Tortúra: Az Év egyik legnagyobb Téli Kihívása!

 

A miskolci Bükk 900 Természetbarát Egyesület és az Egri Testedző Clubb közös szervezésében

  1. Tortúra: Az Év egyik legnagyobb Téli Kihívása!

2023 decemberében már 27. alkalommal került megrendezésre az ország egyik legkedveltebb téli teljesítménytúrája, a Tortúra 65. A kultikus esemény Miskolcról Egerbe tartó, 65 kilométeres kihívását számtalan ultrafutó, teljesítménytúrázó és sportember választja az év méltó lezárásaként, számot vetve az egész éves sportteljesítményükkel.

A Tortúra története 29 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor két tájfutó, Czégé Zoltán és Nagy Árpád egy miskolci egyetemi buli után úgy döntött, hogy futással ünneplik a téli napfordulót, és Miskolcról Egerbe kerestek jól futható utat, érintve a Bükk hegység legszebb részeit: Tarkőt, Nagymezőt vagy a Nagy Eged hegyet. Azóta az esemény szerves részévé vált a téli sportszezonnak, a hűséges Tortúrások már több, mint 10 vagy 20 éve minden évben visszajárnak.

A résztvevőket nem rettenti vissza a kemény időjárás sem, hóesésben, sárban, esőben és fagyban is nekivágnak a 65 kilométeres távnak. A Tortúra nem csupán egy teljesítménytúra, hanem egy olyan esemény, amelynek különleges hangulata és hagyományai vonzzák a sportolókat és kalandvágyókat évről évre, sőt egy hatalmas közösségi élmény, amely összeköti az embereket az adventi időszakban, és lehetőséget kínál arra, hogy újra felülmúlják önmagukat.

A versenyzőknek nem csupán fizikálisan, de mentálisan is fel kell készülniük, a Tortúrát nem lehet a fotelből felállva teljesíteni. Nemcsak az erőnlétüket teszik próbára, hanem az akaratukat és kitartásukat is, hiszen a szintidő 18 óra, és az útvonalon a több mint 2000 méteres szintkülönbséget is le kell küzdeniük.

Az idei Tortúra négy távján összesen 529 túrázó indult el, közülük a 299 legelszántabb azt tűzte ki célul, hogy Miskolcról Egerbe érkezzen. A leggyorsabb versenyző, Kozma Szabolcs mindössze 6 óra 23 perc alatt futotta le a 65 km-es távot, míg a legidősebb túrázó 73 évesen 16 óra 34 perc alatt ért célba Egerben. A legfiatalabb versenyzők a 12 km-es távon indultak, közülük két 8 éves miskolci fiatalembert is köszönthettünk a Bükkszentkereszti célban. A hosszú távok között a 65 km-es versenyen egy 17 éves budapesti fiatalember, míg a 44 km-es távon két miskolci 16 éves középiskolás volt a legfiatalabb résztvevő, és mindannyian bőven beérték a szintidőt. A diákoknak és a családoknak egyébként a 12 és 34 kilóméteres távokat ajánljuk, itt a legidősebb versenyző 70, a legfiatalabb 8, illetve 11 éves volt. Az eredmények a honlapunkon megtalálhatóak: https://www.bukk900.hu/eredmenyek/

Az idei Tortúrán újra meghirdettük az iskolák versenyét, hogy népszerűsítsük a mozgást és a téli teljesítménytúrázást a fiatal generáció körében. Az egy iskolából vagy sportegyesülettől érkező legnagyobb létszámú csoportot díjaztuk. Az idei fődíjat a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum 30 fős csapata nyerte el, jutalmuk egy kétnapos osztálykirándulás a Szentléleki Jurta táborba. A diákok motiválásában nagy szerepe volt a lelkes pedagógusoknak, külön köszönet illeti ezért dr. Juhász Zsuzsannát és Molnár Pétert, a Szakképzési Centrum Igazgatóját, akik maguk is aktív túrázók. Nagyon szoros versenyben a második helyezett a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum csapata lett, Deák Szabolcs Igazgató Úr vezetésével, az ő jutalmuk egy úgynevezett Via Ferrata – sziklamászó élménytúra.

Az iskolák versenyének ünnepélyes díjátadóját 2024. március 20-án tartjuk a miskolci Barlangfürdőben, mely már második éve ad otthont a túra rajt állomásának, köszönhetően Miskolc MJV Önkormányzata támogatásának. A díjakat Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője, Albert Tamás, a Bükk 900 Természetbarát Egyesület elnöke, és Katona Ferenc, a Szentléleki Turista park vezetője adja át.

A Tortúra szervezésében egy közel 50 fős lelkes csapat dolgozik, segítve az indulókat és gondoskodva az ellátásukról az ellenőrző pontokon A munkájukat középiskolás diák önkéntesek is segítik azzal, hogy felírják a túrázók időeredményét, teát főznek, zsíroskenyeret kennek, vagy karácsonyi dalokkal szórakoztatják a résztvevőket. Ezért ők közösségi szolgálatos órákat kapnak, ami szükséges az érettségihez. A legnépszerűbb állomás nemcsak az önkéntesek, de a túrázók körében is Nagymezőn a Vörös Meteor Síház, ahol a legfinomabb a zsíroskenyér, mert szeretettel készül. Itt már péntek este elkezdődik a készülődés a másnapra, kint ropogó hó, csikorog a hideg, bent a kályhában pattog a tűz. És ahogy az első futó másnap megérkezik, a hely megtelik energiával.

A Tortúra 65 olyan kihívás, amiért érdemes felkészülni! Legközelebb 2024. december 21-én, szombaton kerül megrendezésre, és ismét hívjuk a lelkes túrázókat, sportegyesületeket és diák csapatokat. Várunk mindenkit szeretettel, hogy együtt ünnepeljük az aktív életmód és a természet szeretetét. Csak egy lépés választ el a legnagyobb kihívástól!