Avi/ujkelet.live

A háború 161. napja: Tegnap este belehalt sérüléseibe a késes terrortámadás sérültje. Az 51 éves Uri Mojal zászlós Dimonából egy vezető technológiai és karbantartási altiszt volt a Nahal-dandár kiképzőbázisán.

Egy 22 éves rahati terrorista nyakon és hason szúrta csütörtök délután a dél-izraeli Beit Kama csomópontnál. Mojalnak a sérülései ellenére sikerült ártalmatlanítania a terroristát.

Túszok: A Hamász terrorszervezet benyújtotta a fogolycserével egybekötött tűzszüneti javaslatát a közvetítőknek, amely magában foglalja a fogságában tartott izraeli nők, gyermekek, idősek és betegek szabadon bocsátásának első szakaszát, cserébe 700-1000 palesztin fogoly szabadulásáért, derült ki a Reuters által megtekintett dokumentumból.

A Hamász 100 olyan palesztin fogoly elengedését követeli, akik életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik izraeli börtönökben. Az izraeli „besorozott nők” elengedése szintén része a javaslatnak.

A terrorszervezet azt állítja, hogy a tartós tűzszünet dátumának kitűzésébe a túszok és foglyok első cseréje után kerülne sor.

A Hamász javaslata szerint az első szakasz után tárgyalják meg a Gázából való izraeli kivonulás határidejét. A terv második szakaszában mindkét oldal elengedi a fogvatartottjait.

Ramadán: A tárgyalások esélyeit illetően az egyik legjelentősebb próba a ramadán első péntekje: Ha nem lesznek összecsapások a Templom-hegy körül, és ez a nap csendesen telik – akkor nagyobb lesz az áttörés esélye. A helyzet azonban változékony és naponta változik.

Ma összeül a hadikabinet, hogy megvitassák a tűzszüneti tárgyalásokat.

A közvetítők elmondták Izraelnek, hogy az elmúlt napokban a gázai székhelyű Hamász részt vett a tárgyalásokon, és kommunikál a külhoni Hamásszal is. A gázai Hamász tárgyalásokon való részvétele szintén teret ad az optimizmusnak, mert ez Izrael értékelése szerint azt jelezheti, hogy a Hamász érdekelt a megállapodásra jutásban, bár nem világos, hogy mikor.

Imák: Ramadán hónap első pénteki imái előtt a Templom-hegyen, a rendőrség fokozott erőkkel készül, több mint 3000 rendőrt és határrendészt helyeztek ki Jeruzsálem különböző központjaiba, különös tekintettel az óvárosra és a szent helyekre.

A rendőrség közölte, hogy a közrend megsértését és a közbiztonság veszélyeztetését zéró toleranciával és nagy eltökéltséggel kezelik. Já’ákov Sabtáj rendőrfőkapitány szerdán levelet küldött Binjámin Netanjahu miniszterelnök katonai titkárának, és figyelmeztette, hogy a hívek számának korlátozása nélkül nincs mód a Templom-hegy biztonsági követelményeinek teljesítésére. Sabtáj levele szerint a miniszterelnökkel folytatott múlt heti megbeszélés végén Netanjahu utasította a rendőrséget, hogy vizsgálja meg a biztonság kérdéseket a Templom-hegy ügyében.

Netanjahu és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a múlt hónapban megállapodott abban, hogy korlátozzák az arab-izraeliek látogatását a Templom-hegyre ramadán hónapban. A rendőrség 50 000 hívőben határozta meg a biztonsági határt a hegyen. Az azonban még nem dőlt el, hogy hány éves kortól lehet majd felmenni a Templom-hegyre, és mennyi lesz a zarándokok száma.

Netanjahunak írt levelében Sabtáj arra figyelmeztetett, hogy az érkező tömeg korlátozására tett kísérletek akár korhatár nélkül is jelentős eszkalációhoz vezethetnek. A rendőrfőkapitány utasításokat kért a miniszterelnöktől: ,,Még a mai napon kérni fogom a politikai körtől utasítás kiadását az intézkedéssel kapcsolatban, melyet a rendőrség köteles megtenni – a hívek számának korlátozása miatti biztonsági fellángolástól való félelem felülmúlja-e a biztonsági kockázatokat?”

Változás: Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke csütörtökön régi gazdasági tanácsadóját nevezte ki a következő miniszterelnöknek.

Az Egyesült Államokban végzett közgazdász és politikailag független Mohammad Musztafa egy technokrata kormányt fog vezetni, amely potenciálisan kormányozhatja Gázát is.

Nem világos, hogy egy közeli Abbász szövetséges általi új vezető kinevezése elegendő-e az Egyesült Államok reformköveteléseinek teljesítéséhez, mivel továbbra is a 88 éves elnöknél maradna az irányítás.

Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön aláírta a Biden-kormánynak szánt levelet, amelyben biztosítja, hogy Izrael a nemzetközi jognak megfelelően fogja az amerikai fegyvereket használni, és beengedi az Egyesült Államok által támogatott humanitárius segélyeket Gázába, idézett a Walla hírportál két izraeli és amerikai tisztviselőt.

A Joe Biden elnök által a múlt hónapban kiadott nemzetbiztonsági memorandum előírása ez a biztosíték. Az új irányelv nem pécézi ki Izraelt, de azután jött, hogy néhány demokrata szenátor aggodalmának adott hangot Izrael katonai hadjárata miatt Gázában.

A Biden-kormány arra kérte Izraelt, hogy március közepéig nyújtsa be az aláírt levelet. Antony Blinken külügyminiszternek most március 25-ig kell igazolnia, hogy Izrael írásos kötelezettségvállalásai hitelesek. Ha nem igazolja, felfüggesztik az Egyesült Államok fegyverszállítását Izraelbe.

Az izraeli hadikabinet múlt vasárnap zöld utat adott Gallantnak a levél aláírására. De a védelmi miniszter csak csütörtökön írta alá. Ezt követően átadták az Egyesült Államok izraeli nagykövetének, Jack Lew-nek – közölte egy izraeli tisztviselő.

The post Gyász, a Hamász követelései és a ramadán első péntekje first appeared on Új Kelet online.