Avi/ujkelet.live

A háború 263. napja: Hamász terroristák, akik részt vettek az október 7-i terrortámadásban és túszok fogvatartásában, voltak az éjszakai légicsapások célpontjai Gázavárosban, közölte az Izraeli Védelmi Erők kedden.

A hadsereg szerint a vadászgépek két, Hamász által használt épületet támadtak a Sati menekülttáborban és a Daradzs-Tuffa negyedben. A Hamász terroristái iskolák helységeiben szervezkedtek, pajzsként használva a létesítményeket terrorista tevékenységeihez.

,,A terroristák részt vettek számos Izrael elleni terrortámadás tervezésében, és néhányuk részt vett túszok fogvatartásában és részt vett az október 7-i mészárlásban” – áll a hadsereg közleményében.

A hadsereg légi megfigyelést hajtott végre, ,,precíziós lőszereket” használt, és más hírszerzési eszközöket is bevetett, hogy csökkentse a civilek bántódásának esélyét.

A jelentések szerint legalább 10 palesztin halt meg a menekülttáborban végrehajtott csapásban, köztük a Hamász politikai szárnyának vezetőjének, Iszmail Hanijének a nővére. Gázai médiajelentések szerint Darzsban további nyolc palesztin halt meg.

,,A Hamász terrorszervezet folyamatosan megsérti a nemzetközi jogot azáltal, hogy szisztematikusan kizsákmányolja a polgári struktúrákat, és élő pajzsként használja a polgári lakosságot Izrael elleni terrortevékenységéhez” – hangsúlyozta a hadsereg közleménye.

Diplomácia: „Mind az ellenségeink, mind a barátaink szeme az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatán van. Gyorsan fel kell oldanunk a köztünk lévő nézeteltéréseket, és össze kell állnunk – így érjük el céljainkat és gyengítjük ellenségeinket” – mondta Joáv Gallant védelmi miniszter Antony Blinken amerikai külügyminiszternek washingtoni találkozójukon.

Gallant a kibővített személyes megbeszélésen felvetette, hogy további nyomást kell gyakorolni a Hamászra annak érdekében, hogy biztosítsák a terrorcsoport által október 7-én elrabolt és még Gázában fogva tartott túszok hazatérését. Hangsúlyozta továbbá a Hamász kormányzó alternatívájának előmozdításának fontosságát.

A jelentések közepette, amelyek szerint a Biden-kormány azt üzente a libanoni Hezbollah terrorcsoportnak, hogy nem fogja tudni visszatartani Izraelt, ha a feszültség fokozódik a határon, Gallant hangsúlyozta Washington támogatásának fontosságát.

,,Az Egyesült Államok Izrael melletti kiállása fontos, és hatással van a Hezbollah és Irán magatartására” – jegyezte meg Gallant.

  • ,,A mi szemszögünkből, az alapján, hogy hol vannak erőink, a Libanon és Izrael közötti rövid hatótávolságot, nehezebb számunkra ugyanúgy támogatni őket, mint áprilisban” – nyilatkozta vasárnap az Egyesült Államok hadseregének legmagasabb rangú tisztje, Charles Q. Brown tábornok.

Blinken óva intette Izraelt attól, hogy komoly offenzívát indítson a Hezbollah ellen.

Blinken „hangsúlyozta annak fontosságát, hogy elkerüljük a konfliktus további eszkalációját, és olyan diplomáciai megoldást kell elérni, amely lehetővé teszi az izraeli és a libanoni családok visszatérését otthonaikba” – áll a külügyminisztérium Gallanttal folytatott találkozóról szóló nyilatkozatában.

The post Légicsapás a mészárlásban és túszok fogvatartásában részt vevő terroristákra Gázavárosban first appeared on Új Kelet Live.