Avi/ujkelet.live

A háború 198. napja: Egy tartalékos tiszt, aki szerdán súlyosan megsebesült a Hezbollah robbanó drón- és páncéltörő rakétatámadása következtében Arab al-Aramse határközösségben, belehalt sérüléseibe, közölte az Izraeli Védelmi Erők este.

A 27 éves Dor Zimel őrnagy (tartalékos) Even Jehudából az Etzion-dandár egyik helyettes századparancsnoka volt.

A támadásban megsérült még 13 katona és négy civil.

Északi front: Izraeli vadászgépek délután csapást mértek a dél-libanoni Ajta as-Sabban a Hezbollah terrorszervezet két épületére, melyben terroristák gyűltek össze.

Továbbá Hezbollah-telepeket támadtak Naqourában és Madzsdal Zunban.

Délután két rakétát lőttek ki Libanonból Ros Hanikra területére. A hadsereg válaszul ágyúzta a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották, később pedig csapást mért a Hezbollah egyik posztjára Qotraniban.

A Hamász libanoni ága vállalta a felelősséget egy rakétatámadásért, mely Felső-Galileát célozta. A terrorcsoport közleménye szerint 20 Grad rakétát lőttek ki az izraeli hadsereg egyik bázisára Somera közelében. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Déli front: Herci Halevi vezérőrnagy a nap folyamán helyzetértékelést tartott és jóváhagyta a háború folytatásának terveit a Déli Parancsnokságon, a Déli Parancsnokság vezetőjével, Járon Finkelman vezérőrnaggyal és más parancsnokokkal, jelentette az Izraeli Védelmi Erők.

Júdea és Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap közölte, hogy lezárta terrorelhárító műveletét a Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban.

Az 50 órán át tartó akció során a katonák megöltek 14 terroristát, őrizetbe vettek 15 keresett palesztint, több tucat robbanóanyagot találtak és semmisítettek meg, valamint fegyvereket foglaltak el.

Az összecsapásokban kilenc katona és egy határrendész könnyű-közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

Miután a palesztin média azt állította, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád tulkaremi zászlóalj parancsnoka meghalt az akció közben és az izraeli hadsereg kétségeinek adott hangot ezzel kapcsolatban, az Abu Sudzsa’a néven ismert Muhammad Dzsaber a hadsereg Nur Samszból való távozása után nyilvánosan mutatkozott.

Terror: Vasárnap délután egy terrorista nő izraeli katonákat próbált megkéselni egy ellenőrzőponton a Jordán-völgyben. A harcosok lövésekkel reagáltak és ártalmatlanították. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Szanció: Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan napokon belül szankciókat fog bejelenteni az Izraeli Védelmi Erők Netzach Jehuda zászlóalja ellen a Júdea és Szamáriában általuk elkövetet emberi jogi kihágások miatt, hivatkozott a Walla hírportál három, a témát ismerő amerikai forrásra.

  • Ez lenne az első alkalom, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezet be egy izraeli katonai egységgel szemben.
  • A források szerint a szankciók megtiltják a zászlóaljnak és tagjainak, hogy bármilyen amerikai katonai segélyt vagy kiképzést kapjanak.

Az izraeli hadsereg délután azt mondta, a riportot leszámítva nincs tudomása a zászlóalj elleni szankciókról.

,,Ha döntés születik az ügyben, azt felülvizsgálják” – közölte a hadsereg.

A közlemény továbbá megjegyzi, hogy a csapatok ,,bátran és professzionálisan vesznek részt a Gázai övezetben folyó háborúban, miközben fenntartják az Izraeli Védelmi Erők értékeit és szellemét, valamint a nemzetközi jog elveit”.

„Az elmúlt néhány évben a zászlóalj csapatai éjjel-nappal az operatív tevékenységek középpontjában álltak, hogy őrizzék Izrael Állam polgárainak biztonságát, valamint vezető zászlóaljként az ultraortodox harcosok hadseregbe való integrációjában”.

Az ellentmondásos incidensekkel kapcsolatban: ,,Az Izraeli Védelmi Erők azon dolgozik és a jövőben is azon fog dolgozni, hogy minden szokatlan eseményt célzottan és a törvénynek megfelelően kivizsgáljon”.

Beni Gantz hadi miniszter este telefonon beszélt Blinken külügyminiszterrel, és arra kérte, hogy vizsgálja felül a zászlóalj szankcionálására vonatkozó döntését, közölte Gantz irodája.

A Kfír-dandár Netzach Jehuda zászlóalja ultraortodox katonák különleges egységeként alakult. Minden tagja férfi.

  • Az évek során a Júdea és Szamáriában állomásozó egység a Dombtető Ifjainak célpontjává vált – olyan fiatal radikális jobboldali telepesek számára, akiket nem vettek fel az izraeli hadsereg egyik harci egységébe sem.
  • Az amerikai külügyminisztérium 2022 végén kezdett nyomozni a a zászlóalj ellen, miután katonái több palesztin civilek elleni erőszakos incidensben is részt vettek, jelentette akkor a Haaretz.
  • Az egyik incidens a 80 éves palesztin amerikai Omar Asz’ad halála volt 2022 januárjában, melyet a hadsereg teljeskörűen kivizsgált.
  • 2023 januárjában a zászlóaljat a Golán-fennsíkra helyezték át.

Vizsgálat: A 12-es csatorna jelentése szerint csütörtökön, Júdea és Szamáriában, az izraeli hadsereg egyik posztján tett látogatása során Amir Ohana Kneszet-elnök több fegyvert is elsütött egy lőtéren, annak ellenére, hogy a katonaság ezt nem engedélyezte.

Ohana a Jakir poszton meglátogatta az ott állomásozó tartalékos katonákat a tartalékos főtiszt Beni Ben-Ari dandártábornok kíséretében.

Miután áttekintést kapott a poszt tevékenységéről, és beszélt a katonákkal, Ohanát a lőtérre vitték. A jelentés szerint ezután a hadsereg parancsaival szembe menve, egy MAG és Negev géppuskával, valamint egy gránátvetővel lövéseket adott le.

Az incidenst követően a hadsereg közölte, hogy „a látogatást előre megtervezték és egyeztették”, de „a lőtéren történt lövöldözés nem volt a jóváhagyott látogatás kereteibe foglalva, és az a parancsokkal ellentétesen történt”. A közlemény hozzátette, hogy az eset vizsgálat alatt van.

The post A hadsereg megvédte egységét, a Kneszet elnöke engedély nélkül sütött el fegyvereket first appeared on Új Kelet online.