Avi/ujkelet.live

A háború 277. napja, déli front: Izraeli vadászgépek csapást mértek tegnap este egy iskolára a Gázai övezet középső részén lévő Nuszeiratban, miután a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái gyülekeztek benne.

A terroristák ,,terrorista tevékenységet” végeztek az iskola területéről és ,,pajzsként használták terrorhoz”.

A légicsapást precíziós lőszerekkel hajtották végre, hogy csökkentsék a civilek megsebesülésének kockázatát.

Drón: Egy izraeli vadászgép elfogott egy keletről érkező ,,gyanús légi célpontot”, valószínűleg drónt, mely Izrael déli része felé tartott.

A célpont nem lépett be izraeli területre, így a szirénák az irányelveknek megfelelően nem aktiválódtak.


Északi front: Izraeli vadászgépek este csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet katonai épületeire a dél-libanoni Marun al-Rasszban. Továbbá terrorra szánt infrastruktúrákat támadtak Ajta as-Sabban és Hulában.

Az este az utolsó támadás során kilenc rakétát lőttek ki Libanonból Felső-Galileára, az összes nyílt területeken landolt, sérülés nem történt.

Korábban, 17:58 és 18:30 között 15 rakétaindítást azonosítottak Libanonból Izraelre, egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek. Sérülés nem történt.


Túszok: Izrael vissza kívánja adni Egyiptomnak a Rafah átkelő és a Philadelphi-folyosó polgári ellenőrzését, ha sikerül megállapodást kötni a túszok szabadon bocsátásáról, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató tegnap este. Emiatt a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar vezette izraeli delegáció Kairóban tárgyalt az egyiptomiakkal és az amerikaiakkal egy fejlett földalatti akadály építéséről a gázai-egyiptomi határon.

Izraelben azt mondják, hogy az akadály meghiúsítja a fegyvercsempészetet és az alagútásást. Másrészt a védelmi rendszer tisztviselői a politikai körrel folytatott megbeszéléseken azt mondták, hogy nem szabad feladni stratégiai eszközöket – beleértve a Rafah átkelőt és a Philadelphi-folyosót.

Mindeközben vasárnap a Binjámin Netanjahu miniszterelnök vezette tanácskozáson megvitatták Izrael alapelveit a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti tárgyalások folytatására vonatkozóan. A részletekkel tisztában lévő forrás a találkozó után azt mondta, hogy a megállapodás megkötésének fő akadálya a háború befejezéséről szóló tárgyalási mechanizmus, az Izrael által követelt vétójog a szabadon bocsátandó palesztin foglyok személyazonosságát illetően, valamint a Gázai övezet helyreállítása. A Hamász azt követeli, hogy az övezet újjáépítését az első szakasz legelején kezdjék meg.

Netanjahu irodája a következő feltételeket szabta vasárnap a megállapodás előmozdítására:

  • Bármilyen megállapodás lehetővé teszi Izrael számára, hogy visszatérjen és harcoljon mindaddig, amíg a háború összes célját el nem éri.
  • Fegyverek csempészete a gázai-egyiptomi határról a Hamásznak – nem lesz lehetséges.
  • Több ezer fegyveres terrorista visszatérése a Gázai övezet északi részére – nem lesz lehetséges.
  • Izrael maximalizálja a Hamász fogságából élve visszatérő túszok számát.

Hazai front: Az izraeli Nemzeti Bank hétfőn a „magas szintű” geopolitikai bizonytalanságra hivatkozva csökkentette a gazdaság növekedési kilátásait, a Hamász terrorszervezettel vívott elhúzódó és intenzívebb háborúra, valamint az Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezettel az északi határon megnövekedett eszkaláció kockázatára hivatkozva.

Amir Járon kormányzó egy jeruzsálemi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a jegybank „azt feltételezi, hogy a háború 2024 végéig nagyobb intenzitással folytatódik, és 2025 elején – a korábbi előrejelzésnél később – fog csillapodni”.

Ezért a jegybank most arra számít, hogy 2024-ben 1,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,2 százalékkal nő a gazdaság. Ez alacsonyabb az áprilisi, 2024-re 2 százalékos, 2025-re pedig 5 százalékos növekedési előrejelzéstől.

,,A gazdaság nagyon nagy bizonytalansággal néz szembe” – mondta Járon. ,,A gazdaság növekedési üteme mérséklődött a második negyedévben, és a kínálati korlátok nehezítik a gazdasági tevékenység háború előtti trendjéhez való közeledését.”

Járon hangsúlyozta, hogy Izrael országkockázati felára „magas szinten van, és az elmúlt időszakban tovább nőtt”.

„A hosszú ideig tartó magas kockázati felár kedvezőtlenül hat a reálgazdasági tevékenységre” – jegyezte meg.

The post Háború, túszok és gazdaság first appeared on Új Kelet Live.