Avi/ujkelet.live

A háború 270. napja: Az Izraeli Védelmi Erők kedden bejelentette, hogy két katonája a 8. Tartalékos Dandár 121. zászlóaljából elesett a Gázai övezet középső részén zajló harcokban. Halálukkal 322-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Nadav Elchanan Knoller főtörzsőrmester Jeruzsálemből, egy szakaszparancsnok helyettes, 30 éves volt.

Ejál Avnion őrmester Hod Hasaronból, egy századparancsnok-helyettes, 25 éves volt.


Harcok: Az elmúlt nap során izraeli vadászgépek, harci helikopterek és drónok mintegy 30 katonai célpontot támadtak a Gázai övezetben a szárazföldi erők támogatására, köztük fegyverraktárakat, terror-infrastruktúrákat, és a Hamász katonai épületeit, jelentette a hadsereg délelőtt.

  • Az izraeli légierő a 162. hadosztállyal együttműködve az elmúlt nap során számos terror-infrastruktúrát lerombolt a dél-gázai Rafahban. A Nahal-dandár harcosai azonosítottak egy fegyveres terrorsejtet autóval közeledni az izraeli erők felé, a katonák tüzet nyitottak rájuk és megölték őket.
  • A 98. hadosztály mindeközben Gázaváros Szedzsaijja negyedében légicsapásokat irányított terroristákra valamint terror-infrastruktúrákra, köztük alagút nyílásokra, fegyverraktárakra és épületekre, ahonnan páncéltörő rakétákat lőttek ki az erőkre. A 7. dandár harcosai számos fegyvert találtak a térségben, köztük Kalasnyikovokat, mellényeket és egyéb katonai felszerelést.
  • A Gázai övezet középső részén a 99. hadosztály likvidált számos terroristát közelharcokban valamint fegyvereket és katonai felszereléseket találtak.

Helyzet: Az izraeli hadsereg friss felmérése szerint a 2,3 milliós gázai lakosságból mintegy 1,9 millió tartózkodik jelenleg az izraeli által kijelölt ,,humanitárius zónában”, mely a parton lévő al-Mawaszi térségben, Khan Junesz nyugati negyedében és a közép-gázai Deir al-Balachban található.

A becslések szerint néhány százezer palesztin maradt Gáza északi részén, és csak mintegy 20 000 palesztin maradt Rafah térségében.


Szamária: Egy 38 éves izraeli férfi délután könnyebben megsérült Mitzpe Joszefben, Har Bracha zsidó telepközelében. A média szerint valószínűleg távolról lövést adtak le Ra’ananából érkező turisták egy csoportjára, és a férfi sérülését repeszek okozták. Vizsgálják annak a gyanúját, hogy orvlövész tüzelt a közeli Sechemből (Palesztin Hatóság területe).

Az izraeli hadsereg és a Magen David Adom mentősei ellátták a sebesültet majd a Kfar Szava-i Meir Kórházba szállították.


Sorkatonai szolgálat: Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottság zárt ülésén, amely jelenleg az ultraortodoxok besorozási törvényjavaslatán dolgozik, azt mondta a média szerint, bár a katonaságnak 10 000 új katonára van szüksége, idén csak további 3000 ultraortodox újonc felvételét tudja biztosítani, a már besorozott évi 1800-on felül.

Állítása szerint a kormány egy ponton megállapodott az ultraortodoxokkal, hogy a Haredi-kvóta évente 5%-kal emelkedjen, amíg öt éven belül el nem éri a besorozásra alkalmasak 50%-át – Joszi Fuchs kabinettitkár azt állította, a megállapodás nem öt hanem tíz évre vonatkozott -, de a nézeteltérések abban, hogy törvényt vagy rendeletet fogadjanak-e el, párosulva a besorozást elkerülők szankcionálása körüli vitákkal, megtorpedózták a tárgyalásokat.

  • Gallant megjegyezte, hogy amellett, hogy nem sikerült megoldást találni a Haredi-sorozásra, a bizottságnak nem sikerült megemelnie a korhatárt sem, amikortól már nem hívják be a tartalékos katonákat, miután a bizottság elnöke, Juli Edelstein a múlt héten elhalasztotta róla a szavazást.

Vannak-e kapcsolatok a színfalak mögött az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora elnöke és az ellenzéki Nemzeti Egység elnöke között? A 12-es csatorna kedden arról számolt be, hogy tegnap este Motti Babchik, Jichák Goldknopf lakásügyi miniszter tanácsadója, Beni Gantz otthonában járt Jad Mordechaiban. A találkozón részt vett Iszráel Ziv és Jichák Sapira rabbi is, aki közel áll a gúri rebbéhez.

A felek megpróbálták teljesen titokban tartani a találkozót, de Babchik Jad Mordechaiba érkezésének felvétele eljutott a 12-es csatornához, és felfedte a találkozót, amely valószínűleg a sorkatonai törvénnyel foglalkozott.

Az ultraortodoxoknak még ebben a ciklusban meg kell győzniük Gantzot, hogy támogassa a sorkatonai törvényjavaslatot. Gantznak azonban nem érdeke, hogy ebben a kormányban támogassa új választások kiírása nélkül, és az ultraortodoxok sem sietnek a Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel kötött szövetség megszakításával.

The post 322, terrortámadás gyanúja, besorozáshoz köthető titkos találka first appeared on Új Kelet Live.