Avi/ujkelet.live

A háború 206. napja: Mintegy 15 rakétát lőttek ki délután Libanonból Felső-Galileára, jelentette az Izraeli Védelmi Erők. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Korábban a nap folyamán izraeli vadászgépek a Hezbollah terrorszervezet posztjait támadták a dél-libanoni Rachaja al-Fukhar és Kiam közösségekben.

A célpontok között szerepeltek rakétaindító posztok, egy katonai épület és más terror-infrastruktúrák.

A tüzérség továbbá területeket támadott Ajta as-Sabban ,,fenyegetések elhárítása” céljából.

Fogolycsere: Három izraeli tisztviselő megerősítette a The New York Times-nak, hogy Izrael ejtette azon követelését, hogy a Hamász terrorszervezet 40 életben lévő túszt engedjen szabadon a fegyverszüneti megállapodás keretében, és most elfogadja 33 szabadon bocsátását.

Az egyik tisztviselő azt állítja, hogy a döntés mögött azok a becslések állnak, hogy a 40 túsz közül néhányan meghaltak a Hamász fogságában.

A számok az úgynevezett „humanitárius” megnevezésű túszokra vonatkoznak – nők, gyerekek, 50 év feletti férfiak és betegek.

Ezrek szabadulhatnak: David Cameron brit külügyminiszter szerint a Hamásznak benyújtott jelenlegi javaslat egy tartós, 40 napos tűzszünetet és „potenciálisan több ezer” palesztin fogoly szabadon bocsátását tartalmazza, cserébe izraeli túszok szabadulásáért.

„Remélem, hogy a Hamász elfogadja ezt az alkut, és őszintén szólva, ma a világ minden nyomásának és a világ minden szemének rájuk kell szegeződnie, mondván: ‘Fogadd el ezt az alkut!”’ – tette hozzá Cameron a Világgazdasági Fórum rijádi rendkívüli ülésén, a javaslatot ,,nagyon nagyvonalúnak” nevezve.

  • A dubai székhelyű Asharq News-nak adott múlt heti interjújában a Hamász tisztviselője, Khalil Al-Hajja azt állította, hogy a terrorcsoport „rugalmasságot” tanúsított a kairói tárgyalásokon, 500-ról 50-re csökkentve azon palesztin foglyok számát, akiket minden izraeli „katonáért” (férfi vagy nő) cserébe követel.
  • Megjegyzendő, hogy a foglyok száma, amit a Hamász eredetileg akart, teljesíthetetlen lett volna, mivel nincs ennyi palesztin fogoly Izrael birtokában.

Cameron szerint az Izrael és a Hamász közötti konfliktus addig nem ér véget, amíg a terrorcsoport által fogva tartott összes túsz ki nem szabadul.

„A kétállami-megoldás politikai horizontja” érdekében „az október 7-éért felelős embereknek, a Hamász vezetésének el kellene hagynia Gázát, és le kell bontani a terrorista infrastruktúrát Gázában”.

Cameron megjegyezte, hogy politikai jövőt kell biztosítani a palesztin nép számára, de ugyanilyen fontos Izrael biztonsága is, és ,,ennek a két dolognak együtt kell járnia”.

Megjegyzés: A Fauda társszerzője és a Ynet arab ügyekkel foglalkozó tudósítója, Avi Isszacharoff délután X-en megosztotta észrevételét a potenciális fogolycsere-megállapodással kapcsolatban.

,,Ha a túszok szabadon bocsátására és a tűzszünetre vonatkozó egyiptomi javaslat nem valósul meg az elkövetkező napokban, az elsősorban egy ember miatt lesz: Jechíje Szinwar. Nem Bibi [Binjámin Netanjahu miniszterelnök], nem [Becalel] Szmotrich [pénzügyminiszter] vagy [Itamar] Ben-Gvir [nemzetbiztonsági miniszter] miatt. Lehet, hogy később megpróbálják megtorpedózni a megállapodást, de az egy másik történet. Jelenleg Szinwar reakciójára várunk, és egyelőre nem tűnik kecsegtetőnek”.

Normalizáció és Rafah: Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia intenzív együttműködést folytatott az elmúlt hónapban az izraeli-szaúdi normalizáció érdekében.

„Az a munka, amelyet Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok közösen végzett saját megállapodásaink tekintetében, úgy gondolom, hogy potenciálisan nagyon közel áll a befejezéshez” – mondta Blinken Rijádban, a Világgazdasági Fórumon tartott panelbeszélgetésen.

Blinken azt is elárulta, hogy még nem látott olyan tervet Izraeltől a dél-gázai rafahi offenzívára vonatkozóan a civileket védelméről.

Palesztin állam: Várhatóan több európai tagállam is elismeri a palesztin államot május végéig – mondta Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Világgazdasági Fórum rendkívüli ülésének margóján.

A szóban fogó uniós országok: Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia

The post Cameron: 40 nap tűzszünetért terroristák ezrei szabadulhatnak first appeared on Új Kelet online.