Avi/ujkelet.live

A háború 186. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy tegnap este légicsapással likvidálta a gázai Maghazi táborban Hatem al-Ghamriát, aki az úgynevezett vészhelyzeti bizottság vezetője volt az övezet középső részén.

A vészhelyzeti bizottság a Hamász terrorszervezet testülete, amelynek feladata a közrend és a civil ellenőrzés fenntartása az övezet önkormányzataiban.

A hadsereg szerint al-Ghamri a Hamász katonai szárnyában a Maghazi területéről indított rakétázásért is felelős volt.

A palesztin sajtó szerint a csapásban legalább öten meghaltak.

Harcok: A Nahal-dandár csapatai folytatják műveleteiket a Gázai övezet középső részén, az elmúlt 24 órában a harcosok számos terroristát megöltek közelharcokban, légicsapások irányításával és mesterlövészek tüzével, jelentette reggel a hadsereg.

Az elmúlt nap során a légierő számos katonai épületet, rakétaindítót és terror-infrastruktúrát semmisített meg a Gázai övezetben. A támadások részeként vadászgépek célba vettek egy rakétakilövőt, egy katonai épületet és egy alagútbejáratot a térségben, ahonnan tegnap rakétaindításokat azonosítottak Re’im kibuc felé.

Ezenkívül a légierő likvidált egy terroristát Khan Junesz térségében, aki részt vett az október 7-i mészárlásban.

Az Izraeli Védelmi Erők tegnap kivonta az összes aktívan manőverező szárazföldi erőt Gázából, így csak egy dandár maradt, a Nahal, mely az övezetet kettészelő humanitárius folyosót biztosítja.

Tisztázás: A hadsereg reggel közzétette a megfelelő videót a dél-libanoni asz-Szultanijában tegnap végrehajtott csapásról, amelyben a Hezbollah terrorszervezet egyik magas rangú parancsnokát likvidálták.

A hadsereg által közzétett eredeti videó a Hezbollah egyik állása elleni támadást mutatta Kafr Kilában.

,,Az incidenst kivizsgálták, és levonták a szükséges tanulságokat a jövőbeni hibák megelőzése érdekében” – közölte a hadsereg.

Irán: Nem valószínű, hogy Irán közvetlenül támadja meg Izraelt, ehelyett arra sürgeti különböző meghatalmazottjait, hogy indítsanak támadást Teherán nevében, nyilatkozták amerikai hírszerzési források a CNN-nek, ellentmondva Washington és Jeruzsálem korábbi értékeléseinek.

A CNN jelentése szerint Teherán nem akarja jelentősen eszkalálni a helyzetet, mivel aggódik az Egyesült Államok vagy az izraeli reakciójára bármilyen általa indított támadásra. Ehelyett az amerikai hírszerzési források azt állítják, hogy Irán arra sürgeti meghatalmazottjait, hogy a héten indítsanak nagyszabású drón- és rakétatámadásokat Izrael ellen.

Az egyik forrás szerint vita folyik arról, hogy várjanak-e a ramadán végéig a támadással. ,,A fenyegetés nagyon egyértelmű és hiteles” – mondta az egyik forrás. ,,Most már befejezték a támadás előkészületeit, és csak a megfelelő időpontra várnak.”

Mindeközben: Ha Irán közvetlenül támadná meg Izraelt a múlt heti damaszkuszi csapásra válaszul, Izrael Iránban lévő célpontok elleni támadással reagálna, jelentette a londoni székhelyű arab nyelvű Elaph.

A jelentés egy meg nem nevezett „nyugati biztonsági tisztviselőre” hivatkozva azt állítja, hogy Izrael az elmúlt napokban gyakorlatokat tartott a légierővel, amelyek magukban foglalták az iráni nukleáris létesítmények és más kulcsfontosságú infrastruktúra célba vételét.

Damaszkusz és Teherán is Izraelt hibáztatja a múlt hétfői légicsapásért, amelyben az Iszlám Forradalmi Gárda hét tagja meghalt, de Izrael irányelvéhez hűen nem kommentálta az ügyet.

Hamász: Magas rangú palesztin források a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkoztak a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetről szóló tárgyalások helyzetéről. Még mindig nincs előrelépés a tárgyalásokon, még akkor sem, ha az egyiptomiak ezt állítják a médiának szivárogtatott üzeneteikben. A Hamász azonban úgy érzi, hogy elérte céljait, beleértve az izraeli hadsereg drámai kivonulását a Gázai övezetből és a humanitárius segélyek növelését.

A Hamász mindezt úgy kapta meg, hogy semmit nem adott cserébe, vagy puhított volna álláspontján, másrészt Izrael rugalmas volt a tárgyalásokon. Ugyanezen források szerint ,,amerikai nyomás nehezedik Izraelre, de a Hamász ezt a nyomást a maga javára használja”, szerintük két dolog hozza nehéz helyzetbe Izraelt: ,,A vita a háború utánról, amire eddig nem került sort, és a humanitárius segélyek növelése, ami megtörtént”.

Ezért vita folyik arról, hogy a Hamász miért sietne dönteni egy ilyen helyzetben, ráadásul az Íd al-Fitre időzített fegyverszünetről szóló riportok sem igazak. Kiderült, hogy ez egy pletyka és nem több. Eközben a források hozzátették, hogy ,,a Hamász vezetése végső soron elvben egyetért, és nincs köztük nézeteltérés”.

Levél: A gázai fogságban lévők családjai levelet küldtek a hadikabinetnek, anélkül, hogy megemlítették volna Binjámin Netanjahu miniszterelnököt a címzettek között, jelentette a Kan közrádió reggel.

A levél felszólította a kabinet többi miniszterét, hogy ne engedjék, hogy Netanjahu megtorpedózzon egy alkut ami a túszok szabadulását eredményezné: ,,A holttestek vére az önök kezén fog száradni.”

,,Mi, az elraboltak családjai azzal a követeléssel fordulunk Önökhöz, hogy világosan és egyértelműen mondjanak igent az elraboltak szabadon bocsátásáról szóló megállapodásra” – írták.

,,A biztonsági kabinet ülése előtt azt várjuk Önöktől, hogy lépjen a nyilvánosság elé, és egyértelműen támogassák a megállapodás előmozdítását, és ne engedjék, hogy [Becalel] Szmotrich és [Itamar] Ben-Gvir kényszerítse a miniszterelnököt a tárgyalt megállapodás megtorpedózására” – utaltak a két szélsőjobboldali miniszterre.

„Sajnos Ben-Gvir és Szmotrich miniszterek elfelejtették, mit jelent zsidónak lenni, mi az értéke a pidjon svujimnak [zsidó parancsolat a fogságba esettek kiváltására], és mi a zsidó erkölcs. A szélsőséges kisebbséget képviselőknek nem szabad megengedni, hogy 133 elrabolt személyt feláldozzanak Gus Katif visszatérésről szóló messiási tévhit részeként”.

  • Gus Katif 17 izraeli telepből álló blokk volt a Gázai övezet enklávéjának déli részén, amely 1968-ban alakult, miután Izrael elfoglalta a területet az 1967-es hatnapos háborúban.
  • 2005 augusztusában a térség 8600 zsidóját evakuálták az izraeli kormány egyoldalú kivonulása miatt a Gázai övezetből, valamint négy Szamária északi részén található telepről.

,,Hónapok óta aljas uszító kampány folyik ellenünk, azzal a céllal, hogy elfojtsák a családtagok kiáltását szeretteik hazatéréséért”.

,,Néhányan közülünk fizikai és verbális erőszakot éltek át ennek az uszításnak köszönhetően, de kritikus pillanathoz érkeztünk, és nem szabad hallgatnunk. Ezért Önökhöz fordulunk – ne engedjék, hogy Netanjahu megtorpedózza az alkut. Ha Netanjahu enged a szélsőségeseknek, és ismét kudarcba fullad a megállapodás, azonnal cseréljék le valakire, aki képes hazahozni az ország polgárait. A Kneszet elsöprő többsége támogatja a túszok hazahozatalát.”

The post Likvidálás Gázában, levél a hadikabinetnek és a Hamász elégedett first appeared on Új Kelet online.