Avi/ujkelet.live

A háború 240. napja: A titkos izraeli terv, hogy meggyőzzenek egy gázai klánt a Gázai övezet feletti irányítás átvételéről meghiúsult, miután a Hamász kivégezte a vezetőjét és számos szövetségesét, jelentette szombaton a brit a Telegraph, egy, a tervet ismerő izraeli hírszerzési forrásra hivatkozva.

A bűnöző családokkal egyenrangú gázai klánok élén a Durmus áll. Körülbelül két hónapja Izrael kísérletet tett arra, hogy a Durmus klánt arra ösztönözze, hogy vegye át az irányítást a Hamásztól a harcok végeztével, de a terrorszervezet belépett a klán létesítményébe, lefejezte embereit, majd másnap az összes klán együtt bejelentette a terrorszervezet melletti támogatását.

Segélyek: Az Izraeli Védelmi Erők heti összefoglalója szerint 1858 humanitárius segélyt szállító teherautó lépett be a Gázai övezetbe, miután az izraeli hatóságok ellenőrizték őket.

A teherautók – élelmiszert, vizet és orvosi felszerelést szállítva – az övezet déli részén található Kerem Salom átkelőn és a terület északi részén található Nyugat Erez átkelőn keresztül léptek be Gázába.

A segélyszállítók közül 764 Egyiptomból érkezett. Egyiptom rövid időre leállította a humanitárius segélyszállítmányokat, miután az Izraeli Védelmi Erők a múlt hónapban átvette a Rafah átkelő gázai oldalának irányítását. Az Egyesült Államokkal egyeztetve végül megállapodás született a segélyszállítmányok újraindításáról a Kerem Salomon keresztül.

Állítás: Gázában azt állítják, hogy az övezet északi részén az izraeli hadsereg 50 000 lakóegységet rombolt le, a szennyvíz- és úthálózatok többségét az észak-gázai településeken buldózerrel ledózerolták.

Déli front: A 162. hadosztály alatt a Givati-dandár harcosai az elmúlt nap során a dél-gázai Rafah Jabna negyedében terroristákat öltek meg és terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg, jelentette az izraeli hadsereg délután.

A műveletek során a csapatok számos fegyvert találtak, köztük légvédelmi géppuskákat, mellényeket, töltényeket, Kalasnyikovokat és távvezérlőket robbanóeszközök élesítéséhez.

A 9. zászlóalj pedig rakétaindító gödröket talált a Philadelphi-folyosó közelében, a Gáza-Egyiptom határon.

A tüzérezred csapatai azonosítottak négy terroristát tüzet nyitni az erőkre, és likvidálták őket.

Északi front: A Vaskupola rakétavédelmi rendszer vasárnap délelőtt elfogott több rakétát, miután Libanonból rakétaesőt irányítottak az észak-izraeli Margaliot térségére.

Sérülésről nem érkezett jelentés.

Hazai front: Egy hadirokkant személy, aki korábban erőszakos incidenseket hajtott végre, vasárnap a Tel Hasomer katonai bázis kapujához ment, és villanógránátot dobott a biztonsági őrök felé. A gránát a parkolóban robbant fel, sérülés nem történt. Az esemény során egy biztonsági őr a levegőbe lőtt. A gyanúsítottat elmenekült a helyszínről, körülbelül fél óra elteltével a rendőrök elfogták.

,,A gyanúsított korábban súlyos erőszakos incidenseket követett el a rehabilitációs osztály alkalmazottai ellen, beleértve az alkalmazottak és vezetők elleni gyilkossággal való fenyegetést” – közölte a Védelmi Minisztérium.

The post A Hamász gyilkossággal fúrta meg Izrael tervét first appeared on Új Kelet online.