Avi/ujkelet.live

A háború 272. napja, északi front: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy Itáj Galea őrnagy a tartalékosoknál, a Jiftach páncélosdandár 8679. zászlóaljából elesett a Hezbollah terrorszervezet rakétatámadásai következtében.

A 38 éves Galea Ramat Ganból terhes feleségét és két gyermekét hagyta hátra.

A Hezbollah a nap folyamán kétszáz rakétát és húsz drónt küldött Észak-Izraelre.

Az izraeli hadsereg válaszul támadások sorozatát hajtotta végre a Hezbollah katonai épületei ellen a dél-libanoni Qanatra, Rab al-Thalathine, Deir Szeryan, and Tallouseh térségében.

Naqurában pedig terror-infrastruktúrát támadtak.

A tüzérség a nap folyamán különböző területeket támadott Dél-Libanonban ,,fenyegetés elhárítása” céljából.


Déli front: Vadászgépek és egy harci helikopter a Déli Parancsnokság irányításával csütörtökön csapást mértek terroristákra, akik az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) iskoláiban rejtőztek Gázavárosban.

A hadsereg szerint a terroristák parancsnoki helységet működtettek az Al-Qahirah iskolában az Al-Furkan negyedben és a Musza iskolában a Daradzs-Tuffa negyedben. A helyszínekről a Hamász terroristái számos terrorcselekményt terveztek, irányítottak és hajtottak végre a Gázai övezetben bevetett izraeli erők ellen.

A támadás végrehajtása előtt a hadsereg több intézkedést is végrehajtott a polgári lakosság óvása érdekében, beleértve a légi megfigyelést, ,,precíz lőszerek” és más hírszerzési adatok használatát.

,,A Hamász terrorszervezet rendszeresen megsérti a nemzetközi jogot, miközben szisztematikusan kizsákmányolja a polgári épületeket és a polgári lakosságot élő pajzsként használja Izrael Állam elleni terrortevékenységhez” – tette hozzá a hadsereg.


Júdea és Szamária: Csütörtökre virradóra az izraeli hadsereg lerombolta Muhammad Zawahra és Kathem Zawahra otthonát a Betlehem körzetében lévő Za’atara közösségben, akik februárban egy harmadik terroristával lövöldözős terrortámadást hajtottak végre egy jeruzsálemi ellenőrzőpont közelében, megölve Matan Elmaliát és megsebesítve tizenegy személyt.

A testvérpárt a biztonsági erők és fegyveres civilek ölték meg a terrortámadás során február 22-én. A harmadik terroristát letartóztatták.


Túszok: A Hamász terrorszervezet szerdán frissített választ továbbított a legújabb izraeli javaslatra. Izraeli tisztviselők szerint a Hamász válasza jelentős előrelépést jelent, és megnyitja az ajtót a részletesebb tárgyalások előtt, amelyek a túszok szabadulását eredményező megállapodáshoz vezethetnek.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtökön a Hamász válasza után jóváhagyta, hogy a Moszad kémszolgálat igazgatójának vezetésével tárgyalócsapat utazzon részletes tárgyalásokat folytatni a közvetítőkkel.

Ugyanakkor egy izraeli tisztviselő a médiának nyilatkozva közölte: ,,Netanjahu világossá tette, hogy a háború csak akkor ér véget, ha minden célkitűzése teljesül”.

  • Izraeli tisztviselők szerint a Hamász válasza lehetővé teszi a megállapodásrá jutást a 8. és 14. cikkben, amelyek jelenleg a fő akadályt jelentik.
  • A 8. cikkben, amely az egyezség első szakaszának végrehajtása során kezdődő Izrael-Hamász tárgyalásokat vázolja fel, a Hamász beleegyezett abba, hogy a „beleértve” szót egy másik, az Egyesült Államok által javasolt és Izrael számára elfogadható szóra cserélje – közölték izraeli tisztviselők.
  • Hangsúlyozták, hogy az új megfogalmazás továbbra is kétértelműséget hagyna mindkét fél számára a megállapodás első szakaszának középpontjában.
  • A Hamász meg akarja változtatni a javaslat 14. cikkének nyelvezetét, hogy az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom ,,mindent megtesznek” helyett „elkötelezik magukat” a tárgyalások folytatására, amíg megállapodás nem születik az alku második szakaszáról.

Lehet, már nem él: Dani Elgarat, akinek testvérét, Iccik Elgaratot október 7-én túszul ejtették, azt nyilatkozta reggel, hogy a katonaság arról tájékoztatta, hogy a Hamász azt állítja, Iccik már nem él.

„Tegnap találkoztam hírszerző tisztekkel, és ami a Hamászt illeti, a testvérem nem él” – mondta Dani a 12-es csatornának, utalva a hadsereg családjához rendelt képviselőire.

„A Hamász által küldött összes jelentésben, a beérkező hírszerzési információkban – Iccik nem él. Élve elrabolták, a túsz Jelena [Trupanov, novemberben szabadult] egy egész napig vele volt, és beszélt vele.”

„Az orvos, aki kezelte, pontos jelentést adott nekünk arról, hogy milyen kezelésben részesült. Igazán jó ellátásban részesült ott, megmentették a kezét” – mesélte Dani, de nem árulta el, honnan kapta az információt az orvostól.

„Tudtuk, hogy január 1-jén Khan Juneszből Rafahba költöztették. Tudjuk, hogy mozgásban volt, életben volt” – mondta.

„Amikor azt mondtuk, hogy fogy az idő, és haza kell hozni őket, azt hitték, csak stresszelünk, és a fájdalom beszél belőlünk” – mondta. ,,Nem csak a fájdalom miatt beszéltünk”.

Később Dani Elgarat X-en világossá tette: ,,Nem változott Iccik státusza azóta, hogy a Hamász márciusban bejelentette, hogy a légierő bombázásaban ‘életet vesztette’, és az Izraeli Védelmi Erők ezt nem erősítette meg”.

A 69 éves Iccik Elgarat otthonában tartózkodott Nir Oz kibucban október 7-én reggel, amikor a Hamász terroristái megtámadták ottohonát, átlőttek a védett szoba ajtaján, megsebesítették, majd Gázába hurcolták.

The post Gyász, terroristák az UNRWA iskoláiban és optimizmus a túszok ügyében first appeared on Új Kelet Live.