Rákot okozó savcsökkentőket vontak ki a patikákból – a ranitidin a bűnős -itt a lista veszélyes medicinákról
patika

Ranitidin hatóanyagot tartalmazó gyomorsavcsökkentőket vont ki a forgalomból, illetve függesztette fel a forgalmazásukat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

A hatóság a honlapján szerdán közzétett közleménye szerint a svájci gyógyszerhatóságtól érkezett riasztás, mely szerint – rákkeltőnek tartott – nitrózamint mértek az egyik indiai gyártó által gyártott ranitidin hatóanyagban.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelenleg is vizsgálja a szennyeződés mértékét és esetleges kockázatát, valamint elővigyázatosságból az indiai Saraca Laboratories Limited által gyártott ranitidin hatóanyagú gyógyszerek forgalomból történő kivonását javasolta minden tagállamban.

Így tett az OGYÉI is, a betegek biztonságáért a

 • Ranitic 150 mg filmtablettát,
 • a Ranitic 300 mg filmtablettát,
 • a Ranitidin 1A Pharma 150 mg filmtablettát
 • és a Ranitidin 1A Pharma 300 mg filmtablettát kivonja a forgalomból.

A készítmények vénykötelesek.

Közölték azt is: további vizsgálatok folynak, hogy ellenőrizzék a más hatóanyaggyártók által előállított ranitidin tisztaságát. Ezen gyógyszerek vizsgálatának végéig az OGYÉI további készítmények forgalmazását függeszti fel.

Ezek közé tartozik,

 • a Zantac 150 mg filmtabletta,
 • Zantac 300 mg filmtabletta,
 • a Zantac 25 mg/ml oldatos injekció,
 • az Ulceran 150 mg filmtabletta,
 • Ulceran 300 mg filmtabletta,
 • az Umaren 150 mg filmtabletta
 • és az Umaren 300 mg filmtabletta.

A ranitidin úgynevezett hisztamin H2-receptorblokkoló, amelyet a gyomorsav túlzott termelődése esetén alkalmaznak, a refluxbetegség, a nyombél-, illetve gyomorfekély megelőzésére, valamint gyógyítására.

Az életeddel játszhatsz, ha gyomorégés elleni gyógyszert használsz!

 

Mint írták, a betegek gyógyszeres terápiájának zökkenőmentes átállításához a gyógyszerhatóság felkérésére a Gasztroenterológiai Szakmai Kollégium ajánlást fogalmaz meg a betegek terápiájának módosítására, megnevezve a helyettesíthető hatóanyagokat.

Az OGYÉI intézkedései miatt a ranitidintartalmú készítmények átmenetileg nem érhetők el kereskedelmi forgalomban. A ranitidintartalmú gyógyszerek helyett több, más hatóanyagot tartalmazó gyógyszer alkalmazható hatásosan a panaszok kezelésére, ezért azt javasolják, hogy a betegek a kezelésükkel kapcsolatos kérdéseikkel keressék fel kezelőorvosukat vagy gyógyszerészüket.

Csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy a Jóban rosszban című szappanoperában éppen a gyógyszer hamisítás volt az egyik fő téma. Az epilepszia elleni patikaszerből spórolták ki a legfontosabb hatóanyagot, s tömeges rohamot okoztak ezzel egy kisvárosban. Úgy látszik amit a forgatókönyvírók kitalálnak azt az életben is megvalósítják.

Egyébként is úgy tartja a fáma minden patikaszer méreg.  A szakmában lévő ismerőseim gyakran mondogatják, ők bizony semmit nem szednek, s ha tudnánk mik vannak a gyógyszerekben akkor mi sem bíznánk ennyire a pirulákban. Tényleg működik az antivakarin szindróma  – tehát ami használ az egyben árt is valamennyit. Ám nem hagyhatjuk a gyógyszergyártókat cserben, ebben olyan biznisz van ami még az autógyárak profitját is lekörözi. Jómagam családostul a miskolci népkerti patikához vagyunk bekötve, itt ugyanis olyan szívélyes, gyors a kiszolgálás amelyhez hasonló aligha van még egy a városban. Nagy tételben vásárolunk, megvesszük az örök élet minden csudaszerét és desszertként még vitamin pezsgőket is vásárolunk.

Ha valakit érdekel – bővebben – a forgalomból kivont savlekötők pótlására ajánlott gyógyszerek itt is megkérdezheti.