Avi/ujkelet.live

A háború 264. napja, déli front: Rakétát lőttek ki délután a Gázai övezet középső részéről Izrael déli részére, mely aktiválta a szirénákat a határ melletti Nirim és Ein Haslosa közösségekben. A Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogta a lövedéket, sérülésről nem érkezett jelentés.

Összegzés: A hadsereg este közölte, hogy az elmúlt héten vadászgépek, harci helikopterek és drónok több mint száz infrastruktúrát és terroristát támadtak a szárazföldi erők közreműködésével.

A hadsereg nyilvánosságra hozott egy felvételt, amin csapást mér egy terroristára, aki rakétát lőtt ki az izraeli erőkre:


Északi front: Izraeli vadászgépek a mai nap folyamán csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai épületére és megfigyelőállomására valamint egyéb terror-infrastruktúrára a dél-libanoni Kfarchuba, Ajta as-Sab és Khiam térségében.

Ezeken kívül a tüzérség Kfarchuba, Siba, Kfarhamam és Matmura térségét ágyúzta.

Délután négy páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból Metulára. Sérülés nem történt, de kár keletkezett egy házban.


Túszok: Orly Gilboa, akinek lányát Danielát október 7-én a Hamász terroristái túszul ejtették a Nahal Oz bázison és a Gázai övezetbe hurcolták, szerdán Binjámin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult, és azt kérte, találkozzon vele és a többi túsz családjaival.

,,Daniela egy fiatal, gyönyörű nő, mindenki felismeri őt az elrablásáról készült felvételekről, valamint a Hamász által közzétett videóról, amelyen látható, hogy a szabadon engedéséért könyörög” – mondta Gilboa a Túszok Családjainak Fóruma által kiadott közlemény szerint.

,,A lányom, körülbelül három hónapja, a fogságban töltötte be 20. életévét. Mindössze 20 éves, egy lány, akinek nem szabadna ott lennie. Daniela a gázai határ közelébe ment szolgálni a hazáját… Sajnos már 264 napja ebben a pokolban vannak a terroristákkal. Vajon mit képzelne bármelyik anya, mi történhet a lányával ennyi időn keresztül ezeknél az embereknél? Ha lehet őket embereknek nevezni” – idézte szavait a Ynet hírportál.

„Kilenc hónap általában az az időszak, amikor új életet hozunk a világra – boldogság, új kezdetek. Számunkra a kilenc hónap borzalmas dolgok jele, a lányom egy ‘hamásznyik’ unokával térhet vissza. Itt az ideje, hogy visszakapjam a lányomat. Most van egy megállapodás az asztalon, amelyet az izraeli kormány – és az élén álló miniszterelnök – kezdeményezett és jóváhagyott a hadikabinetben. Egy megállapodás, amely mindenkiről szól, egy olyan megállapodás, amelyet alá kell írni. Nekünk, Izrael Államnak mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon. Ez az a győzelem, amelyet ez az ország megérdemel kilenc hónap után. Ideje megtenni a következő lépést, kijelenteni, hogy ez a legfontosabb, és aláírni ezt a megállapodást.”


Hamász: A Hamász politikai szárnyának Dohában élő vezetése azt mondta más palesztin frakciók képviselőinek, hogy úgy vélik, a Biden-kormány csak akkor fogja növelni a nyomást Izraelre a túszok elengedésére irányuló megállapodás megkötésére, ha az izraeli hadsereg befejezi a dél-gázai Rafahban zajló hadműveletét.

Egy palesztin tisztviselő a Haaretznek nyilatkozva azt mondta, a Hamász vezetése meg van győződve arról, hogy amikor az izraeli hadsereg bejelenti, hogy távozik Rafahból, Izraelben felerősödnek a megegyezést követelő hangok, és akkor lehetőség nyílik a Biden-vázlatban bemutatott megállapodás előmozdítására, különösen amióta Benjámin Netanjahu miniszterelnök kifejtette, ő áll a vázlat mögött, amelyet ,,izraeli javaslatnak” nevezett.


Diplomácia: Joáv Gallant védelmi miniszter a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel való találkozója előtt angol nyelvű nyilatkozatot tett közzé:

,,Az Egyesült Államokkal való kötelék kulcsfontosságú Izrael stratégiája és biztonsága szempontjából. Nagyra értékeljük a támogatást, amelyet kaptunk – nyíltat és titkosat egyaránt”.

,,Itt állok Washingtonban, mint Izrael védelmi minisztere, hogy elmondjam a következőket: Az amerikai népet családunknak tekintjük – minden családban előfordulhatnak nézeteltérések. De mint minden család, mi is házon belül beszéljük meg nézeteltéréseinket, és egységben maradunk.”

,,Szilárdan kiállunk az elnök túszegyezménye mögött, amelyet Izrael elfogadott, és most a Hamásznak el kell fogadnia – vagy viselnie kell a következményeket. Elkötelezettek vagyunk a túszok hazahozása mellett. Kivétel nélkül. Elkötelezettek vagyunk népünk védelmében”.

,,Elkötelezettek vagyunk, és én személyesen is elkötelezett vagyok amellett, hogy megkönnyítsük az alapvető humanitárius segélyek eljuttatását Gázába. Csak azok ellen harcolunk, akik ártani akarnak nekünk”.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök nem hagyta szó nélkül Gallant kijelentését: ,,Amikor a nézeteltéréseket hetekig nem oldják meg zárt ajtók mögött, Izrael miniszterelnökének nyíltan kell beszélnie, hogy megszerezze, amire katonáinknak szükségük van – és ez történt ezúttal is.”


Hazai front: Binjámin Netanjahu miniszterelnök és a Külügyi és Védelmi Bizottság elnöke, Juli Edelstein több mint egy órán át tárgyalt, és megvitatták a Netanjahu által támogatott ultraortodoxokat mentesítő sorkatonai törvénytervezetet, valamint a tartalékos szolgálat korhatárának megemelését.

Az utóbbi törvényjavaslattal kapcsolatos széles körű egyetértés hiányában Edelstein elhalasztotta a szavazást a bizottságban. Míg tegnap este Edelstein azt mondta, hogy a sorkatonai szolgálat alóli felmentésről szóló törvény ,,széles konszenzussal kerül elfogadásra, vagy egyáltalán nem megy át”.

The post Daniela Gilboa édesanyja: A lányom egy „hamásznyik” unokával térhet haza first appeared on Új Kelet Live.