Avi/ujkelet.live

A háború 276. napja, déli front: A 162. hadosztály csapatai és a légierő az elmúlt nap során drónnal likvidáltak több mint 30 terroristát, akik veszélyt jelentettek a dél-gázai Rafahban bevetett erőkre, alagút nyílásokat lokalizáltak és fegyvereket foglaltak le, jelentette az Izraeli Védelmi Erők reggel.

A légierő a Déli Parancsnoksággal együttműködve megsemmített két rakétaindító posztot Khan Junesz és Gázaváros területén, melyek használatra készen álltak Izrael elleni támadásokhoz.

A 98. hadosztály csapatai Gázaváros Szedzsaijja negyedében terror-infrastruktúrákat semmisítettek meg, és földről és levegőből indított támadásokkal több tucat Hamász terroristát likvidáltak, akik rakétaindításokban vettek részt.

Az éjszaka a légierő számos terrorcélpontot támadott a Gázai övezet területén, köztük infrastruktúrákat, melyeket a Hamász terroristái az izraeli erők elleni támadásainak tervezéséhez és végrehajtásához használt.

Az egyik légicsapás során célba vették a Hamász egyik orvlövészét, aki korábban az izraeli erőket támadta Gázában.


Gázaváros: Az izraeli hadsereg reggel bejelentette, hogy a 98. hadosztály megkezdte terrorelhárító műveletét Gázaváros térségében, többek között az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) főhadiszállásán.

A műveletet azt követően indították, hogy hírszerzési információk a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terror-infrastruktúráinak jelenlétét jelezték a térségben, beleértve terroristákat, fegyvereket valamint a terrorcsoportok által használt börtöncellákat és kihallgató helységeket.

Az erők már korábban is be voltak vetve a területen, megöltek és letartóztattak sok Hamász terroristáit, és megsemmítettek egy kiterjedt földalatti alagutat, amely átment az UNRWA-létesítmény alatt.

A művelet kezdetén a hadsereg figyelmeztette a civileket és megnyitott egy humanitárius folyosót, hogy elhagyhassák a területet.

A palesztin sajtó korábban arról számolt be, hogy az izraeli szárazföldi erők az éjszaka benyomultak Gázaváros Tel al-Hawa negyedébe, egy nagy légicsapáshullámot követően.

Az izraeli hadsereg hajnali 1 óra körül közölte, hogy légicsapásokat hajt végre a Gázai övezet középső részén. Tel al-Hawa Gázaváros déli részén található, közel a Netzarim folyosóhoz, melyet az izraeli hadsereg biztosít.

Tegnap a hadsereg felszólította a palesztinokat, hogy evakuálják Gázaváros Tuffah-Daradzs és az óváros negyedeit.


Júdea és Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők Központi Parancsnoksága és a Sabak a közelmúltban körülbelül 40 ezer engedéllyel nem rendelkező palesztin bejutását azonosította Izraelbe a biztonsági kerítésen lévő réseken keresztül, jelentette a Yedioth Ahronoth reggel. Legtöbbjük álláskereső, megélhetés céljából szivárog be, miután Izrael október 7-én leállította beengedésüket.

A jelenség és annak kiterjedése nagyon aggasztó a biztonsági tisztviselők számára, hiszen ezek a számok voltak egy terrorhullámot követő tavalyi kerítésfoltozás előtt is. Az izraeli tisztviselők azt mondták, hogy ,,még ha csak álláskeresőkről van is szó, palesztinok ezreit jelenti, akik felügyelet nélkül lépnek be Izraelbe. Ha már ez ilyen szintű, akkor jobb lenne, ha ellenőrzött módon és izraeli biztonsági felügyelet mellett lépnének be az átkelőhelyeken.”

A rendőrség reggel bejelentette, hogy letartóztattak 54 Júdea és Szamáriából származó illegálisan Izraelben tartózkodót egy jeruzsálemi építkezési helyszínen:

Az izraeli politikai kör az október 7-i események után úgy döntött, hogy leállítja a palesztin munkások beengedését a palesztin területekről Izraelbe. Körülbelül 8000 fős korlátozott kvótát hagytak jóvá, amelybe beletartoztak az izraeli gazdaság számára nélkülözhetetlen munkavállalók. A telepeken azonban több mint tízezer palesztin dolgozik, mindegyikük kettős jóváhagyással rendelkezik a biztonsági rendszertől, valamint a júdeai és szamáriai tanácsoktól.

A munkások kitiltása a kerítés mindkét oldalát megviselte, mind Izraelben, mind a palesztinok körében, jelentette a Yedioth. Az izraeli építőipar és mezőgazdaság nehezen pörög ebben a helyzetben, a Palesztin Hatóság munkanélküliségi rátája pedig meghaladta a 30%-ot – ilyen mértékű soha nem volt az elmúlt években.

Több mint százezer munkás, akik hozzászoktak ahhoz, hogy Izraelben dolgozzanak, megélhetés nélkül találták magukat. ,,Nem kell a Katonai Hírszerzés vagy a Sabak nyomozójának lenni ahhoz, hogy megértsük, a munkanélküliség és az éhezés a szélsőségeseket szolgálja, nem pedig a palesztin utca mérsékeltjeit” – írta a lap. ,,A kétségbeesés a terrorba taszítja őket” – figyelmeztetett a Sabak a lap szerint.

Annak a 100 000 palesztinnak, akik október 7 előtt Izraelben dolgoztak, két alternatívája van: az első, hogy belép a Hamász terrorista körébe. A terrorszervezet iráni irányítás mellett felismeri a gazdasági válságot, és pénzt ajánl a munkanélkülieknek cserébe az izraeli hadsereg és izraeli civilek elleni terrorista tevékenységért a térségben. A második opció, hogy kockáztassanak, és a kiskapukon keresztül beszivárogjanak Izraelbe, hogy dolgozhassanak és pénzt vigyenek haza. Mindkét alternatíva rossz Izrael számára.

A kabinet a közelmúltban jóváhagyott egy sor intézkedést Becalel Szmotrich pénzügyminiszter kezdeményezésére, hogy meggyengítse a Palesztin Hatóságot, válaszul azokra az intézkedésekre, amelyeket a gázai háborút követően a nemzetközi bíróságokon előmozdított.

A biztonsági szervezet figyelmeztette a politikai kört az ilyen intézkedések biztonsági vonatkozású következményeire: „A Hatóság és a mechanizmusok gyengítésére irányuló folyamatos lépések megerősítik a Hamászt Júdeában és Szamáriában. A biztonsági eszkaláció Júdea és Szamáriában mindenekelőtt a térség telepeinek okoz kárt, a harcok leállítását okozhatja Gázában, valamint az erők Gázai övezetből és északról Júdeába és Szamáriába való átirányítását eredményezheti, és jelentősen károsítja a Hamász felszámolását Gázában, valamint az Irán és a Hezbollah elleni háborút.”

A figyelmeztetéssel egyidejűleg a döntéshozók elé terjesztették a terveket a munkavállalók szervezett, fokozatos visszaengedésére. Kisebb kvótákban, szigorúbb kritériumokkal és a biztonsági rendszer fokozott felügyelete mellett.

,,Technológiai eszközök állnak rendelkezésünkre az átkelőhelyeken, hogy figyelemmel kísérjük a munkások távozását és visszatérését” – mondták a hadsereg magas rangú tisztviselői. ,,Ha nem térnek vissza, szankciókat szabunk ki rájuk. Jobb, ha felügyelettel és ellenőrzéssel lépnek be, nem pedig illegálisan”.

De mindez hiábavaló volt, Szmotrich és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter határozott ellenkezése oda vezetett, hogy a védelmi szervezetek javaslatai nem kerültek vitára a kibővített kabinetben.

The post Új hadművelet Gázavárosban és az illegális palesztin munkások Izraelben first appeared on Új Kelet Live.