Avi/ujkelet.live

A háború 165. napja: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután közölte, hogy az 51 éves Sebastian Haion zászlós (tartalékos) Ros Haajinból, a 401. páncélosdandár előretörő parancsnoki csapatának egyik parancsnoka, kedden elesett a Gázai övezet északi részén, a Sifa kórházban és környékén zajló harcokban. Halálával 251-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg szerint a csapatok megöltek több mint 50 terroristát a gázavárosi Sifa Kórházban tegnap hajnalban indított és jelenleg is folyamatban lévő rajtaütés során.

A hadműveletben a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egysége, a 401. páncélosdandár és a Sabak belbiztonsági szolgálat vesz részt.

Eddig mintegy 180 terrorgyanúsítottat fogtak el. Tegnap 200-ról számolt be a hadsereg, ami azt jelzi, hogy néhányat szabadon engedtek.

Mindeközben Gáza középső részén a Nahal-dandár az elmúlt nap folyamán számos Hamász-terroristát megölt. Az egyik incidens során a csapatok azonosítottak egy fegyverest, aki tüzet nyitott rájuk, és egy tankot irányítva rá likvidálták.

A Gáza déli részén fekvő al-Qararában, Khan Junesz egyik külvárosában az elmúlt nap folyamán a 7. páncélosdandár és a légierő csapásokat mért a Hamász több helyszínére, beleértve egy páncéltörő rakétakilövőt, amelyet egy két nappal korábbi támadáshoz használtak, mely sérülés nélkül végződött.

Északi front: A SANA szíriai állami média éjszaka arról számolt be, hogy izraeli vadászgépek csapást hajtottak végre számos helyszín ellen Damaszkusz közelében, anyagi károkat okozva.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

Egy katonai forrásra hivatkozva a SANA azt állította, hogy az izraeli vadászgépek a Golán-fennsík felett indították el rakétáikat, „többségüket” a szíriai légvédelem elfogta.

Túszok: A Moszad kémszolgálat igazgatója, David Barnea elhagyta Dohát, de a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetről szóló tárgyalások folytatódnak a katari fővárosban, közölte Madzsed al-Anszari, a katari külügyminisztérium szóvivője egy sajtótájékoztatón.

A Miniszterelnöki Hivatal egyik tisztviselője később megerősítette Barnea távozását, hozzátéve, hogy „magas rangú tisztviselők munkacsoportjai Katarban maradnak, hogy folytassák a megbeszélések és a tárgyalásokat”.

Ma este összeül a hadikabinet megvitatni a tárgyalások fejleményeit.

100%: Gáza teljes lakossága „súlyos mértékű élelmezés-bizonytalansággal” szembesül, jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden, hangsúlyozva a humanitárius segélyek palesztin területre történő eljuttatásának sürgősségét.

„Ezen dolgok legelismertebb mércéje szerint Gázában a lakosság 100 százaléka akut élelmiszer-ellátási bizonytalanságban van. Ez az első alkalom, hogy egy teljes lakosságot ilyennek minősítettek” – mondta Blinken a Fülöp-szigeteken tartott sajtótájékoztatóján, ahol hivatalos látogatáson van.

Hazai front: Binjámin Netanjahu miniszterelnök kedden a Külügyi és Védelmi Bizottság zártkörű ülésén a médiának kiszivárogtatott információk szerint kijelentette: ..Az amerikai támadások azért irányulnak rám, mert megakadályozom egy palesztin állam létrehozását.”

A miniszterelnök a Palesztin Hatóság bevonásával kapcsolatban Gáza irányításába közölte: ,,Az egész palesztin vezetés megalkuvást nem ismerő törekvése annak minden árnyalatában a cionizmus felszámolása”.

A humanitárius segélyekkel kapcsolatban Netanjahu azt mondta, hogy külső szervezeteket, valamint „magánvállalatokat” keresnek az élelmiszerosztásra.

„Az amerikaiak azt kérték, hogy ne hajtsunk végre katonai műveletet Rafahban, de nincs más választás. Szükségünk van a Philadelphi-folyosó ellenőrzésére” – folytatta, utalva az egyiptomi-gázai határ mentén futó útvonalra.

A miniszterelnök szerint ,,Izrael szemszögéből semmi sem akadályozza a gázaiak távozását, de a világon nincsenek olyan országok, amelyek készen állnak fogadni őket”.

Hozzátette, hogy Izrael egy új határátkelőt fog építeni Kerem Salomnál „a Rafah átkelő helyett”, amit Izrael fog irányítani.

The post 251, harcok a Sifában, szivárogtatás és 100 százalék first appeared on Új Kelet online.