ujkeletlive

Binjámin Netanjahu miniszterelnök és védelmi minisztere közötti hónapok óta erősödő nézeteltéréseket tovább súlyosbítja, ez utóbbi a Hamász október 7-i támadásához vezető mulasztások kivizsgálásával kapcsolatos állami vizsgálóbizottság felállítására felszólító üzenete. 

Joáv Gallant [Likud] legutóbb egy nappal korábbi nyilatkozata az ultraortodox jesiva tanulók sorozási követelményeit illetően hasonlóan szembemegy a miniszterelnök és koalíciójának háredi partnereinek elvárásaival, mint a hadsereg tiszti tanfolyama diplomaosztó ünnepségén tegnap elhangzott szigorú felszólítása az állami vizsgálóbizottság felállítását illetően, mellyel kapcsolatban a miniszterelnök elutasító véleménye köztudott.

A védelmi miniszter beszéde néhány órával a Be’eri kibuc lakosainak bemutatott vizsgálati eredmények közzététele után, a Bahad 1 katonai kiképző bázis tisztavató ünnepségén hangzottak el, ahol felszólalt a miniszterelnök és a védelmi erők vezérkari főnöke is.

Az izraeli küldöttség jelenlétében zajló legújabb túszalku tárgyalásokra utalva, Netanjahu beszédében ismét hangsúlyozta korábbi elvárásait a lehetséges megállapodással kapcsolatban.

Szeretném hangsúlyozni – elkötelezett vagyok elraboltjaink szabadon bocsátásának terve mellett, de a Hamász gyilkosai továbbra is olyan követeléseket támasztanak, amelyek veszélyeztetik Izrael biztonságát. Nemzeti felelősségvállalásból minden tervnek lehetővé kell tennie Izrael számára, hogy visszatérjen a harcokhoz, túszaink szabadon bocsátásának útja pedig az, hogy teljes erővel további nyomást gyakoroljunk a Hamászra,” – tette hozzá a miniszterelnök.

Eközben, Gallant a frissen végzett tiszteknek a hadsereg felelősségét hangsúlyozta, mondván – „néhány órával ezelőtt az izraeli hadsereg képviselői bemutatták Be’eri közösség tagjainak a kibuc elleni támadás vizsgálatának főbb megállapításait. Nemzetiszintű vizsgálatra van szükségünk, amely tisztázza a tényeket – egy állami vizsgálóbizottságra. Ennek a vizsgálóbizottságnak objektívnek kell lennie, és mindannyiunkat meg kell vizsgálnia – a kormányt, a hadsereget és a biztonsági szerveket. Engem, a miniszterelnököt és a vezérkari főnököt is vizsgálat alá kell vetnie,” – tette hozzá, majd tapsvihar közepette hangsúlyozta, hogy a bizottságnak meg kell vizsgálnia az október 7-én történt hírszerzési és műveleti hibákat, a háború azóta történt irányítását, valamint azt, hogy a Hamász hogyan tudta az elmúlt évtizedben felépíteni erőit és megtervezni a terrortámadást.

Mindannyiunkat meg kell vizsgálnia: a döntéshozókat és a szakembereket, a kormányt, a hadsereget és a biztonsági szolgálatokat, ezt a kormányt – és az elmúlt évtized kormányait, amelyek az október 7-i eseményekhez vezettek.”

A nemzeti vizsgálóbizottság felállítását a védelmi miniszteren kívül korábban a hadikabinet volt minisztere, Beni Gantz [Nemzeti Egység] is kérte, ahogyan Gali Baharav-Miara főügyész is, tekintettel a hágai Nemzetközi Bíróságon zajló Izrael-elleni vádemelések ellensúlyozására. Emellett, a hadsereg által közzétett vizsgálati eredményeire reagálva, az érintett Be’eri kibuc lakói által kiadott közleményben szintén követelik, hogy a mulasztásokért felelős személyek mondjanak le, és hogy egy állami vizsgálóbizottságot hozzanak létre, amely alaposabb válaszokat adna.

A tegnapi tisztavató ünnepségen felszólaló Herci Halevi vezérkari főnök szintén kiemelte a kibuc lakóinak bemutatott jelentést, amely elmondása szerint a parancsnoki tevékenység alapköve. A tanulást és javítást célzó részletes vizsgálat során együttműködtünk az esemény összes résztvevőjével, hogy mélyrehatóan megértsük, mi történt, és mit kell tanulnunk, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg. Mindannyiunknak tanulnia kell Be’eri lakóinak, az önkéntes csoportnak és azoknak a polgároknak a bátorságából, akik órákon át védték családjaikat testükkel, miközben mi nem érkeztünk meg, hogy megvédjük őket. Ki fogjuk elemezni a harc során elkövetett hibákat, így tanulunk és biztosítjuk, hogy holnap jobbak legyünk,” tette hozzá.

Halevi emellett a kormányt érintő másik fontos problémára, a háredi sorozásra is felhívta a figyelmet, mondván – „van egy vízió a Negevben. Egy élő, reménnyel teli vízió. Akkor miért ne lehetnének a jövőben háredi tisztek is köztünk a közösségben? Tudjuk majd őket befogadni, tudjuk majd tisztelni hitüket. Hozzájárulnak majd az ország és saját biztonságukhoz. Ennek köszönhetően jelentőségteljesebbnek fogják érezni magukat. Izrael egy egységesebb ország és erősebb társadalom lesz.”

The post Gallant – szükség van egy mindannyiunkat kivizsgáló bizottságra, beleértve engem és a miniszterelnököt is first appeared on Új Kelet Live.