Avi/ujkelet.live

A háború 173. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők délután felvételeket tett közzé egy közelmúltban végrehajtott légi csapásról a Gáza déli részén fekvő Khan Juneszben.

A támadás célpontja egy terrorista volt, aki telefonon továbbított információkat a csapatok elhelyezkedéséről más terroristáknak. A terroristát a Givati-dandár azonosította, és dróncsapást irányított rá.

A harcosok terroristák likvidálása mellett fegyvereket lokalizálnak és terror-infrastruktúrákat rohamoznak meg és semmisítenek meg a térségben.

Arcfelismerés: Izraeli titkosszolgálati tisztviselők szerdán azt nyilatkozták a The New York Times lapnak, hogy Izrael kiterjedt arcfelismerő szoftvert használ Gázában – ez része a keresett militánsok felkutatására tett kísérleteinek.

A riport szerint a módszer alkalmazását mostanáig nem hozták nyilvánosságra, melyet a Katonai Hírszerzés, köztük a 8200-as kiberegység által üzemeltetett kamerák és szoftverek segítségével hajtanak végre, az izraeli Corsight cég technológiájára támaszkodva. Google Fotókat is használ. A technológiák együttesen lehetővé teszik Izrael számára, hogy kiválasszon arcokat a tömegből és szemcsés drónfelvételekből. Eredetileg a túszok lokalizálására vetették be.

Azt is megjegyezték, hogy néha ez a technológia véletlenül palesztin lakosokat a Hamász terrorszervezet keresett tagjaiként azonosított. Három hírszerzési forrás azt nyilatkozta az újságnak, hogy azért döntöttek úgy, hogy felszólalnak, mert attól tartanak, hogy Izrael visszaél az időzítéssel és az erőforrásokkal.

Gyász: A Hezbollah terrorszervezet reggeli Kirjat Smonát célzó rakétatámadásának halálos áldozata Zahar Basara, Ein Kinijje drúz közösség lakója.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg éjszaka dróncsapással megölt két terroristát a Dzseninben (Palesztin Hatóság területe) végzett terrorelhárító művelet során.

Az akció alatt a csapatok tüzet nyitottak és megöltek egy palesztint, aki robbanóeszközökkel dobálta őket.

Harcmérnökök pedig megsemmisítettek egy járművet a városban, amelyben több robbanószerkezet is volt. Az autóban lévő két gyanúsítottat a katonák őrizetbe vették.

A harcmérnökök az utak alá rejtett robbanószerkezeteket is feltárták.

Az akció során letaróztattak egy keresett palesztint, és fegyvereket foglaltak le.

Túszok: A hadikabinet várhatóan ma este összeül majdnem egy hét szünet után. A döntés a kabinet miniszterei által gyakorolt nyomás eredményeként született, a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások válsága és a Hamász negatív válaszának árnyékában.

A kabinet tagjai bírálták az összehívás elmaradását, megjegyezve, hogy erre mostanáig nem volt idő, mert a Miniszterelnöki Hivatal az ultraortodoxok besorozása körüli krízis megoldására koncentrált.

A Miniszterelnöki Hivatal mindezt nonszensznek nevezte, mondván, ,,minden alkalommal, amikor a kabinetet vagy hadikabinetet összehívjak, az pontosan a megfelelő időpontban történik a szakemberek és természetesen a miniszterelnök döntése szerint.”

SORKATONAI SZOLGÁLAT

Az ellenzéki Jiszráel Beitenu vezetője, Avigdor Liberman délelőtt felszólította a Legfelsőbb Bíróságot, hogy ne vegye be Netanjahu „trükkjeit”, miután riportok szerint a miniszterelnök a ma lejáró határidő 10 nappal való meghosszabbítását fogja kérni, hogy magyarázatot adjon arra vonatkozóan, hogy a hadsereg miért ne kezdje el a jesiva tanulók besorozását.

„Arra számítok, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem egyezik bele Netanjahu minden próbálkozásába és trükkjébe, amelyek kizárólag a jogi akadály átugrását célozzák” – írta X-en.

„Netanjahunak nem áll szándékában egyenlő teherviselés elvén hadkötelezettségi törvényt életbe léptetni, ezért azt várom a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy adjon ki olyan ítéletet, amely minden 18. életévét betöltött fiatal férfit arra utasít, trükkök nélkül, hogy jelentkezzen katonai vagy polgári szolgálatra. Izrael Államnak nem szabad továbbra is finanszíroznia azokat, akik úgy döntenek, hogy nem viselik a [katonai szolgálat] terhét – a balekok korszaka véget ért.”

Háttér: Tavaly lejárt az a törvény, amely lehetővé teszi a fiatal ultraortodox férfiak számára, hogy a vallási tanulmányaik érdekében folyamatosan halasszák a katonai szolgálatukat, amíg el nem érik a felmentési kort. A Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint a jelenlegi rendszer diszkriminatív, és április 1-ig adott időt a kormánynak az új törvényjavaslat benyújtására, június 30-ig pedig annak elfogadására.

Ha Netanjahu ma nem tud kompromisszumot kötni, valószínűleg 10 nap hosszabbítást fog kérni a bíróságtól a ma esedékes válaszának benyújtásánál azokra a petíciókra, amelyek azt követelik, hogy az állam kezdje meg katona korú ultraortodox férfiak besorozását.

Ajánlat: A Kan reggeli riportja szerint Netanjahu azt mondta az ultraortodox pártok képviselőinek, hogy a közelgő Kneszet szünetet követően olyan magántörvénytervezetet fog előmozdítani, amely mentesíti a jesiva tanulókat a katonai szolgálat alól.

Netanjahu és a ultraortodox pártok számára is nyilvánvalóvá, hogy kicsi az esélye annak, hogy a kormány által támogatott, jelenleg tárgyalt törvényjavaslatot akár a kabinet, akár Gali Baharav-Miara főügyész jóváhagyja, aki fenntartásait fejezte ki a törvényességével kapcsolatban.

Azonban Netanjahu terve sem valószínű, hogy nagy támogatásra fog lelni az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora és a szefárd ultraortodox Sasz pártokon kívül.

Ellenállás: A Kikar HaShabbat ultraortodox oldal arról számol be, hogy az ultraortodox képviselők a keddi találkozón azt mondták, nem egyeznek bele egyetlen jesiva diák besorozásába sem, egy másik tisztviselő pedig kijelentette, hogy „nem lesz kompromisszum”. Az ultraortodoxok ellenezni fogják az ilyen erőfeszítéseket, még akkor is, ha a Legfelsőbb Bíróság megvonja jesivák állami támogatását.

Baharav-Miara korábban azt mondta a Legfelsőbb Bíróságnak, hogy amíg nincs törvény, amely felmentést adna az ultraortodox jesiva hallgatóknak, a kormány nem finanszírozhatja tovább a jesiváikat.

The post Harcok, arcfelismerő Gázában és a besorozás körüli krízis first appeared on Új Kelet online.