Avi/ujkelet.live

A háború 221. napja: Az Izraeli Védelmi Erők az este közölte, hogy az ejtőernyős dandár 202. zászlóaljának három katonája kedden súlyosan megsérült egy terroristákkal vívott tűzharcban a Gázai övezet északi részén. Másik öt katona közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

A Givati-dandár Tzabar zzászlóaljának egyik katonája súlyosan megsérült reggel egy robbanóeszköz következtében a dél-gázai Rafahban. Másik öt katona könnyű illetve közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

A harcosokat kórházba szállították, családjaikat értesítették.

Harcok: Izraeli vadászgépek a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Katonai Hírszerzés pontos információira támaszkodva támadást hajtottak végre a Hamász parancsnoki helységére és fegyvertárolójára egy UNRWA-iskolában Gáza középső részén, Nuszeiratban.

A csapásban több mint 15 terrorista, beleértve 10 hamászos halt meg. Köztük voltak a Hamász elit Nukba erőinek terroristái is, akik részt vettek az október 7-i mészárlásban.

,,A csapást gondosan megtervezték, és pontos lőszerekkel hajtották végre, miközben a lehető legnagyobb mértékben kerülték, hogy kárt okozzanak civilekben” – áll a hadsereg közleményében.

A hadsereg szerint a parancsnoki helyiséget a Hamász az elmúlt hetekben arra használta, hogy támadásokat tervezzen a Gáza középső részén tevékenykedő csapatok ellen.

Kiürítés: Az izraeli hadsereg további negyedek evakuálására szólította a palesztinokat Gáza északi részén.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes közzétett egy térképet, rajta az új zónákról, ahonnan a palesztinoknak távozniuk kell.

A hétvégén a hadsereg evakuálási figyelmeztetést adott ki Dzsabalijára, mielőtt bevonult a területre. A legutóbbi figyelmeztetés al-Atatra és Szalatin térségére vonatkozik. A palesztin civileknek a Gázavárostól nyugatra lévő menedékhelyekre kell menniük.

,,A Hamász és más terrorista szervezetek a területet terrorista tevékenységre és rakéták indítására használják Izrael területére, ezért az Izraeli Védelmi Erők sürgősen erőteljesen intézkedni fog ellenük” – közli a felhívás.

A Hamász terve: Az izraeli hadsereg által Gázában szerzett és a The Times által megtekintett dokumentumok szerint a Hamász titkos bázis létrehozását tervezte Törökországban és terrorsejteket máshol, hogy koordinálják az izraeli célpontok elleni támadásokat a szomszédos országokban, beleértve NATO-tagokat is.

Az izraeliek szerint a „Bázis alapítása Törökországban” című nyomtatott dokumentumot Hamza Abu Sanab, Jechíje Szinwar irodájának vezető tagjának otthonában találták. A dokumentum részletezi Izrael Gázai övezet satuba fogására tett erőfeszítéseit az elmúlt évtizedben, amelyek a Hamászt védekező állásba helyezték.

Ennek eredményeként a terv meg nem nevezett szerzője szerint „nincs más választás, mint nagy erőfeszítéssel fellépni olyan katonai csomópontok létrehozása érdekében, amelyek bázisai lesznek az ellenálló erőket katonailag, diplomáciailag és erkölcsileg megerősítő különleges műveleteknek. Ezért azt javasoljuk, hogy hozzanak létre egy olyan biztonsági ágat külföldön, amely a jövőben képes lesz hírszerzési és katonai műveletek végrehajtására.”

A dokumentum egy hároméves tervet határoz meg azzal a céllal, hogy „számos katonai sejtet és rejtekhelyet hozzanak létre sok országban”, ezt követi a „katonai sejtek kiképzése és … a szabotázs és a merénylet gyakorlati tervezése”. A merénylet célpontjai „a Moszad tisztjei és parancsnokai és befolyásos izraeliek”. Megemlíti az „izraeli haditengerészeti hajók szabotázsát” és „emberrablást” is.

A terv részleteket tartalmaz a törökországi bázis felállításához szükséges finanszírozásról és személyzetről. Nem világos, hogy a tervet még azelőtt életbe léptették-e, hogy a Hamász október 7-én megindította terrortámadását, amelynek fő felbujtójának Szinwart tekintik.

Északi front: A Hezbollah terrorszervezet délután lelőtte az izraeli hadsereg egyik megfigyelő ballonját a libanoni határ felett. A hadsereg szerint a ballon libanoni területen landolt, információ kinyerésének veszélye a szenzorokból és kamerákból nem áll fenn.

Délután mintegy tíz rakétát lőttek ki Libanonból a Hermon-hegy területére, a lövedékek nyílt területen landoltak, sérülés vagy kár nem történt. A támadás aktiválta a szirénákat a drúz Madzsdal Samszban.

Politika: Jobboldali csoportok egy felvonulást rendeztek ma a gázai telepek visszaállításáért Szderotban. A szervezők állítása szerint mintegy 50 000 ember jelent meg a függetlenség napi felvonulásukon.

Az esemény alatt öt rakétát lőttek ki Gázából, hármat elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, a többi pedig nyílt területeken landolt. Sérülés nem történt.

Többek között a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter is beszédet mondott a felvonuláson, felszólítva Izraelt, hogy állítsa vissza a telepeket a Gázai övezetben, és „ösztönözze a palesztinok önkéntes távozását” az enklávéból.

  • Gus Katif 17 izraeli telepből álló blokk volt a Gázai övezet enklávéjának déli részén, amely 1968-ban alakult, miután Izrael elfoglalta a területet az 1967-es hatnapos háborúban.
  • 2005 augusztusában a térség 8600 zsidóját evakuálták az izraeli kormány egyoldalú kivonulása miatt a Gázai övezetből, valamint négy Szamária északi részén található telepről.

„A probléma megszüntetése érdekében, hogy a probléma ne térjen vissza, két dolgot kell tennünk: Először is most vissza kell térnünk Gázába! Hazatérni! Visszatérni szent földünkre! Másodszor pedig a kivándorlás ösztönzése. Ösztönözni kell a gázai lakosok önkéntes távozását… Ez erkölcsös! Ez racionális! Ez helyes! Ez az igazság! Ez a Tóra és az egyetlen út! És igen, ez humanitárius is” – állította Ben-Gvir.

Az eseményen a ,,halál a terroristákra” szöveget is skandáltatta a miniszter.

The post Sérülések, légicsapás Gázában, kiürítés és a Hamász terve first appeared on Új Kelet online.