Avi/ujkelet.live

A háború 277. napja: A 19 éves Daniella Gilboa családja kedden engedélyezte a Hamász terrorszervezet januári propagandaklipjének közzétételét.

Daniella édesanyja, Orly Gilboa a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozta elmondta, hogy abban a reményben döntöttek így, hogy a videó megerősíti a túszszünetről szóló tárgyalások fontosságát.

A videó elején Gilboa katonaként azonosítja magát, akit a Nahal Oz bázisról raboltak el október 7-én, és 107 napja tartják fogva.

„A nap 24 órájában bombázásnak és lövöldözésnek vagyok kitéve, és nagyon féltem az életem. A bombáitok egy alkalommal majdnem megöltek”.

„Hol voltatok október 7-én, amikor elraboltak az ágyamból? Most hol vagytok?”

„Miért kellene katonaként úgy éreznem, hogy cserben hagytak és eldobtak?”

„Kapd össze magad, drága kormány, és kezdd el végezni a munkádat, ahogy szükséges. Vigyetek minket élve haza” – mondta, majd személyes üzenetet küldött a családjának, amelyben elmondja, mennyire hiányoznak neki.

Az eredeti klipben Karina Ariev és Doron Steinbrecher is szerepelt.

A Túszok és az Eltűntek Családjainak Fóruma májusban nyilvánosságra hozta a felvételt öt női katonáról, köztük Gilboáról, akiket a Hamász október 7-én túszul ejtett. A döntés az őrszemként szolgált katonák családtagjainak kérésére született.

A gázai határon lezajlott mészárlás első óráiban a biztonsági kamerákat figyelő női katonák közül 15-öt meggyilkoltak a Nahal Oz katonai bázison, hetet pedig túszul ejtettek és Gázába hurcoltak.

Liri Elbag, Karina Ariev, Agam Berger, Daniella Gilboa és Naama Levy még mindig a Hamász fogságában vannak. Ori Megidist kiszabadította a hadsereg. Noa Marcianót meggyilkolták Gázában, holttestét a hadsereg megtalálta és Izraelbe szállította.


Északi front: A SANA szíriai állami média egy éjszakai izraeli légicsapásról számolt be a tengerparti Banijasz közelében, mely során kár keletkezett.


Szokatlan incidens: Egy héttel ezelőtt a Durmus klán fegyveresei behatoltak a Gázai övezet északi részén található jordán kórházba és lövöldözni kezdtek, jelentette a KAN közrádió. Az egyik verzió szerint az incidens a kórház vagyonának kifosztására tett kísérlet volt. Egy másik verzió szerint a fegyveresek egy rivális klán sebesültjét keresték, aki kórházba került.

Az incidensben öt jordán alkalmazott megsérült, közülük kettőt az izraeli hadsereg égisze alatt evakuáltak az övezetből, orvosi kezelésre. A jordánoknak két tábori kórházuk van Gázában, az egyik az övezet északi részén, a másik délen.

A Hamász semmilyen eszközt nem vet be az Izraellel való együttműködéssel gyanúsított klánvezetők kiiktatására, még a humanitárius segélyek szétosztása és az övezet polgári közigazgatása kapcsán sem. A kórházban történt incidens ily módon emlékeztető arra, hogy a gázai klánok nem jelentenek megoldást a háború utánra.


Sorozás: A vezérkari főnök helyettese, Amir Baram vezérőrnagy tegnap ismertette a Külügyi és Védelmi Bizottsággal a hadsereg álláspontját a jesiva tanulók besorozása kérdésében. Baram szerint az izraeli hadsereg a következő évben – és az azt követő évben – csak 4800 ultraortodoxot tud besorozni.

Mire a főügyész helyettese Gil Limon a KAN közrádió szerint azt válaszolta: ,,Ez nincs összhangban a Legfelsőbb Bíróság ítéletével. Az ítélet szerint a hadseregnek minden évben növelnie kell a toborzási arányt a teljes lakosság toborzási arányáig.”

A Juli Edelstein likudos képviselő vezette bizottság bizalmas megbeszélést folytatott tegnap a jesiva-hallgatók hadseregbe való integrációjával foglalkozó törvénytervezetről, Baram vezérőrnagy részvételével.

  • A megbeszélés megnyitásakor Baram áttekintést adott a fenyegetések sokféleségéről, melyek a hadsereget érintik. Szerinte azonnal a jelenleginél jóval nagyobb tömegű és minőségű toborozásra van szükség, támadó és védekező küldetésekre egyaránt.
  • Az ultraortodoxok toborzásának kérdésével kapcsolatban a vezérkari főnök-helyettes ragaszkodott a hadsereg elkötelezettségéhez a politikai kör rendelete és a bírósági rendelet végrehajtása mellett, és bemutatta azokat a lépéseket, amelyeket a hadsereg tesz és tenni fog a lakosság toborzása keretében, melynek részeként biztosítják az ultraortodox életmód hosszú távú megőrzését, beleértve a sorkatonai behívók kiküldését is.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete a jesivatagok toborzásának kérdésében nem határozta meg a besorozand ultraortodoxok számát, de kimondta, hogy a biztonsági rendszernek vázlatot kell készítenie a toborzáshoz, az egyenlő teherviselés elveinek megfelelően.

Az Izraeli Védelmi Erők azonban a Baramnál említett sokkal magasabb számokat tartalmazó javaslatokkal is előállt, jelentette a KAN közszolgálati műsorszolgáltató vasárnap este.

  • A hadsereg első javaslata évi 50-60 ezer ultraortodox besorozását tartalmazza egy speciális irodával. A hadsereg a folyamatot a Szovjetunióból való bevándorlás alatti helyzethez hasonlította: ,,Külön toborzóirodát hozunk létre az ultraortodox férfiak számára”. A javaslat hátránya – magas erőforrás-költség.
  • A második javaslat: Évente 15 000 ultraortodox besorozása a négy meglévő toborzóiroda megerősítése révén. Így körülbelül öt évbe telik minden olyan ultraortodox besorozása, akire már nem vonatkozik a sorkatonai törvény. A javaslat hátránya – lassítaná a nem ultraortodox lakosság többi részének besorozását.
  • A harmadik javaslat: Évente mindössze 3000 ultraortodox besorozása. Hátránya, hogy sok időbe telik annak a több mint 60 000 ultraortodox férfinak a besorozása, akikre már nem vonatkozik a sorkatonai törvény.

Politika: Tegnap többségi támogatás hiányában nem bocsátották szavazásra a szefárd ultraortodox Sasz törvényjavaslatát, miután a szélsőjobboldali Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a megszavazásáért cserébe követelte felvételét az érzékeny ügyekkel foglalkozó, időnként informálisan ülésező korlátozott biztonsági fórumba.

A KAN közrádió reggel arról számolt be, hogy Ben-Gvir környezetében azt állították, Binjámin Netanjahu miniszterelnök titokban belement a miniszter követelésébe. Netanjahu azonban azt követelte, hogy beleegyezését ne hozzák nyilvánosságra. Netanjahu irodája cáfolta az állításokat.

Joszef Taieb, a Sasz képviselője reggel a katonai rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte Ben-Gvirnek le kellene mondania nemzetbiztonsági miniszteri posztjáról.

,,Szerintem Ben-Gvir nem érdemli meg, hogy a hadikabinetben legyen, és súlyosabb dolgokat mondok – Ben-Gvir nem érdemli meg, hogy Izrael Állam nemzetbiztonsági minisztere legyen. A belbiztonság, a kormány egyik legmagasabb pozíciója. Ő pedig újra és újra megmutatja és bebizonyítja, hogy nem méltó a posztra, és le kellene mondania.”

The post Rendhagyó eset, komplikált ügyek és a Hamász propagandavideója first appeared on Új Kelet Live.