Avi/ujkelet.live

A háború 265. napja, déli front: Kora délután megszólaltak a szirénák a gázai határ melletti Nahal Oz kibucban. A média szerint a két Gázavárosból indított rakéta nyílt területen landolt.

Evakuálás: Az izraeli hadsereg csütörtökön felszólította Gázaváros Szedzsaijja negyedének lakóit, hogy távozzanak az övezet déli részén kijelölt humanitárius zónába.

Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes a felszólítás mellé közzétette azoknak a zónáknak a listáját, amelyeket ki kell üríteni.

Ezt megelőzően a palesztin média izraeli csapások sorozatáról és tankok előrenyomulásáról számolt be Szedzsaijjában.

,,Az emberek úgy mentek ki az utcára, hogy semmi nem volt náluk, hogy mentsék az életüket. Vannak halottak és sebesültek, és még mindig nem tudjuk, ki fogja megmenteni őket, az anyák és apák családtagjaik után kutatnak, az emberek menetelnek és sírnak” – nyilatkozta egy forrás a Haaretznek.

A szárazföldi hadművelet célja, hogy felszámolja a Hamász terrorszervezet még működő infrastruktúráját. A műveletet a Sabak belbiztonsági szolgálat és a katonai hírszerzés információi alapján indították el, melyek szerint a Hamász terroristái megkezdték az irányítás visszavételét a negyedben.

Ez a harmadik alkalom, hogy az izraeli hadsereg szárazföldi műveletet hajt végre Szedzsaijjában.

Északi front: A Hezbollah terrorszervezethez köthető al-Manar arról számolt be csütörtökön, hogy az izraeli tüzérség célba vette Naqura külterületét.

Mindeközben a Hezbollah szócsöve, Ibrahim al-Amin ma azt írta az Al Akhbar lapban, hogy a terrorszervezet még mindig nem akar teljes háborút Izrael ellen.

  • Szerinte gyakorlati szinten semmi sem tarthatja vissza az ellenséget attól, hogy olyan hibákat kövessen el, amelyek teljes konfliktussá fajulnak, de az elmúlt hetekben történtek nem azt jelzik, hogy a dolgok kikerülnének az irányítás alól.
  • Al-Amin szerint ugyanakkor a Hezbollah Izraelnek és szövetségeseinek küldött üzenetei bőven elegendőek ahhoz, hogy úgy érezzék, a Hezbollah háborús készenléte nem szlogen vagy adminisztratív döntés, hanem egy terv, amely készen áll arra, hogy bármikor életbe lépjen, ha szükséges.

Készültség: A Galileai Egészségügyi Központ igazgatója, Dr. Maszad Barhoum csütörtökön azt mondta a kórházi személyzetnek, hogy fel kell készülniük az Izrael és a Hezbollah közötti ellenségeskedés eszkalációjára.

,,Majdnem kilenc hónapja magas a tőlünk elvárt készültség, bár most úgy tűnik, hogy többre lesz szükségünk” – írta az északi kórház munkatársainak.

Dr. Barhoum hozzátette, hogy utasította a vezetőket, hogy ne engedjék el az egyes részlegek személyzetének több mint egyharmadát egy időben nyaralni.

Szamária: A palesztin, akit megkötözve rögzítettek egy izraeli katonai jármű motorháztetőjére, a KAN közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva elmondta: ,,A dzsiphez kötöztek, még mindig fájnak az égési sérüléseim. A végén azt mondták, hogy nem vagyok körözött, és elengedtek.”

A 24 éves, dzsenini menekülttáborból származó férfiről készült videó a hétvégén híressé vált.

Elmondása szerint vasárnap reggel 9-kor kelt fel, miután a nagybátyja házában aludt. ,,Amikor az izraeli hadsereg tevékenysége megkezdődött a környéken, megpróbáltam elhagyni a házat, és nagyon erős és közvetlen lövések zajlottak, őrült lövöldözés, és az első lövésnél megsebesültem a vállamon. Amikor megsérültem, megpróbáltam visszamenni a házba, de a sérülés miatt nem tudtam, ott volt a dzsipünk, és elbújtam mögötte.”

Elmondása szerint lábon lőtték, amikor a dzsip mögé bújt. A közelben tartózkodó katonák arabul azt mondták neki, hogy jöjjön elő, majd miután közölte, hogy a sérülése miatt nem tud, azt mondták neki: ,,Vagy előjössz, vagy meghalsz.”

Miután előjött, négy katona megverte: „Az első dolog, amit tettek, az volt, hogy fejen, arcon ütöttek, megragadták a sérült lábamat, és a dzsiphez kötöztek. Ide-oda hajtottak, mintha kínozni akartak volna, és nagyon meleg volt, senki sem tudott a dzsiphez nyúlni”.

Még az utazás előtt lefotózták és megkérdezték a nevét. Elmondása szerint megkötözve fuvarozták néhány percig, amíg egy másik házhoz értek, ahol más erők és fogvatartottak voltak. Ott közölték vele, hogy nem körözik, és megkértek egy palesztin mentőt, hogy jöjjön és vigye el.

Az izraeli hadsereg hétvégén a videóra reagálva: ,,A videón látható magatartás nincs összhangban az Izraeli Védelmi Erők parancsaival és azzal, amit a katonáitól elvárnak. Az incidenst kivizsgálják, és ennek megfelelően kezelik” – áll a közleményben.

Hazai front: A Hamász október 7-i mészárlása során megölt vagy elrabolt izraeliek szülei petíciót nyújtottak be a legfelsőbb bírósághoz, hogy rendelje el egy állami vizsgálóbizottság felállítását az események kivizsgálására. A szülők Einav Zangauker, Ejál Esel, Jichár és Hila Sáj.

The post Az izraeli hadsereg új hadművelete Szedzsaijjában first appeared on Új Kelet Live.