Avi/ujkelet.live

A háború 243. napja: A Leviathan Productions felkérte Avi Issacharoffot és Lior Razt, a Fauda nagy sikerű izraeli sorozat alkotóit az Október 7 című film forgatókönyvére, amely Noam Tibon megrázó igaz történetét meséli el, jelentette tegnap este a Deadline amerikai oldal.

A nagyapa és nyugalmazott izraeli vezérőrnagy, Tibon nemzetközi figyelmet keltett, amikor megmentette családját a kibucjukat megszálló Hamász-terroristák kezéből – történetével megragadta az izraeli ellenálló képességet a viszontagságokkal szemben.

,,Élünk. Gyermekeink a legnagyobb hősök. Tíz órán keresztül csendben feküdtek a sötétben egy áram nélküli dimenzióban. A végén megérkezett katonák hősök. Megmentettek minket. Öt terrorista várta őket. A legeslegnagyobb hős pedig apám, aki Tel-Avivból érkezett, a házhoz vezette az erőt, és segített megölni a rosszfiúkat. Később többet mondunk. Imádkozunk az eltűnt és megsebesült szomszédokért.”

Ezt írta október 7-én este Amir Tibon, a Haaretz újságírója, Nahal Oz lakosa és Noam Tibon nyugdíjazott vezérőrnagy fia.

A 12-es csatornának adott interjújában a 62 éves Noam Tibon a következőt mesélte: ,,Amir Nahal Ozban él a feleségével és a két unokámmal, a 3 és fél éves Galiával és a másfél éves Karmellel. Elmondta, hogy terroristák vannak a ház közelében, és körülvették őket. Utasítottam, hogy maradjanak a védett helységben, zárjanak be mindent, és maradjanak csendben – és elindultam a feleségemmel, Galival délre.”

,,Ez az egész nagyon összetett volt, mert széles körű támadásról volt szó. Nehéz volt odajutni, sok helyen le volt zárva az út, autókat is láttunk holttestekkel.”

Dél felé ,,a dzsippel a Maglan-erőt követtem Nahal Oz felé, és az erő konfrontációba lépett [a terroristákkal]. Együtt támadtam velük, voltak sebesültek, és megöltük a terroristákat.”

Két sebesült kimentésében segédkezett dzsipjével – majd visszatért a terepre.

,,A terepen lévő erőkkel együtt átfésültük a kibucot – amíg eljutottam a fiamhoz. Terroristák voltak ott. Bekopogtattam a védett szoba ablakán, abszolút csendben voltak, mint a kibuc minden tagja, pedig két kislány volt a szobában. [Terroristák] lőttek az autókra, bementek a házakba és kifosztották őket.”

,,Történt ott egy konfrontáció, amelynek a végén megöltünk öt terroristát. A nagyszerű ejtőernyős felderítő erők házról házra mentek, és megölték a terroristákat. Csatlakoztam hozzájuk, és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy vállvetve együtt harcolhattam velük. Amint befejeztük a kibuc megtisztítását, megkezdődött a kiürítési szakasz, amelynek végén a kibuc összes tagja távozott.”

A happy end ellenére Tibon tisztában van vele, hogy sok más történet teljesen másképp végződött a Hamász meglepetésszerű támadásának első napján.

,,Az a benyomásom, hogy ez olyan, mint a jom kippuri háború – megleptek minket [50 évvel és egy nappal a háború évfordulóján], vannak dolgok, amelyeket meg kell vizsgálni, de most győznük kell és szét kell zúznunk a Hamászt” – mondta. ,,Gázának meg kell fizetnie. Nincs más út. Ma megmentettem a családomat és más barátaimat, de még mindig sok halott és sebesült van, így nincs öröm. Elszántság van.”

Tanúvallomásokból kiderült, hogy a volt vezérkari főnök-helyettes, Jáir Golan vezérőrnagy, volt gazdasági miniszter-helyettes is cselekedett, hogy segítsen, és sok fiatalt mentett ki a terepről.

The post ,,Október 7″: A Fauda alkotóinak új filmje first appeared on Új Kelet online.