Avi/ujkelet.live

A háború 164. napja: A Moszad vezetője, David Barnea és a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokat irányító izraeli delegáció tagjai hétfőn Katarba repülnek. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Izrael célja 40 túsz szabadulása 42 nap tűzszünetért cserébe.

A delegáció tagjai arra számítanak, hogy a tárgyalások hosszadalmasak és nehézkesek lesznek, mivel azokat közvetve folytatják a Hamásszal: noha Izrael közvetett tárgyalásokat folytat majd a Hamász dohai vezetésével, valójában a dohai vezetésnek beszélnie kell a terrorcsoport gázai vezetőjével, Jechíje Szinwarral.

Izraeli tisztviselők a csapat Katarba indulása előtt azt mondták, hogy ,,a delegáció egyértelmű megbízást kapott a kabinettől. Nem kapott meg mindent, amit kért, de eleget kapott a tárgyalások megkezdéséhez.” Egy vezető izraeli tisztviselő szerint, aki ismeri a részleteket, időbe fog telni, amíg a Hamász bármilyen változtatást eszközöl a válaszában – ez az időtartam 24-36 órát jelent minden változtatásnál.

250: Az Izraeli Védelmi Erők délben bejelentette, hogy a 20 éves Matan Vinogradov törzsőrmester Jeruzsálemből, a Nahal-dandár 932. zászlóaljának harcosa, az éjszaka elesett a Sifa kórház területén zajló harcokban, Gázavárosban. Halálával 250-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg kora délután közölte, hogy a csapatok megölték Faiq Mabhuh-t, a Hamász belbiztonsági szolgálatának műveleteit irányító tisztjét, a reggeli Sifa Kórházban tartott razzia során.

Mabhuh fel volt fegyverkezve és a Sifában bujkált, ,,ahonnan terrortevékenység előmozdításán dolgozott”. A terroristát a letartóztatása közben kitört tűzharcban ölték meg. Egy közeli szobában a csapatok egy fegyverraktárat találtak.

A hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat szerint Mabhuh volt felelős a Gázai övezetben a Hamász különböző egységeinek ,,szinkronizálásáért”, a háború alatt is.

Evakuálás: Az izraeli hadsereg reggel felszólította Gázaváros Rimal negyedének lakóit és a Sifa Kórház közelében élőket, hogy meneküljenek a Gáza déli partján fekvő al-Mawaszi ,,humanitárius zónába”, miközben a hadsereg újabb razziát indított a térségben.

Avichai Adraee alezredes, a hadsereg arab nyelvű szóvivője a bejelentés mellett közzétette a kiürítendő zónák térképét.

A civileknek dél felé kell menekülniük az övezet part menti útján.

Helyzetértékelés: ,,Egy jogos, többfrontos és összetett háborút vívunk, számos eredménnyel, amelyek egyre bővülnek. Még hosszú utat kell megtennünk a háború céljainak eléréséig” – mondta tegnap Herci Halevi vezérkari főnök, hozzátéve, hogy ,,a Gázai övezetben meglepjük az ellenséget, kezdeményezünk és megszilárdítjuk az eredményeket.”

  • Gáza északi részén a hadsereg ,,új hírszerzési információkkal, különböző módszerekkel visszatér és razziázik azon területeken, ahol már volt bevetésen, kiterjeszti a Hamásznak okozott károkat, megöli a terroristákat és célzottan és magas színvonalon lerombolja az infrastruktúrát”.

Halevi a Hamász katonai szárnyának helyettes vezetője, Marwan Issza és más, Nuszeiratban lévő terroristák elleni múlt heti légicsapásról beszélve azt mondta, hogy a hadsereg ,,a Hamász magas rangú parancsnokait támadta… akiknek a sorsát a Hamász nagyon igyekszik eltitkolni”.

  • ,,Több napos komplex tervezés, a műveleti feltételek megteremtése és kellő hírszerzés gyűjtés után kezdtük el ezt a műveletet. Ez nagyon fontos eredmény az izraeli hadsereg számára. Ez a képesség, amelyet az évek során a Sabakkal együtt építettünk ki, a kiváló minőségű hírszerzés és a légierő precíz tüze, amely lehetővé teszi a magas rangú tisztviselők föld alatti likvidálását”.
  • ,,Ez a támadás kifejezi az Izraeli Védelmi Erők azon képességét, hogy a legkomplexebb helyeket, a megfelelő időben és nagy pontossággal elérje. Folytatjuk az erőfeszítéseket a magas rangú tisztviselők likvidálására, ez a háború egyik fő célja”.
  • ,,A Hamász leteheti fegyvereit és megadhatja magát, máskülönben, nagy erőkkel folytatjuk a Hamász teljes felszámolásáig, amíg a túszok vissza nem térnek otthonaikba. A túszok visszatérése a háború egyik célja, és az Izraeli Védelmi Erők mindent megtesz, hogy ezt megvalósítsa.”

Északi front: Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére és egy megfigyelőállomásra a dél-libanoni Ramjehben.

Továbbá szintén tegnap csapást mértek egy másik posztra is Naqurában.

Júdea és Szamária: Az éjszakai Júdea és Szamária-szerte végrehajtott terrorelhárító műveletek során az izraeli biztonsági erők letaróztattak 14 keresett palesztint és lefoglalták két pisztolyt.

Vádak: Ajman Al-Szafadi jordán külügyminiszter brazil kollégájával tartott ammani sajtótájékoztatóján azzal vádolta Izraelt, hogy „gyerekeket éheztet ki, és több mint 2 millió palesztint ejtett túszul”.

Szafadi ezt az állítólagos politikát ,,szélsőséges ideológia és embertelen rasszizmus által vezérelt humanitárius bűncselekménynek” nevezte.

„Az izraeli háború Gázában olyan agresszió, amely megsért minden nemzetközi törvényt, és amely során Izrael háborús bűnöket követ el, amelyekért a felelősöknek bíróság elé kell állniuk”.

Van még: Iszráel Katz külügyminiszter hétfőn elutasította Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének állítását, miszerint az Izraeli Védelmi Erők szándékosan éhezteti a gázaiakat.

„Izrael kiterjedt humanitárius segítséget tesz lehetővé Gázának szárazföldi, légi és tengeri úton mindenki számára, aki segíteni akar” – írta Katz X-en. „Annak ellenére, hogy a Hamász erőszakkal eltereli a segélykonvojokat és az UNRWA együttműködik velük, mi kitartunk.”

Megjegyezte, hogy Borrellnek „fel kellene hagynia Izrael támadásával, és el kellene ismernie az önvédelemhez való jogunkat a Hamász bűneivel szemben”.

Borrell egy EU-találkozón azt mondta, hogy „az éhezést háborús fegyverként használják. Izrael éhínséget gerjeszt.” Hasonló megjegyzéseket tett az ENSZ Biztonsági Tanácsában a múlt héten.

The post 250, likvidálás, helyzetértékelés, túszok és vádak first appeared on Új Kelet online.