Avi/ujkelet.live

A háború 173. napja: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 21 éves Niszim Kachlon törzsőrmester Haderáról, a Givati-dandár 435. zászlóaljának katonája, ma elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 253-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma. A háború kitörése óta 597 katona esett el.

Déli front: Az izraeli hadsereg légicsapást mért egy terroristára, aki rakétát lőtt ki délután a Gázai övezetből Kiszufim kibucra. A rakéta nyílt területen landolt, sérülés vagy kár nem történt.

A likvidálást percekkel a rakétázás után hajtották végre.

Segélyek: Egy izraeli tisztviselő szerint mintegy 25 segélyszállító teherautó jutott el az éjszaka a Gázai övezet északi részére, ami meredek növekedést jelent az előző éjszakai hét kamionhoz. Fosztogatásról egyik este sem érkezett jelentés.

A teherautók a Keres Salom határátkelőhelyen végzett ellenőrzés után a 96-os kereszteződésen át, egy Be’eri kibuc mellett felállított új átjárón jutnak be az övezetbe.

Északi front: Az izraeli hadsereg tegnap éjszaka likvidálta a Hezbollah-szövetséges Dzsamaa al-Iszlámíja hét terroristáját Libanonban. Katonai források szerint a terroristák azt tervezték, hogy áthatolnak a kerítésen és terrortámadást hajtanak végre Har Dov körzetében a határvonalon. Az izraeli hírszerzésnek sikerült nyomon követnie őket, és meghiúsítani a tervüket.

A csapásra válaszul a Hezbollah mintegy 30 rakétát lőtt ki Kirjat Smonára, megölve egy izraeli civilt.

Biztonsági források szerint a Hezbollah is terrortámadásokat próbál végrehajtani izraeli területen, az izraeli hadsereg pedig azon dolgozik, hogy megakadályozza a Radwan erők behatolását az ország területére. A Radwan a Hezbollah elit egysége, célja, hogy háborús időkben behatoljon Izraelbe és galileai településeket foglaljon el.

Drón: Az izraeli hadsereg délelőtt közölte, hogy megtalálták a Hezbollah egyik drónjának darabjait a nyugat-galileai Ros Hanikra közelében.

A csapatok biztonságosan eltávolították a drónt.

A hadsereg vizsgálja az incidenst.

Gyakorlat: Az izraeli légierő visszatért a gyakorlatozásokhoz, amelyeket a háború október 7-i kitörése óta nagyrészt felfüggesztett, hogy minden erőforrást és figyelmet a háborús erőfeszítésekre irányítson.

A hadsereg szerdán közölte, hogy jóváhagyta a légierő új kiképzési programját a háború közepette, amely az északi háborúra való felkészülésre helyezi a hangsúlyt.

Sorkatonai szolgálat: Azokat az ultraortodoxokat sem szabad katonai szolgálatra behívni, akik nem tanulnak egész nap Tórát, mondta Mose Cedaka, a Porat Joszef Jesiva rabbija a héten a szefárd ultraortodox Sasz képviselőiből álló hallgatóság előtt, jelentette az izraeli média szerdán.

„Nem szabad, I-ten ments, hogy a hadseregbe vigyék őket, mert ők is imádkoznak és ők is tanulnak” – mondta a rabbi. ,,Azon a helyen, ha bemennek a hadseregbe, sok olyan megpróbáltatás vár rájuk, amit nem fognak tudni kiállni.”

A rabbi azt is kijelentette, hogy a katonák védelme a jesiva tanulókon múlik.

„Teljes hittel kell hinnünk, hogy a Tórát tanuló jesiva-tanulók azok, akik megvédik a katonákat, ők védik a sebesülteket, és ők védik a túszokat”.

Washingtonba készülnek, de: Egy amerikai forrás szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala ma arról tájékoztatta a Fehér Házat, hogy át akarja ütemezni az izraeli delegáció találkozóját az amerikaiakkal a dél-gázai Rafahban tervezett hadművelettel kapcsolatban, jelentette az NBC.

Ez az a küldöttség, amelynek útját a miniszterelnök két nappal ezelőtt lemondta, tiltakozásul amiatt, hogy az Egyesült Államok nem vétózta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását kérő határozatát.

A Miniszterelnöki Hivatal később kijelentette: ,,Netanjahu nem hagyta jóvá a delegáció washingtoni indulását”.

Egy izraeli forrás viszont nem sokkal később azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek: a miniszterelnök azt fontolgatja, hogy már a jövő héten magas szintű delegációt küld Washingtonba.

Majd az izraeli médiában idézett magas rangú diplomáciai forrás azt állította, hogy a Fehér Ház kérte a találkozó dátumának kitűzését, melyet Netanjahu mérlegel.

Barak Ravid, a Walla és az Axios riportere, aki magas szintű kapcsolatokkal rendelkezik az amerikai kormányban, X-en azt írta, hogy a forrás állítása nem igaz.

,,A Miniszterelnöki Hivatal azt mondta, hogy szeretnék átütemezni a Rafahnak szentelt találkozót. Most azon dolgozunk velük, hogy megfelelő időpontot találjunk” – idézett Ravid egy amerikai tisztviselőt. A Miniszterelnöki Hivatal kapcsolatban van velünk az átütemezés miatt. Valószínűleg elég hamar meglesz, de még nem tudom bejelenteni az időpontot”.

Találkozó: A hadifogságba esett katonák szülei holnap fognak találkozni Netanjahu miniszterelnökkel.

Poll: A Gallup friss közvélemény-kutatása szerint az amerikaik inkább helytelenítik Izrael gázai hadjáratát a Hamász ellen, mint helyeslik.

Arra a kérdésre, hogy „helyesli vagy helyteleníti Izrael katonai akcióját Gázában”, a válaszadók 55%-a helytelenítette, szemben a 36%-kal, aki helyeselte, míg 9% nem nyilatkozott.

A novemberi közvélemény-kutatásnál 50%-a helyeselte, 45%-a helytelenítette, 4% pedig nem nyilatkozott, amikor ugyanezt a kérdést tették fel, ami nem említi a Hamászt vagy a terrorcsoport október 7-i merényletét, amely Izrael katonai akcióját eredményezte Gázában.

The post 253, rakétázásért likvidálás, Washington és besorozás first appeared on Új Kelet online.