Avi/ujkelet.live

A háború 224. napja: Az Izraeli Védelmi Erők tegnap este bejelentette, hogy meghalt egy tartalékos katona a Gázai övezet határán egy ,,műveleti balesetben”.

A 39 éves Ran Javetz törzsőrmester Modi’inből a Biszlamach-dandár 6828. zászlóaljában szolgált.

Javetz meghalt, további négy katona pedig könnyebben megsérült egy robbanásban, amelyet izraeli lőszer okozott a határon, a Fekete Nyíl emlékhely közelében lévő katonai zónában.

A robbanás okát még vizsgálják.

Déli front: A 13-as csatorna tegnap este olyan információt kapott, amely meglepte a biztonsági szervezeteket: körülbelül 800 000 palesztin hagyta el a dél-gázai Rafah térségét, ami jóval magasabb az eredeti becsléseknél. A kitelepítettek többsége önként hagyta el a déli várost, még az előtt, hogy az izraeli hadsereg felszólította volna Rafah középső és nyugati negyedeinek lakóit, hogy meneküljenek a Gázai övezet más területeire.

A kabinet tegnap este ülésezett, és döntés előtt áll a rafahi harcok folytatásáról – hogy a hadműveletet kiterjesztik-e a belvárosra, vagy megállnak keleten. Elképzelhető, hogy a döntés meghozatalával várnak, amíg a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan vasárnap Izraelbe érkezik.

Sullivan az amerikai külügyminiszterrel és az Egyesült Államok más magas rangú tisztviselőivel együtt azt állította, hogy Izraelnek nincs lehetősége Rafah összes lakosának, mintegy 1,3 milliónak az evakuálására, de látható, hogy márpedig ez történik. Más szóval, lehetséges, hogy a harc Rafahban néhány hétig fog tartani – az eredeti becsléseknél rövidebb ideig, mivel a polgári evakuálás kevésbé bonyolult kihívás, mint ahogy azt az izraeli és az amerikai biztonsági szervezetek vezetői hitték.

Egyiptom: Izrael szerdán bemutatta Egyiptomnak a Rafah-átkelő újbóli megnyitásának tervét, melyet palesztin képviselőkkel és izraeli felügyelet és katonai védelem alatt álló ENSZ-személyzet bevonásával képzel, idézett a Walla hírportál riportere egy, a terv részleteit ismerő forrást.

Szerdán a Sabak belbiztonsági szolgálat tisztviselőiből és a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) vezetőjéből álló izraeli delegáció Kairóban találkozott az egyiptomi hírszerzés tisztviselőivel, hogy megvitassák az átkelő újbóli megnyitását.

  • A Sabak által készített izraeli terv szerint a Rafah-átkelőt csak a Gázai övezetet elhagyók és belépők mozgatására, valamint Egyiptomból történő üzemanyagszállításra használják majd – mondta a forrás.
  • A segélyszállító teherautók Egyiptomból való transzferje csak az Izrael és a Gázai övezet közötti Kerem Salom átkelőn keresztül történik majd, ahol a teherautókat Izrael ellenőrzi, mielőtt bemennek Gázába.
  • Az izraeli terv tartalmazza a Hamász terrorszervezethez nem kötődő gázai palesztinok integrálását a Rafah-átkelő irányításába (határ- és vámellenőrzés). A palesztin képviselők nevét Egyiptom eljuttatja Izraelnek átvilágítás céljából.
  • Az ENSZ személyzete szintén az átkelőhelyen fog állomásozni, hogy felügyelje és ütközőként szolgáljon a palesztin személyzet és az izraeli erők között, amelyek az átkelőn kívül lesznek bevetve, és csak perifériás biztonságot nyújtanak a Hamász támadásainak megakadályozása érdekében.
  • A Rafah-átkelőn kívül állomásozó izraeli erők további biztonsági rétegként gondoskodnak arról, hogy a Gázát elhagyók vagy belépők között ne legyenek Hamász terroristák.

A terv részleteit ismerő forrás azt mondta, hogy a fő cél a Hamász kivonása a Rafah-átkelő ügyeiben való részvételből. A forrás szerint most minden fél elvégzi a házi feladatát, és folytatják a javaslat megvitatását.

A hét elején a Walla arról számolt be, hogy Izrael és az Egyesült Államok azt javasolta a Palesztin Hatóságnak, hogy küldjön képviselőket a Rafah-átkelőhöz. A Palesztin Hatóság felvette a kapcsolatot több ezer gázaival, akik a Hamász 2007-es átvétele előtt neki dolgoztak, hogy lássák, vissza akarnak-e menni dolgozni.

Északi front: Ma reggel számos drónt indítottak Libanonból Nyugat-Galileára, aktiválta a szirénákat több közösségben.

A hadsereg szerint legalább az egyik drónt a légvédelem lelőtte a tenger felett. Egy másik pedig Ga’aton északi közösség közelében csapódott be.

Júdea és Szamária: Szélsőséges telepesek tegnap este megtámadtak és közepesen súlyosan megsebesítettek egy izraeli teherautó-sofőrt Binjáminban, majd katonákat is megtámadtak.

A katonaság szerint csapatokat küldtek a helyszínre a Kochav Hasachar elágazáshoz, miután olyan hírek érkeztek, hogy egy izraeli sofőrt megtámadtak, és felgyújtották a teherautóját.

A helyszínre érkező csapatok azon dolgoztak, hogy megakadályozzák a teherautó-sofőr megtámadását, és orvosi ellátásban részesítsék – közölte a hadsereg. Ezután több tucat telepes támadta meg a katonákat, két tiszt és egy katona könnyebben megsérült.

A kamionsofőr elleni támadás azért történt, mert a telepesek tévesen azt hitték, hogy humanitárius segélyt szállít Gázába.

Túszok: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy tegnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hadsereg és a külügyminisztérium értesítette Sonthaya Oakkharasr és Sudthisak Rinthalak thai állampolgár túszok családjait, hogy szeretteiket az október 7-i támadás során megölték, holttestüket pedig a Hamász Gázába hurcolta.

Mindketten mezőgazdasági munkákat végeztek a határ menti Be’eri kibucban.

Helyzet: Hagari továbbá azt mondta, nem sérült az izraeli légierő azon képessége, hogy észlelje a fenyegetéseket, miután szerda este a Hezbollah terrorszervezet robbanóanyaggal megrakott drónja eltalált és földre kényszerített egy rakétaérzékelőt.

Elmondása szerint a drón ,,egy földön lévő ballont” talált el egy katonai bázison, a Golani csomópont közelében, mintegy 35 kilométerre a libanoni határtól. A Sky Dew néven ismert aerosztát még nincs bevetve.

,,Nincs sérülés, és nincs kár a hadsereg azon képességében, hogy légiképet készítsen a területről. Az Izraeli Védelmi Erők minden határon fellép a Hezbollah drónjai és a légi fenyegetés ellen” – hangsúlyozta.

The post Gyász, meglepő adat Rafah kapcsán, a terv és újabb telepes támadás first appeared on Új Kelet online.