Avi/ujkelet.live

A háború 241. napja, déli front: A 162. hadosztály alatt bevetett csapatok a dél-gázai Rafahban az elmúlt 24 órában terror-infrastruktúrákat és fegyvereket lokalizáltak, jelentette az Izraeli Védelmi Erők.

A Maglan kommandós egység harcosai RPG-ket találtak egy katonai épületben.

A 99. hadosztály csapatai az övezet középső részén számos terroristát azonosítottak egy mesterlövész állásnál, majd légicsapást irányítva rájük megölték őket.

A légierő az elmúlt nap során több mint 50 célpontot támadott, köztük fegyverraktárakat és katonai épületeket.

Északi front: Tűz keletkezett a Ramim-gerinc területén, Kirjat Smona és Margaliot között. A tüzet az elmúlt nap során Libanonból indított rakéták becsapódása okozta, és az időjárás felélesztette. Erős füst borította be Kirjat Shmonát és a környék településeit, megnehezítve az tűzoltási műveleteket.

Eközben a Természet- és Parkvédelmi Hatóság becslése szerint mintegy 10 ezer dunanyi nyílt terület égett le tegnap a Golán-fennsíkon, miután Libanonból Katzrin területét támadták rakétákkal.

Sechem: Az Izraeli Védelmi Erők és a határrendészet harcosai az éjszaka kénytelenek voltak leállítani és korlátozni zsidó hívők tervezett látogatását József sírjához (Szamária, Palesztin Hatóság területe), miután Berland haszid szektájának több tucat tagja áttörte az izraeli hadsereg térségben elhelyezett útzárjait, és gyalog bement a városba. Mindez a biztonsági feszültség tetőfokán, amikor folyamatosan terrortámadásokra figyelmeztetnek.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint az egyik haszid, aki tegnap önállóan bement Sechembe, a Balata menekülttáborhoz ment, ahol palesztinok támadták meg, megverték és majdnem meglincselték. Megszökött előlük, egész éjszaka bujkált, reggel pedig – amikor kijött, a palesztin rendőrség megtalálta, és átadta az izraeli biztonsági erőknek.

Az izraeli hadsereg majdnem havi rendszerességgel kísér zsidó, esetenként keresztény, híveket a szenthelyhez. Sechem Szamária Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területéhez (Ciszjordánia A-körzet) tartozik, izraeli állampolgároknak tilos a belépés a hadsereg engedélye nélkül.

2022 áprilisában a szentély komoly felújításon esett át, miután palesztinok kétszer is behatoltak a helyszínre és megrongálták azt.

2022 júniusában három izraeli könnyebben megsérült egy fegyveres terrortámadásban József sírjánál.

The post Déli és északi front, és bujkálás Sechemben first appeared on Új Kelet online.