Avi/ujkelet.live

A háború 220. napja, déli front: Tegnap este, a Jom Hazikaron kezdetét jelző sziréna után röviddel megszólaltak a rakétatámadásra figyelmeztető szirénák Szderotban és környékén. A Gázai övezetből indított két rakéta egyikét elfogta a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a másik nyílt területen landolt. Sérülés vagy kár nem történt.

Az egyik határközösségben tartott ceremónia alatt a háttérben látszik, ahogy a Vaskupola elfog egy gázai rakétát:

Hétfőn reggel röviddel 9 óra előtt aktiválódtak a szirénák a gázai határ melletti Mefalszim és Netiv HaAszara közösségekben. Sérülésről vagy kárról egyelőre nem érkezett jelentés.

Jom Hazikaron, az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja, vasárnap este vette kezdetét Izraelben. Hétfőn helyi idő szerint 11:00 órakor két percre megszólalnak a szirénák, majd elkezdődnek az állami megemlékezések országszerte 52 katonai temetőben és az emlékhelyeken.

Az elmúlt évben 766-an estek el szolgálat közben. 61 hadirokkant hunyt el a szolgálat közben szerzett sérüléseik szövődményeinek következtében. Az elmúlt egy évben 834 civil lett terror áldozata, 99%-uk október 7-én és azt követően. A meggyilkoltak között 40 gyermek és tinédzser, valamint 68 külföldi állampolgár volt.

Riport: A palesztin sajtó az éjszaka arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg Gázaváros Szabra negyedében végrehajtott támadása során likvidálta Talal Abu Zarifát, a Népfront Palesztina Felszabadításáért terrorszervezet vezető tagját.

Tárgyalások: A közvetítők nyomása ellenére nincs tervben a fogolycserével egybekötött tűzszünetről szóló tárgyalások újabb fordulója, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. A megbeszélések részleteit ismerő forrás azt nyilatkozta a KAN-nak, hogy most mindkét fél egy belső párbeszédre összpontosít, hogy meghatározza azokat a pontokat, amelyekben rugalmas lehet, és mi jelenti a vörös vonalat. Valószínű, hogy a hadikabinet a függetlenség napja után, esetleg már szerdán összeül.

Izrael, az Egyesült Államok, Katar és a Hamász politikai szárnyának delegációja csütörtökön távozott Kairóból, miután kétnapos tárgyalásokat folytattak. A tárgyalások részleteit ismerő források szerint a tárgyalások során ,,áthidalhatatlan szakadékok” alakultak ki a felek között.

Mindeközben attól tartanak, hogy a tárgyalások megtorpanása a szükségkormány feloszlatásához vezethet. A Beni Gantz vezette Nemzeti Egység úgy véli, hogy a fogolycsere tárgyalások zsákutcába jutottak. A hadikabinet múlt szerdai, a témával foglalkozó ülésén az a benyomás alakult ki, hogy nagyon kicsi az esély a megegyezésre. Gadi Eizenkot miniszter világossá tette, hogy ha nem történik előrelépés a kérdésben, bejelenti távozását.

Szinwar: Amerikai tisztviselők a New York Times-nak azt nyilatkozták, hogy a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar nagy valószínűséggel Khan Junesz alatti alagutakban tartózkodik, ez a hírszerzési információ pedig alááshatja a rafahi katonai műveletek izraeli okát.

A lapnak nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint Szinwar fittyet hányt a terrorszervezet külhoni vezetésére, akik nem kaptak tájékoztatást a Hamász október 7-i mészárlásának pontos terveiről. Az amerikai tisztviselők úgy vélik továbbá, hogy Szinwar hagyja jóvá a Hamász által végrehajtott katonai műveleteket, bár az izraeli hírszerző tisztek azt mondják, nem világos hogy milyen mértékben vesz részt benne.

Egy magas rangú nyugati tisztviselő, aki ismeri a tűzszüneti tárgyalások részleteit, úgy véli, hogy Szinwar valószínűleg testvérével, Mohameddel, a Hamász egyik magas rangú katonai vezetőjével egyeztetve hoz döntéseket, és a háború során néha nem értett egyet a Hamász külhoni vezetőivel. Míg a külhoni vezetés időnként hajlott volna a kompromisszumra, Szinwar kevésbé hajlandó engedni az izraeli tárgyalófeleknek, részben azért, mert tudja, hogy valószínűleg megölik, függetlenül attól, hogy a háború véget ér, vagy sem – mondta a tisztviselő.

Még ha a tárgyalóknak sikerül is tűzszüneti megállapodást elérni a felek között, Izrael valószínűleg élete végéig üldözni fogja Szinwart, mondta a tisztviselő.

A Washington Post vasárnap arról számolt be, hogy a Biden-kormány magas színtű hírszerzési információkat kínál Izraelnek, amelyek segíthetnek a Hamász magas rangú tisztviselőinek tartózkodási helyének és a még feltáratlan terrorista alagutak lokalizálásában a Gázai övezetben, egy nagyszabású rafahi hadművelet elkerülése érdekében.

Északi front: Izraeli vadászgépek tegnap este csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet két rakétakilövő pozíciójára a dél-libanoni Haltában és Kafarhamamban.

A terrorcsoport további két helyszínét is célba vették Kherbe térségében.

A csapásokat megelőzően a Hezbollah több rakétával és drónnal támadta Izrael északi részét. Sérülés nem történt.

The post Rakétázás, Szinwar nem Rafahban van, és tárgyalások first appeared on Új Kelet online.