Dohányzás: orvosi segítséggel könnyebb a leszokás

A nikotin és a dohányzás negatív hatásai közismertek, de az újfajta dohánytermékek, például a hevített dohánytermékek és nikotinos tasakok, valamint az e-cigaretták káros egészséghatásával kevesen vannak tisztában. A dohányzásról való leszokás támogatásának lehetőségeit, az alternatív dohánytermékek veszélyeit és az új, leszokást segítő gyógyszeres terápiát is összefoglaló, közelmúltban frissített egészségügyi szakmai irányelv újdonságait mutatták be szakértők a május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából rendezett  sajtótájékoztatón. Rámutattak: a szakértő tanácsadói segítségből adódó előnyök és a gyógyszeres terápiák megismertetése előrelépést jelenthet az érintettek támogatásában. Az eljtisztatudovel.hu weboldalon a tanácsadásban egyre nagyobb szerepet vállaló hazai egészségfejlesztési irodák elérhetőségei is megtalálhatók.

Dr. Bogos Krisztina

Dr. Bogos Krisztina

Az Eurobarométer 2020-as adatai alapján az Európai Unióban a megkérdezettek 23 százaléka dohányzik rendszeresen, ezzel az aránnyal az európai térség a világátlag alatt van. Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa rámutatott, hogy Magyarország a „Felnőtt dohányzás felmérés” 2019-es adatai szerint az európai középmezőnyben helyezkedik el: a felnőttek 29 százaléka dohányzik (férfiak 34%, nők 25%). A 2000–2019 közötti időszakot tekintve kevesebb magyar férfi gyújtott rá rendszeresen, ezt a kedvező trendet árnyalja a női dohányzók emelkedő száma: sajnos ma már minden negyedik magyar nő dohányzó.

Leszokás: szakértő segítséggel könnyebb!

Az irányelv szerint pozitív trend, hogy Magyarországon az elmúlt több mint húsz évben nőtt a leszokási kedv: 2019-ben a 18 év feletti dohányzóknak több mint a fele (54 százalék) legalább egyszer már megpróbálta letenni a cigarettát; 2000-ben ez az arány még csak 47 százalék volt.

A megkérdezettek döntő többsége (78 százalék) nem vett, illetve nem venne igénybe segítséget a leszokáshoz, kis részük viszont igényelné ehhez a külső támogatást. Figyelmet érdemel, hogy a dohányzók mindössze két százaléka kérte szakember segítségét, hogy leszokjon a dohányzásról. Ezek a felmérési adatok arra utalnak, hogy társadalmi szintű tájékoztatás szükséges az elérhető, hatékony leszokástámogató lehetőségekről az érintettek, illetve az egészségügyi ellátórendszer különböző szintjei felé is.

„Ebben a folyamatban a hazai egészségfejlesztési irodahálózat (EFI) leszokást támogató szakembereinek a területi ellátásban már most is jelentős szerepük van, de már egy tájékozott háziorvos is kézzelfogható segítséget nyújthat az érintetteknek” – hangsúlyozta Hepfné Nagy Hajnalka, a kaposvári EFI leszokástámogató tanácsadója az egészségügyi szakmai irányelv idevonatkozó adatait. Kiemelte, hogy a gyógyszeres leszokástámogatás gyakran még az egészségügyi dolgozók számára is ismeretlen módszer.

– A hatékony leszokástámogatás két alapköve a nikotinfüggés és a szokásfüggés csökkentése, amelyekhez egyre több terápiás lehetőség áll rendelkezésre” – tette hozzá a szakember.

A megoldás: tájékozott tájékoztatás

A leszokástámogatás intézményi gyakorlata kétszintű. Első szintje a dohányzás rövid és hosszú távú veszélyeire figyelmeztető, a személyre szabott megoldási lehetőségekről – a megfelelő gyógyszeres terápiáról és/vagy pszichés támogatásról – szóló beszélgetés, az úgynevezett minimálintervenció. Ez a rövid tanácsadás az alapellátásban, járóbeteg szakellátásban minden találkozásnál alkalmazható, és igény esetén a dohányzó referálható a szakellátás felé. A tájékozott tájékoztatás alapja, hogy az egészségügyi ellátórendszer minden szintjén dolgozó szakemberek tisztában vannak a leszokástámogatás lépéseivel és lehetőségeivel.

A második szint az intenzív leszokástámogatás: olyan, szakember által vezetett, több alkalomból álló program, amelynek célja a leszokásban motivált dohányzó proaktív segítése viselkedésterápiával és gyógyszeres támogatással. Az egészségfejlesztési irodákban dolgozó képzett leszokástámogató szakemberek a felvilágosítással vagy a motiváció megerősítésével éppúgy segítenek, mint egyéni vagy csoportos viselkedésmódosító programok szervezésében. „Ezért fontos, hogy a hálózat működését és elérhetőségeiket a laikusok és a szakmai ellátók egyaránt ismerjék” – hívta fel a figyelmet Hepfné Nagy Hajnalka.

A 06/80-44-20-44-es és a 06/80-20-04-93-as zöld számon ingyenes telefonos leszokástámogató segítség is kérhető.

Gyógyszerrel könnyebb

A dohányzás kettős függéssel járó, leszokási epizódokkal tarkított krónikus betegség. A sikeres leszokáshoz a függőség mindkét komponensét, a nikotinfüggést és a szokásfüggést egyaránt kezelni kell.

A szakértők elmondták: az erősen függő dohányzók általában nem tudnak kiegészítő gyógyszeres kezelés nélkül leszokni a cigarettáról. Nekik segíthet a nikotinpótló terápia (tapasz, rágó), illetve a nikotint nem tartalmazó célzott receptköteles gyógyszeres kezelés, amelyet bármely orvos – akár a háziorvos is – javasolhat és felírhat.

Az utóbbiak kapcsán a friss irányelv rámutat: bizonyított, hogy a leszokás sikeressége növelhető a módszerek kombinációjával, vagyis a tanácsadás mellett hatékonyan alkalmazható a gyógyszeres kezelés, ami fél- egyéves követést értékelve megkétszerezheti a pszichés támogatás hatását, sőt az első három hónapban ez az arány még ennél is magasabb lehet. A vényköteles hatóanyagú gyógyszerek hatására ugyanis a nikotin hatása módosul a szervezetben, és a lecsengő nikotinhatás mellett a rágyújtás élménye és a sóvárgás is elmarad. A nikotin megvonási tünetek elmaradásával az első dohány- és nikotinmentes heteket a visszaesés veszélye nélkül élheti meg az érintett, ami megalapozhatja a tartós leszokást.