Avi/ujkelet.live

A háború 270. napja: A gázai villamosenergia-vállalat kedden megkezdte a háború során megrongálódott vezetékek javítását a Szalah al-Din úton, hogy ,,közvetlenül izraeli árammal” üzemeltethesse a szennyvíz- és vízsótalanító üzemet Deir al-Balach nyugati részén.

A KAN közszolgálati műsorszolgáltatóhoz ma érkezett dokumentumból úgy tűnik, hogy a lépést Joáv Gallant védelmi miniszter hagyta jóvá június 16-án. Gallant ezt a palesztinokkal katonai összekötőként szolgáló Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) kérésére és humanitárius okokból engedélyézte.

A szélsőjobboldali Becalel Szmotrich pénzügyminiszter elítélte az infrastruktúra összekapcsolására vonatkozó döntést: ,,Teljesen elvesztettük az eszünket. Saját kezünkkel rehabilitáljuk Gázát a demilitarizálása előtt.”

Szmotrich X-en Binjámin Netanjahu miniszterelnökhöz fordult: ,,Állítsd le ezt az ostobaságot. Ezúttal senki sem hivatkozhat tudatlanságra, ellentétben a Sifa terrorparancsnoki központ igazgatójának tegnapi szabadon bocsátásával.”

Avigdor Liberman, a Jiszráel Beiteinu ellenzéki párt vezetője kijelentette: ,,A döntés, amelyet ma meg kell hozni, az Izrael és a Gázai övezet teljes szétválasztása. Nincs áram, nincs víz, nincs üzemanyag és nincs áru, teljes leválasztás.”

Biztonsági tisztviselők szerint Gázában a lakosság nagy része, mintegy kétmillió ember ma Deir al-Balach és az al-Mawaszi negyed humanitárius zóna közötti területen tartózkodik. A források szerint a lépés célja a humanitárius problémák csökkentése, a betegségek és járványok veszélyének csökkentése az övezetben, valamint hogy lehetővé tegyék a háború folytatását az Izrael elleni eljárás hátterében a hágai bíróságokon. A gázai járványkitörések és fertőzések veszélyeztethetik az izraeli hadsereg erőit az övezetben és az izraeli lakosokat is.

A védelmi miniszter kizárólag a sótalanító üzem számára szánt áramot hagyta jóvá. Ma a Deir al-Balachban található sótalanító üzem 5000 litert állít elő üzemanyag és generátorok használatával. A biztonsági tisztviselők figyelmeztettek, hogy a vezetéket azonnal leválasztják, ha észlelik, hogy más felek, köztük a Hamász lopják az áramot.

A sótalanító létesítményt az UNICEF hozta létre 2017-ben és ő felel a finanszírozásáért, és a Palesztin Vízügyi Hatóság üzemelteti – az izraeli biztonsági tisztviselők szerint a létesítmény nem kapcsolódik a Hamászhoz, hanem a civil bizottság megbízásából működik.

Az áramellátás még nem kezdődött meg. A COGAT felelős azért, hogy az áram ne jusson el a Hamászhoz, és ne csatlakoztassanak kalózvezetékeket. Izrael azzal a feltétellel ment bele, hogy folyamatosan ellenőrzi és elemzi az áram átvitelét, hogy az csak a sótalanító üzemnek menjen.

A háború elején Izrael bejelentette, hogy teljesen lekapcsolja Gázáról az infrastruktúráját, mind az áramot és a vizet, de azóta megjavították a vízvezetékeket – ma már három cső vezeti a vizet Izraelből Gázába, és úgy tűnik, rövid időn belül áramot is fognak kapni a sótalanító és szennyvízellátó létesítmények.

The post Újabb felháborodás, ezúttal Gáza áramellátása miatt first appeared on Új Kelet Live.