Avi/ujkelet.live

A háború 272. napja, déli front: Gázaváros Szedzsaijja negyedében a 98. hadosztály parancsnoksága alatt az erők folytatják a harcot a föld felett és alatt, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel. Az elmúlt nap során a harcosok több tucat terroristát likvidáltak közelharcban, tanktűzzel és légcsapásokkal. Emellett a csapatok több alagút nyílást is megsemmisítettek a területen.

  • A dél-gázai Rafahban a 162. hadosztály alatt a Nahal-dandár csapatai drónnal megöltek több terroristát, akik veszélyt jelentettek az izraeli erőkre a térségben.
  • A Gázai övezet középső részén a 99. hadosztály erői az elmúlt 24 órában légicsapások irányításával szintén likvidáltak számos terroristát valamint terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg.
  • A légierő az elmúlt nap során több tucat terroristát likvidált és lerombolt több mint 50 terrorcélpontot a Gázai övezetben.

Délelőtt a libanoni támadásokkal párhuzamban aktiválódtak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Nahal Ozban. Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.


Sifa: Szerdán a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetője, Ronen Bar bemutatta Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek a Sifa Kórház igazgatója, Muhammad Abu Szalmija elengedésével kapcsolatos vizsgálat megállapításait.

A vizsgálat részeként a Sabak vezetője hivatalos megrovásban részesítette a szervezet egyik felsővezetőjét, aki részt vett Szalmija Gázába visszaengedésének folyamatában.

  • A Sabak szerint kiigazításokat hajtottak végre a szervezetben, és levonták a tanulságokat a gázai fogvatartottak szabadon bocsátása és a fogvatartottak nevének megerősítése kapcsán, akiket a börtönökben tapasztalható helyhiány miatt szabadon engednek.
  • ,,Nincs erkölcsi vagy etikai kudarc. Itt állami szükségről van szó, aminek kapcsán a Sabak kénytelen eldönteni, hogy kit engednek el, mert nincs hely a börtönökben. A Sifa igazgatója átment a veszélyességi teszteken. Egy megítélésbeli hiba miatt nem vettek figyelembe más szempontokat. Ezért a felsővezető hivatalos megrovást kapott.”

Északi front: Mintegy tíz rakétát lőttek ki délelőtt Libanonból Kirjat Smona térségére. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Továbbá több hullámban megszólaltak a drón behatolásra majd a rakétára figyelmeztető szirénák Felső-Galileában, a Golán-fennsík déli részén valamint Ilanija közösségben, mely 35 kilométerre van a libanoni határtól. Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.

Tegnap az izraeli hadsereg likvidálta a Hezbollah egyik terepparancsnokát.


Tüntetések: Kormányellenes tüntetők és a túszok rokonai csütörtök reggel körülbelül 20 percre elzárták Tel-Avivban az Ayalon autópályát az Arlozorov csomópont közelében. A forgalom akadályozása közben táblákat tartottak fel, amelyeken ez állt: ,,Elég a pusztító kormányból.”

Kormányellesnes tüntetők szintén elzárták a 4-es főutat Even Jehuda közelében, Izrael középső részén, és az úton gumikat égettek.

Mindezeken felül, délelőtt a közép-izraeli Hod Hasaronban, Joáv Kisch oktatási miniszter otthona előtt tiltakozik a Bajtársak mozgalom az ultraortodoxok sorkatonai felmentése ellen valamint a túszok szabadon bocsátása mellett.


Könyv: A túszok családjai hirdetéseket helyeztek el egy Binjámin Netanjahu miniszterelnökről szóló könyvhöz, amely hamarosan megjelenik az izraeli újságokban, köztük a Haaretzben, Yediot Ahronothban és Israel Hayomban.

A „Mr. Cserbenhagyó – A túszok magára hagyójának öröksége” című könyvet a Choosing Life szervezet írta, amelynek tagjai között vannak túszok családtagjai is. ,,Felismertük, hogy Netanjahu sebezhetősége az öröksége” – mondta az egyik forrás, aki részt vett a könyv reklámozásában, amelyet adományokból finanszíroznak.

A 103FM-ben Einav Zangauker, a fogságban lévő Matan édesanyja reggel azt állította hogy a tárgyalócsoport egyik tagja azt mondta neki, hogy Netanjahu politikai okokból szándékosan szabotálja a túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodást.


Túszok: A Hezbollah terrorszervezethez köthető Al-Akhbar lap szerint a túszok elengedését lehetővé tevő tűzszüneti megállapodásra vonatkozó javaslat legújabb változata „egyértelmű megfogalmazást tartalmaz”.

  • Tartalmazza azokat a javaslatokat, amelyeket William Burns, a CIA vezetője készített Katarral, Egyiptommal és Törökországgal egyeztetve.
  • A megállapodás vázlata egyértelműen kijelenti, hogy az ügylet első és második szakasza közötti tárgyalások időszakában fenntartható nyugalom lesz.
  • Ezenkívül a terv szerint Izrael kivonja csapatait a Rafah átkelő területéről Egyiptommal egyetértésben, feltéve, hogy megállapodnak a határ irányításában, de anélkül, hogy teljesen ki kellene vonulniuk a kulcsfontosságú Philadelphi-folyosóról.

Csütörtökön az izraeli médiában idézett izraeli forrás kijelentette: ,,a Hamász nem ragaszkodik a teljes tűzszünethez az első szakaszban, így a vázlatok lehetővé tehetik a humanitárius megállapodást, és a katonák, nők, idősek és betegek szabadon bocsátásához vezethetnek. Ha a Hamász megsérti a feltételeket, Izrael folytathatja a harcot.”

A média szerint Joe Biden amerikai elnök valószínűleg hamarosan felhívja Netanjahu miniszterelnököt, hogy nyomást gyakoroljon rá a megállapodás érdekében.

A 12-es csatorna szerint Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta a túszok családjainak, hogy ,,közelebb vagyunk a megállapodáshoz, mint valaha”.

The post Frontok, megrovás, tüntetések és a túszalku tartalma first appeared on Új Kelet Live.