Avi/ujkelet.live

A háború 256. napja: A 162. hadosztály folytatja műveleteit a dél-gázai Rafahban. A Givati-dandár harcosai az elmúlt nap során megöltek számos terroristát közelharcokban. Az egyik incidens során az erők azonosítottak két terroristát egy robbanóeszközzel, és légicsapást küldtek rájuk.

A 401. páncélosdandár csapatai szintén megöltek számos terroristát valamint a környék átfésülésekor fegyvereket, köztük Kalasnyikovokat, gránátokat és mellényeket lokalizáltak.

A 99. hadosztály a Gázai övezet középső részén terror-infrastruktúrák ellen intézkedik valamint terroristákat likvidál szemtől szembeni harcokban. A csapatok irányításával egy vadászgép likvidálta a Palesztin Iszlám Dzsihád orvlövész sejtjének egyik vezetőjét. Továbbá a 8. dandár harcosai azonosítottak és likvidáltak egy terrorisejtet, melynek tagjai a csapatok felé tartottak.

Az elmúlt nap során a légierő több tucat terrorcélpontot támadott a Gázai övezetben. Az egyik támadás során a vadászgépek likvidáltak két terroristát, akik páncéltörő rakétakilövésekben vették részt az izraeli erők ellen. A haditengerészet szintén számos támadást végrehajtott a szárazföldi erők támogatására.

Jöhetnek a fegyverek: Antony Blinken amerikai külügyminiszter állítólag megígérte Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek, hogy Washington a következő napokban megszüntet minden korlátozást az Izraelnek szánt fegyverszállításra vonatkozóan.

A jelentés, melyet az izraeli 12-es csatorna valamint a német Bild napilap tett közzé, arról számolt be, hogy a múlt heti jeruzsálemi találkozójukon Netanjahu követelte, hogy az amerikai fegyverszállítások térjenek vissza az október 7-e utáni szintre, sajnálkozva, hogy az USA a gyakorlatban leállította a Hamász elleni háború katonai támogatását.

Netanjahu állítólag azzal érvelt, hogy a segélynyújtás lelassulása Irán és a régióban lévő meghatalmazottjai, köztük a Hamász és a Hezbollah kezére játszik, kiterjeszti a háborút, és növeli annak kockázatát, hogy kiterjed új frontokra.

Blinken ígéretét követően Netanjahu azt mondta Joáv Gallant védelmi miniszternek, Ron Dermer stratégiai miniszternek és Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadónak, hogy bizonyosodjanak meg arról, hogy a fegyverszállítás teljesen helyreáll az amerikai tisztviselőkkel való közelgő washingtoni találkozókon.

Harcban otthon: Herci Halevi vezérkari főnök a vasárnap esti kabinetülésen ismét összetűzésbe került a két szélsőjobboldali taggal, Becalel Szmotrich pénzügyminiszterrel és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterrel.

A 12-es és a 13-as csatornának kiszivárgtatott részletek szerint Szmotrich azért kritizálta Halevit, amiért politikai ügyekbe folyt bele azzal, hogy nyilvánosan az ultraortodox férfiak besorozásának fontosságát hangsúlyozta.

„Üzeneteket és videókat tettél közzé az ultraortodoxokról” – mondta Szmotrich. ,,Ez politikai kérdés, és a vezérkari főnöknek nem szabad erről beszélnie. Szerintem nem helyénvaló a vezérkari főnök megjegyzése”.

,,Ti utasítottátok az izraeli hadsereget, hogy sorozza be az ultraortodoxokat most. Vállaljátok a felelősséget. Tudom, hogy ez egy szokatlan szó itt” – vágott vissza Halevi, utalva Netanjahu miniszterelnökre és más izraeli politikai vezetőkre, akik nem vállalták a felelősséget a Hamász október 7-i mészárlásához vezető kudarcokért. ,,Addig is folytatom a besorozást az izraeli társadalom minden részéből. Az izraeli hadseregnek katonákra van szüksége.”

Szmotrich kitartott amellett, hogy Halevi beleavatkozik egy politikai ügybe.

,,Tévedsz és félrevezetsz” – vágott vissza Halevi. „Nem avatkozom közbe, azon dolgozom, hogy az ultraortodoxokat a bevonulásra ösztönözzem. Az izraeli hadseregnek szüksége van rájuk a biztonsághoz.”

Eközben Ben-Gvir azért bírálta Halevit, amiért a palesztinok számára nyújtott humanitárius segélyek elosztásának javítása érdekében humanitárius taktikai szüneteket rendelt el bizonyos vonalakon.

,,Van egy terület ahol harc megy és egy humanitárius terület ahol nem megy harc? Ez hiba.”

„Már mondtam, hogy az izraeli hadsereg felszámol, megtisztít és meghódít területeket, és ezután humanitárius övezetet hoznak létre a polgári lakosság számára” – válaszolta Halevi. „Tudom, hogy az általad vezényelt műveletek során nem láttad helyesnek a humanitárius területek meghatározását” – tette hozzá Halevi gúnyosan, mivel anno Ben-Gvirt szélsőjobboldali tevékenysége miatt nem sorozta be a hadsereg.

Avi Dichter mezőgazdasági miniszter ezután azt mondta Ben-Gvirnek, hogy próbálnia megérteni, amikor Halevi hozzá beszél.

„Október 7. előtt láttuk, ki tévedett, és kinek volt igaza, amikor folyamatosan célzott likvidálàsokat akart végrehajtani. A legnagyobb hiba az arrogancia” – válaszolta Ben-Gvir.

The post A hadsereg Gázában, a vezérkari főnök otthon is harcban first appeared on Új Kelet Live.