Avi/ujkelet.live

A háború 251. napja, déli front: Este megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti több közösségben, valamint Szderot és Askelon városaiban. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

A Gázai övezetből kilőtt hét rakétáról négyet elfogott a légvédelem, a többi nyílt területeken landolt.

A támadásért a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Északi front: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy két katona megsérült egy Libanonból indított páncéltörő rakétatámadásban a Galilea-földnyelv területén.

A katonákat közepesen súlyos és könnyű sérülésekkel kórházba szállították, családjaikat értesítették.

Izraeli vadászgépek a Hezbollah terrorszervezet terror-infrastruktúráit támadták délután a dél-libanoni Deir Szerjanban.

A hadsereg továbbá közölte a délutáni két riasztás kapcsán a Golán-fennsíkon, hogy a légvédelem elfogott három azonosított célpontot, és az incidensnek vége.

Korábban a nap folyamán a Hezbollah 40 rakétát és hét drónt indított a Golán-fennsíkra és Felső-Galileára. Két személy könnyebben megsérült. A rakéták miatt tüzek keletkeztek.

Íjász is: Miután csütörtök reggel a közösségi oldalakon megjelent videóban az izraeli hadsereg egy hajítógépet használ, hogy tüzet gyújtson a Libanonnal közös határ másik oldalán, felkerült még egy felvétel, amin egy katona íjjal lő ki lángoló nyilakat.

A hadsereg a hajítóról azt mondta, hogy egy helyi kezdeményezés, és nem használják széles körben. A libanoni határt sziklák, bozótosok és sűrű tövisnövényzet jellemzik, ami kihívás elé állítja a védelemre bevetett csapatokat.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltató szerint a hadsereg hivatalosan nem ismerte el, de becslések szerint a határon túli növényzet felégetésének célja a terület feltárása, hogy könnyebben azonosítsák a határra igyekvő terroristákat, sőt akár előkészítsék a terepet egy libanoni szárazföldi manőverhez – és feltárják a Hezbollah terrorszervezet robbanóeszközeit és posztjait.

Hadgyakorlat: A Kirjati tartalékos páncélosdandár és a 226. tartalékos ejtőernyős dandár csapatai befejezték a libanoni harcokat szimuláló kéthetes gyakorlatot, közölte a hadsereg délután.

A gyakorlat olyan harci forgatókönyvet szimulált, amely összetett terepen való mozgást és ,,hegyi útvonalon” való haladást foglalt magában.

A csapatok gyakorolták az ellenséges területen a logisztikai támogatást és kommunikációt, a sebesült csapatok kivonását, valamint a műveleteket a dandárok főhadiszállásán.

Szamária: Az izraeli biztonsági erők csapatai az este befejezték 13 órán át tartó razziájukat a Dzsenin melletti Kabatijában (Palesztin Hatóság területe).

Az erők megöltek két terroristát, több keresett személyt letartóztattak, a harcmérnökök pedig utak alá rejtett robbanószerkezeteket tártak fel.

A tűzharc alatt az erők LAW és MATADOR rakétákat lőttek ki egy házra, amiben terroristák barikádozták el magukat.

Egy izraeli katona könnyű sérüléseket szenvedett. Terroristák megölték az Oketz kutyás egység egyik négylábú harcosát.

Megállapodás: A Walla hírportál riportere délután egy vezető izraeli tisztviselőt idézett, mondván, az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom erős nyomást gyakorol a Hamász terrorszervezetre, hogy változtatások nélkül fogadja el a Joe Biden elnök által bemutatott javaslatot.

Válaszában a Hamász több tucat változtatást követelt, melyek megváltoztatják az izraeli javaslat alapelveit és a Biden elnök által bemutatott vázlatot, és nem teszik lehetővé a megegyezés felé való elmozdulást.

Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar egyetért abban, hogy a cél most az, hogy a Hamász visszatérjen a Biden által bemutatott eredeti vázlathoz. Amíg ez meg nem történik, nem küldenek izraeli delegációt Kairóba vagy Dohába.

Túszok: Antony Blinken amerikai külügyminiszter az NBC-nek adott csütörtöki interjúban kijelentette, hogy az amerikai túszok kiszabadításának ,,legjobb módja” egy tűzszüneti megállapodás.

Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok tárgyalna-e az amerikai túszok kiszabadításáról, ha a tűzszüneti tárgyalások összeomlanak, Blinken a következőt mondta: ,,Amikor néhány nappal ezelőtt Izraelben voltam, találkoztam az amerikai túszok családjaival. Nyolc család van. Többször találkoztam velük. Biden elnök találkozott velük; Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó találkozott velük”.

,,Kötelességünk, az én kötelességem, az én prioritásom mindig az amerikai állampolgárok lesznek, bárhol is legyenek veszélyben. Ha jogtalanul tartják fogva, ha túszul ejtik őket, az első számú kötelességem, hogy megtegyek minden tőlem telhetőt, hogy kihozzam őket a veszélyből” – folytatta Blinken.

Megjegyezte, ennek a legjobb módja ,,egy [tűzszüneti] megállapodás. Ez a leggyorsabb módja. Ha a megállapodás nem működik, mindig meg fogjuk vizsgálni, mit tehetünk, ha van bármi, amit megtehetünk azért, hogy a mieink hazajussanak.”

Túszmentő akció: Andrij Kozlov édesanyja, akit az izraeli erők szombaton kiszabadítottak a Hamász fogságából, megosztotta fia megrázó élményeit izraeli és nemzetközi sajtóorgánumoknak.

,,Azt mondta, átmosták az agyát… azt mondták nekik, hogy senki sem akarja őket, senki sem harcol értük” – mondta Jevgenyija Kozlova. „Azt mondták, hogy az Izraeli Védelmi Erők meg akarják ölni őket, és ez lesz a megoldás a háborúra. Tehát abban a pillanatban, amikor az izraeli erők megérkeztek, Andrij azt hitte, hogy azért jöttek, hogy megöljék őket”.

„Eltartott egy ideig, mire megértette, hogy a hadsereg azért jött, hogy hazahozza őket Izraelbe. Csak miután egy katona azt mondta nekik, hogy szeretik őket, és rendben lesznek, biztonságban lesznek. Csak ezek után a szavak után hitte el” – mondta, hozzátéve, hogy akkor Andrij már „szuperhősöknek” tekintette a katonákat.

A mentőakcióban résztvevő harcosok a JAMAM terrorelhárító egységből csütörtökön felidézték a médiának az eseményeket. A művelet sikeres volt, azonban egyik bajtársuk, Arnon Zmora főfelügyelő halálos sérüléseket szenvedett. Tiszteletére az akciót Arnon-hadműveletnek nevezték el.

,,Magas pulzus és magas adrenalin, de ez a bevetési feszültségbe burkolva, amit ismerünk. A legaggasztóbb a túszok biztonsága. Bíztunk a légierőben és a hadseregben, hogy a lehető leghamarabb megérkeznek, és megpróbálnak javítani Arnon egészségügyi állapotán”.

,,Nem volt aggodalom a csata elvesztésétől. De félő volt, hogy nőni fog a sérültek száma, beleértve a túszokat is. Örülök, hogy úgy végződött, ahogy” – nyilatkozta „Ajin” főfelügyelő. A túszok kapcsán hozzátette: ,,Ijedtek voltak, nem értették a szituáció, és annak a jelentőségét. Ijedtnek tűntek.”

A harcosok azt is elárulták, hogy amikor kiszabadították Noa Argamanit, az első szavai a következők voltak: ,,Az anyukám még életben van? Biztos vagy benne, hogy életben van az anyukám?”

Liora Argamani, Noa édesanyja novemberben szívszorító videóban osztotta meg, hogy agyrákja van és látni szeretné lányát mielőtt meghal.

Noát szombaton átszállították az Ichilov Kórházba, hogy ott lábadozzon és közelebb lehessen édesanyjához.

The post Íjász a határon, terrorelhárító művelet, és a túszmentő akció aspektusai first appeared on Új Kelet online.