Avi/ujkelet.live

A háború 193. napja, déli front: Kedden késő délután megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nir Amban. Az izraeli hadsereg szerint terroristák két rakétát lőttek ki a Gázai övezet északi részéről Izraelre, melyek nyílt területen landoltak. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Gáza: Palesztin riportok szerint az izraeli légierő gépei szórólapokat dobtak le a Gázai övezet középső részén, és figyelmeztették a lakosokat, hogy ne térjenek vissza a Wadi Gazától északra fekvő területre, mivel az továbbra is veszélyes harci zóna.

Északi front: Az izraeli hadsereg közölte, hogy délután likvidálta a Hezbollah egyik parancsnokát Türosz közelében.

Iszmail Juszef Bazt, akinek rangja dandárparancsnokinak felel meg, drócsapással ölték meg.

„A Hezbollah katonai szárnyának magas rangú és veterán tisztviselője volt”, több posztot is betöltött, a legutóbb a part menti régió parancsnoka volt.

„Pozíciójának részeként részt vett a libanoni part menti területekről Izrael Állam felé irányuló rakéta- és páncéltörő rakétaindítások előmozdításában és tervezésében” – mondta a hadsereg.

A libanoni média a likvidálás után egy újabb autóra mért izraeli dróncsapásról számolt be Sehabije közösségben, melyben legalább hárman meghaltak.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők hétfőről keddre virradóra letartóztattak 23 keresett palesztint a terrorelhárító műveletek részeként Júdea és Szamária-szerte. A csapatok továbbá fegyvereket koboztak el és terrorizmusra szánt készpénzt foglaltak le.

A műveletek során az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Október 7 óta az erők letaróztattak mintegy 3700 keresett palesztint, közülük több mint 1600 a Hamász terrorszervezethez köthető.

Ígéret: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy kedden kijelentette, hogy Irán nem fogja büntetlenül megúszni, miután az Iszlám Köztársaság a hétvégén 350 drónt, robotrepülőt és ballisztikus rakétát küldött Izraelre.

,,Nem állhatunk tétlenül egy ilyen típusú agresszió előtt, Irán nem fogja megúszni büntetlenül ezt az agressziót” – mondta Hagari az újságíróknak a Dzsulisz katonai bázison, miközben bemutatta egy elfogott rakéta maradványait.

„Az általunk választott időben, helyen és módon fogunk válaszolni” – hangsúlyozta.

Ez egy iráni ballisztikus rakéta, melyet vasárnap elfogtak és maradványa – a rakéta 70 százaléka – a Holt-tenger régióban landolt. A 450 kg-os robbanófeje és a többi része megsemmisült az elfogáskor.

Irán 120 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre hétvégen.

Videó: Az izraeli hadsereg felvételeket hozott nyilvánosságra a légierő vezérlőterméből a hadsereg földalatti főhadiszállásán, miközben vasárnap a hajnali órákban sor került az iráni rakéták és drónok első elfogásaira.

Fenyegetés: Ali Bagheri Kani iráni külügyminiszter-helyettes szerint Izrael „határozott és kemény válaszlépéssel” néz szembe, ha további intézkedéseket tesz Irán ellen. Bagheri Kani azt állította, hogy ellentétben az iráni válasszal, melyet a damaszkuszi konzulátus melletti épületet célzó Izraelnek tulajdonított támadásra adtak, „a cionista rezsim lépése és Irán erőteljes válasza között nem lesz 12 vagy 13 nap távolság. A cionistáknak most másodpercekben kell számolniuk, nem órákban”.

Sérülés: Továbbra is rendkívül súlyos állapotban van Amina Hasszuna, a 7 éves kislány, akit egy elfogott ballisztikus rakéta repeszei súlyosan megsebesítettek.

A repesz közvetlenül az otthonára esett a Negev-sivatagban a vasárnap hajnali iráni támadás során.

Dr. Jichák Lazar, a gyermekgyógyászati intenzív osztály igazgatója szerint még mindig mesterségesen lélegeztetik, és életveszélyes állapotban van.

Köszönet: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy tegnap beszélt brit kollégájával, Sir Antony David Radakin tengernaggyal, köszönetet mondva „a brit hadsereg segítségéért a közös védelmi erőfeszítésben, hogy visszaverjék és elfogják az iráni támadást Izrael ellen az Vaspajzs hadműveletben” – áll az izraeli hadsereg közleményében.

„A két hadsereg közötti kapcsolat stratégiai jelentőséggel bír a közel-keleti regionális stabilitás és biztonság megőrzésében”.

Mindeközben: Binjámin Netanjahu miniszterelnök kerüli Rishi Sunak brit miniszterelnök telefonhívásának fogadását, amelyre a tervek szerint tegnap került volna sor. Sunak hétfőn nyilvánosan kijelentette, hogy a hívásra hamarosan sor kerül, de egyelőre még nem történt meg. A Sky News szerint Sunak várhatóan szolidaritását fejezi ki Izraellel, de felszólítja Netanjahut, hogy tanúsítson önmérsékletet mindenben, ami az iráni támadásra adott reakciót illeti.

Vasárnap reggel óta több világvezető kérte, hogy beszélhessen Netanjahu miniszterelnökkel, de hivatala ezeket elutasította, valószínűleg attól tartva, hogy nyomást gyakorolnának Izraelre, hogy ne válaszoljon az iráni támadásra, jelentette tegnap este a Kan. 

Pészach: Kedden megkezdődött a Siratófalnál a cetlik eltávolítása a közelgő Pészach miatt.

A személyzet gondosan kikapargatja a résekből az üzeneteket, melyeket eltemetnek a földbe, hogy senki se férjen hozzájuk.

A falat évente kétszer takarítják ki, Pészach és Ros Hásáná, a zsidó új év előtt, hogy maradjon elég hely az új cetliknek.

A Siratófal a júdaizmus legszentebb helye, a hagyomány szerint a látogatók imákat vagy személyes kéréseket tartalmazó cetliket helyeznek el a 2000 éves fal réseiben.

The post Videón az egyik elfogott iráni rakéta, Sunak Netanjahura vár és pészach first appeared on Új Kelet online.