Avi/ujkelet.live

A háború 255. napja, déli front: Hétfő este aktiválódtak a szirénák a gázai határ melletti Kerem Salomban. Sérüléről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Rafah: Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn közölte, hogy felszámolta a Hamász terrorszervezet Rafah-dandárjának négy zászlóaljának felét, és legalább 550 terroristát ölt meg a térségben.

A Nahal- és a 401. dandárok csapatai Rafah térségében

A 162. hadosztály már több mint 40 napja harcol a dél-gázai Rafahban, és eddig sikerült megszereznie a teljes operatív irányítást az aréna 60-70%-a felett, beleértve a Rafah átkelőt, a Philadelphi-folyosót és a terület mélyén található egyéb negyedeket.

  • A hadművelet a város keleti külvárosainak és az Egyiptommal közös határátkelő irányításának átvételével kezdődött.
  • A második szakaszban, körülbelül másfél héttel később a hadosztály elfoglalta a Brazil negyedet.
  • Az offenzíva harmadik szakaszában átvette az irányítást a teljes egyiptomi-gázai határ felett, amelyet Philadelphi-folyosónak neveznek, valamint benyomultak a város északnyugati Tal al-Szultan negyedébe.

Az épületek és alagutak elleni csapások során is számos további terrorista halt meg. Ezen kívül a 12-es csatorna szerint több száz terrorista menekült el Rafah területéről a humanitárius övezetbe, amikor a hadsereg megkezdte az offenzívát.

A Rafah-dandár négy zászlóalja közül kettőt – Jabna (Dél) és a Kelet-Rafah – szinte teljesen felszámoltnak tekintenek, míg a másik kettő – Sabura (északi) és Tal al-Szultan (Nyugat) – képességei némileg visszavetődtek a hadsereg műveleteinek következtében.

A Philadelphi-folyosó mentén az erők több száz rakétát találtak, köztük több tucat nagy hatótávolságú lövedéket, amelyeket Izrael középső részére céloztak be. Szintén a határterületen több mint 200 alagút nyílást lokalizáltak, amelyek földalatti járatokhoz vezettek.

  • Legalább 25 hosszú alagutat találtak, amelyek egészen az egyiptomi határig érnek, egy részük valószínűleg áthalad a Sínai-félszigeten, és a Hamász fegyvercsempészetre használta őket.
  • A hadsereg vizsgálják ezeket az alagutakat.

A hadsereg továbbá ,,teljes operatív irányítást” alakított ki a Brazil negyed és Rafah úgynevezett NPK negyede felett – a Saboura és Jabna menekülttáborok közelében. Ez utóbbi negyedet a Hamász egyik fő fellegvárának tekintik, és a hadsereg szerint a csapatok több tucat fegyveres terroristát öltek meg az alagutakban.

A 162. hadosztály 22 katonát veszített a rafahi harcok során, közülük nyolcat szombaton egy páncélozott járműben történt robbanásban.

Északi front: Az izraeli hadsereg este megerősítette, hogy reggel dróncsapást hajtott végre a dél-libanoni Szalaában, megölve a Hezbollah terrorszervezet rakétaegységének ,,prominens” tagját.

Muhammad Ajub a Hezbollah Naszr regionális hadosztályának rakétaegységében szolgált. Több Izrael elleni rakétatámadás mögött ő állt az elmúlt hónapokban, és további támadások végrehajtását tervezte.

Vadászrepülőgépek továbbá csapást mértek a Hezbollah terror-infrastruktúrájára a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban.

A Hezbollah több mint 48 órája nem lőtt ki rakétát, valószínűleg az áldozati ünnep miatt.

Szíria: Egy kis izraeli katonai drón zuhant le hétfőn a dél-szíriai Kuneitrában, közölte a hadsereg. Információk kiszivárgásának veszélye nem áll fenn.

A drón, egy Skylark modell felderítő küldetésen volt, amikor lezuhant, melynek okát a hadsereg nem közölte.

Hazai front: Az ellenzéki Jiszráel Beitenu képviselője, Saron Nir cáfolta az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora vezetője, Jichák Goldknopf állítását, hogy az izraeli hadseregnek nincs szüksége ultraortodoxokra vagy nem akarja besorozni őket. A képviselőnő X-en azt írta, hogy az ultraortodox férfiak többségét, akik október 7-e után önként jelentkeztek katonai szolgálatra, alkalmatlanság miatt utasították el, és nem azért, mert nincs hiány katonában. Az ultraortodox Kikar Hashabat riportere megerősítette ezt az állítást.

Miután Herci Halevi altábornagy tegnap ismételten kijelentette, hogy „egyértelmű szükség” van ultraortodoxokra a hadseregben, aznap este egy Bnei Brak-i eseményen Goldknopf egy tweetre hivatkozva azt állította, hogy „az év eleje óta négyezer haredi kérte besorozását – bár ezt nem jó hallani –, de ti 3300-at elutasítottatok közülük. Nem akartok minket, és nincs ránk szükségetek.”

Nir szerint a katonai képviselők megerősítették Goldknopf állításának egy részét a kneszet egyik albizottságának tagjai előtt, zárt körben, de Goldknopf értelmezése téves.

Nir szerint 4000, 26 és 50 év közötti ultraortodox jelenkezett az úgynevezett Slav Bet programra, mely kéthetes alapképzést kínál idősebbeknek, majd nem harci szerepkörökbe kerülnek.

,,Az emberi erőforrásra szomjazó izraeli hadsereg komolyan megvizsgálta a számokat, és megállapította, hogy közülük mindössze 1300 releváns a Slav Bet-hez” – írta. „A többieket alkalmatlannak találták”, sokan fizikai és pszichológiai problémáktól szenvedtek, amelyek megakadályozták a bevonulásukat.

The post 550 terroristát öltek meg Rafahban, és likvidálás Libanonban first appeared on Új Kelet online.