Avi/ujkelet.live

A háború 161. napja: Binjámin Netanjahu miniszterelnök .,jóváhagyta a terveket a rafahi műveletre ” – áll hivatala pénteki közleményében. ,,Az Izraeli Védelmi Erők felkészül a műveleti részre és a lakosság evakuálására”.

A fogolycsere tárgyalások kapcsán Netanjahu hivatala kijelentette, hogy ,,a Hamász követelései továbbra is irreálisak. Izraeli delegáció indul Katarba, miután a biztonsági kabinet megvitatta Izrael álláspontját az ügyben”.

Izraeli szakértők szerint az izraeli bejelentés célja, hogy sarokba szorítsa a Hamász terrorszervezetet, és nyomást gyakoroljon rá a fogolycsere-megállapodáshoz javasolt vázlata nyomán.

A Gázában fogságban lévő túszok családtagjai az Izraeli Védelmi Erők Tel-Aviv-i főhadiszállása előtt tiltakoztak, ahol a hadikabinet ülésezett, sürgetve őket, hogy jussanak megállapodásra a Hamásszal.

„Eljött az idő, hogy hazahozzuk őket” – skandálták, miközben elzárták a Begin utat.

Déli front: A 7. páncélosdandár harcosai a dél-gázai Khan Junesz Hamad Town negyedében harcolnak, terroristákat likvidálnak, alagútbejáratokat és harci létesítményeket lokalizálnak és semmisítenek meg, jelentette a hadsereg délután.

A kutatások során egy paprikatermesztésre szánt mezőgazdasági területen az erők egy mintegy 200 méter hosszú támadó alagutat találtak, amelyet a Hamász terrorszervezet használt Hamad negyed közelében. Az alagútban fegyvereket találtak.

A járatot átvizsgálták és megsemmisítették a harci mérnöki erők.

A csapatok további fegyvereket, köztük gránátokat, RPG lövedékeket, robbanóeszközöket, rakétavetőket, mellényeket és kamerákat találtak a területen.

Segély: A Ciprusról indított Open Arms segélyhajó 200 tonna segéllyel megpakolva reggel megérkezett Gáza partjaihoz és az övezet északi részén épült speciális kikötő felé tart.

Északi front: Vadászgépek pénteken célba vették a Hezbollah terrorszervezet egyik megfigyelőállomását a dél-libanoni Ajta as-Sabban, egy épületet Aalma as-Sabban, és egyéb terror-infrastruktúrát Labbunehben.

Egy másik Hezbollah által használt épületre Labbunehben még az éjszaka csapást mértek, és a tüzérség Hamul és Hula környéki területeket támadott ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Pénteken több lövedéket lőttek ki Margaliot, Malkia és Stula északi közösségekre Libanonból, az izraeli hadsereg válaszul célba vette az indítóhelyeket.

A Hezbollah és Irán: A Reuters által idézett hét forrás szerint az iráni Kudsz-erő vezetője, Esmail Qaani februárban Bejrútba látogatott megvitatni, milyen kockázatokkal fenyeget, ha Izrael Gáza után a libanoni Hezbollah ellen is offenzívát indít, amely súlyos károkat okozhat Teherán fő regionális partnerének.

A források szerint a beszélgetés egy teljes körű izraeli offenzíva lehetőségére terelődött Libanonban. Amellett, hogy ez károsítaná a síita terrorcsoportot, egy ilyen eszkaláció Iránt erőteljesebb reakcióra kényszerítheti mint ahogy október 7. óta tette, nyilatkozta a források közül három, a hatalom belső körébe tartozó iráni.

A korábban nem jelentett találkozón a Hezbollah terrorszervezet vezetője, Hasszán Naszrallah megnyugtatta Qaanit, nem akarja, hogy Irán háborúba keveredjen Izraellel vagy az Egyesült Államokkal, és hogy a Hezbollah egyedül fog harcolni.

„Ez a mi harcunk” – mondta Naszrallah Qaaninak egy iráni forrás szerint, aki ismeri a beszélgetés részleteit.

Ramadán: A rendőrség szerint mintegy 50 ezer muszlim hívő vett részt a ramadán első pénteki imáin a Templom-hegyen, és az imák incidens nélkül végződtek. A Waqf 80 000 hívőről számolt be.

  • Az 1967 után létrejött status quo értelmében a Templom-hegyet a Waqf irányítja Jordánia védnöksége és Izrael ellenőrzése alatt.

Több mint 3000 rendőrt és határrendészet vezényeltek Jeruzsálem óvárosába az imák előtt, a zavargásoktól való félelem közepette, miután a Hamász felszólította a palesztin híveket, hogy barikádozzák el magukat az Al-Aksza mecsetben.

A rendőrség közleménye szerint azonban „szokatlan” eseményekre nem került sor.

Izrael mintegy 65 000 Júdea és Szamáriában élő palesztinnak engedélyezte, hogy eljöjjenek imádkozni a mecsetbe, és további 3500-an vettek részt a Pátriárkák sírjánál tartott imán, amely ma csak muszlimok számára volt nyitva.

Issza: Biztonsági tisztviselők tájékoztatták a minisztereket a biztonsági kabinet mai ülésén, hogy egyre több jel utal arra, hogy Marwan Issza, a Hamász katonai szárnyának helyettes parancsnoka a Gázai övezet középső részén meghalt egy izraeli csapás következtében, jelentette a héber média. A jelentések szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök Izrael számára „jelentős és fontos eredményként” értékelte a hírt.

Daniel Hagari katonai szóvivő korábban megerősítette, hogy a hadsereg vasárnap hajnalban célba vette Isszát, aki a nuszeirati menekülttábor alatti több tíz méter mélyen lévő alagútban rejtőzött.

The post A Rafah-művelet leokézva, Issza, alagút, és ramadán first appeared on Új Kelet online.