Avi/ujkelet.live

A háború 168. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután videót tett közzé, amin egy támadó helikopter tüzet nyit és megöli a palesztin terroristát, aki órákkal korábban lövéseket adott le egy minibuszra Dolev zsidó telep közelében, Binjámin régióban.

A terrorista, a 32 éves Madzsad Manszúr korábban a Palesztin Elnöki Gárdánál szolgált, majd 2013-ban felmondott. Korábban ült börtönben és a Fatah-hoz köthető. Palesztin riportok szerint a hadsereg délután őrizetbe vette a terrorista feleségét és más rokonait.

  • Az előzetes vizsgálat során kiderül, hogy a terrorista éjszaka érkezett egy nagy teraszos területre egy 7,62-es kaliberű mesterlövész fegyverrel, irányzékkal és állványokkal.
  • Lőállásokat épített, és 05:15-kor lövést adott le egy buszra. Sérülés ebben a szakaszban nem történt.
  • Ezt követően megjelentek a biztonsági erők, és miután elkülönítették a szektort, bevetettek egy légi járművet. Először egy harci helikopterrel lőtték a területet, ahol a terrorista tartózkodott, hogy előjöjjön. Ő azonban sziklák mögött bujkált, és nem érte találat.
  • A terrorista tovább lőtt és megsebesítette a helyszínre küldött izraelieket.
  • Az elit Duvdevan egység kommandósait is a helyszínre vezényelték, és bevetettek egy Zik típusú drónt is. Amint a harcosok gránátdobálások közben megközelítették, a terroristának sikerült meglőni még egy izraelit.
  • Csak később, az időjárás javulása után sikerült egy harci helikopter támadással likvidálni.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután közölte, hogy csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik épületére a dél-libanoni Ajta as-Sabban.

A Libanonból Metulára irányított rakétatűzre válaszul a hadsereg célba vette az indító posztokat.

A hadsereg továbbá közölte, hogy lelőtt ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból lépett be az izraeli légtérbe. Az incidens miatt aktiválódtak a szirénák Nyugat-Galileában.

Déli front: Az izraeli hadsereg egy hatalmas, két futballpálya méretű komplexumot épít a Gázai övezet északi részén, közel a partvonalhoz és az új dokk mellett, jelentette tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A létesítményt úgy tervezték, hogy lehetővé tegye a gázaiak kiterjedt ellenőrzését, akik az övezet északi részéről dél felé haladnak.

Később Izrael fontolóra veszi, hogy engedélyezzen egy helyet élelmiszerek, víz és humanitárius segélyek tárolására a komplexumban.

Ez a Gázai övezet eddigi legszabályozottabb ellenőrzési övezete. Az új létesítmény arra a logisztikai útvonalra épült, amelyet a hadsereg használ az övezet kettéosztására.

A nyugatról keletre tartó útvonalat az izraeli hadsereg biztosítja – és a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) tervei szerint a tengeri kikötőtől teherautók fognak áthaladni rajta a Gázai övezet menedékhelyeire.

Ramadán: Több mint 100 ezren vettek részt ramadán második péntekén az imákon a Templom-hegyen, Jeruzsálem óvárosában. Az esemény békésen és rendbontás nélkül ért véget, közölte a rendőrség.

A mecsetet irányító iszlám Waqf becslései szerint körülbelül 120 000 fő vett részt az imán, szemben a múlt heti 80 000-rel.

A Haaretz napilap pedig arról számol be, hogy körülbelül 10 000 hívő érkezett Júdea és Szamáriából, hogy részt vegyen az imán.

: Antony Blinken külügyminiszter pénteken figyelmeztette Binjámin Netanjahu miniszterelnököt és a hadikabinetet, hogy a háború utánra vonatkozó terv nélkül Izrael biztonsága és helye a világban veszélyben van, és ,,lehet, hogy nem veszitek észre, csak amikor már túl késő”, idézett a Walla egy, a megbeszélés részleteit ismerő forrást.

Blinken elmondta Netanjahunak és a hadikabinetnek, hogy barátként érkezett – immár nyolcadszor Izraelbe a háború kitörése óta -, és az elmúlt öt hónapot Izrael védelmével töltötte szerte a világon.

  • De figyelmeztetett, hogy a jelenlegi pályán, a háború utánra vonatkozó világos terv nélkül Izrael egy nagy zendüléssel fog szembesülni, amelyet nem tud kezelni.
  • ,,Koherens tervre van szükségetek, vagy Gázában ragadtok” – mondta Blinken a forrás szerint.
  • Blinken szerint a jelenlegi úton a Hamásznál marad az irányítás Gázában, vagy anarchia lesz, ami megteremti a feltételeket a további terrorizmushoz.
  • Miután Netanjahu meghallgatta a szavakat, elismerte: ,,Ha ez megtörténik, évtizedekig ott leszünk lekötve.”

Meghosszabbítva: Hétfőig meghosszabbították annak a tartalékosnak a letartóztatását, aki tegnap agyonlőtt egy zsidó hitre áttért palesztint Gus Etzionban, közölte a katonai szóvivő pénteken. A tartalékost gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítják.

Tegnap a katonai rendőrség letartóztatta a tartalékost, aki agyonlőtte David Ben Avrahomot, palesztin nevén Szame Zajtunt, 62 éves hebroni lakost. A Kan-nak nyilatkozó katonai források szerint a lövöldözés, úgy tűnik, a parancsokkal szembe menve történt, mivel David Ben Avraham nem jelentett közvetlen veszélyt. A vizsgálat kezdeti szakaszában megállapítást nyert, hogy az egyik katona beszélt a gyanúsítottal nyolc perccel a lövöldözés előtt. A katona azt állította, hogy veszélyt érzett, ezért lelőtte a férfit.

The post A terrortámadás részletei, ramadán és Blinken figyelmeztet first appeared on Új Kelet online.