Avi/ujkelet.live

A háború 279. napja, északi front: Izraeli vadászgépek délután a Hezbollah terrorszervezethez tartozó helyszíneket támadtak Dél-Libanonban. A célpontok között szerepeltek katonai épületek Jarine-ban és Ramyehben, és terror-infrastruktúrák Dzsebbajnban és Tayr Harfán.


Túszok: Izraeli tárgyalók a Sabak belbiztonsági szolgálat igazgatója, Ronen Bar vezetésével ma este Kairóba utaznak, hogy folytassák a tanácskozást a közvetítőkkel a Hamász terrorszervezettel kötendő megállapodásról, mely lehetővé teszi a túszok szabadulását, közölte a Miniszterelnöki Hivatal. A delegációban az izraeli hadsereg képviselői is helyet kapnak.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala azt is közölte, hogy a miniszterelnök reggel találkozott a Katarból visszatért tárgyalócsapattal.

Dohában a Moszad igazgatója, David Barnea vezette csapat megvitatta az amerikai, katari és egyiptomi csapatok vezetőivel „a megállapodás túszok hazahozatalára és a javaslat végrehajtásának módjaival foglalkozó részeit”.

Netanjahu irodája hangsúlyozta, hogy a beszélgetések csak a túszok hazahozásának módjait vizsgálták, „biztosítva, hogy minden háborús cél megvalósuljon”.

Az izraeli média szerint a biztonsági kabinet ma este összeül megvitatni a tárgyalásokat.


Hamász: A Hamász terrorszervezet mindeközben kijelentette, hogy a közvetítők még nem tájékoztatták a tárgyalások fejleményeiről. Azt is állította, hogy Izrael továbbra is „toporog”, hogy időt nyerjen és meghiúsítsa a fegyverszüneti tárgyalások jelenlegi fordulóját.


Még mindig Gáza: A Walla hírportál szerint egy izraeli biztonsági küldöttség tárgyal Egyiptomban, hogy megtalálják a módját a Rafah átkelő újbóli megnyitásának, és megakadályozzák, hogy a határon át fegyvereket csempésszenek Egyiptomból Gázába.

A jelentésben idézett izraeli tisztségviselők szerint ezek a kairói megbeszélések nem részei a Hamásszal folytatott tárgyalásoknak, hanem Egyiptom és az Egyesült Államok folytatja az izraeli biztonsági aggályok rendezése érdekében.


UNRWA: A német Bild újság csütörtökön arról számolt be, hogy az izraeli külügyminisztérium levelet küldött az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete [UNRWA] vezetőjének, Philippe Lazzarininek, amelyben megnevezi a szervezet 108 alkalmazottját, akik a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái is.

A Bild szerint a levélben feltüntetik a szóban forgó alkalmazottak nevét és személyi azonosítóját, megjegyezve, hogy ez egy kis része a Hamász és Palesztin Dzsihád terroristáinak százait tartalmazó listának, amelyet még nem hoztak nyilvánosságra. Az izraeli külügyminisztérium felszólította Lazarinit, hogy haladéktalanul hagyjon fel terroristák alkalmazásával a szervezetben, mivel foglalkoztatásuk biztonsági kockázatot jelent Izrael számára.

A Bild szerint a vádak újabb kérdéseket vetnek fel az ENSZ-ügynökség Berlin általi finanszírozásával kapcsolatban, megjegyezve, hogy a meggyilkolt izraeli-német túsz, Sani Louk maradványait az UNRWA egyik épületében találták meg.

The post 100 terrorista, aki az UNRWA alkalmazottja is first appeared on Új Kelet Live.