Avi/ujkelet.live

A háború 283. napja, északi front: Az izraeli hadsereg hétfőn terroristákat azonosított belépni a Hezbollah terrorszervezet két épületébe a dél-libanoni Majsz al-Dzsabalban, és vadászgépekkel csapást mért rájuk.

A hadsereg továbbá ,,fenyegetés elhárítása” céljából Odaissze térségét ágyúzta.

Délután három rakétát lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára. Kettő nyílt területeken csapódott be, és egyet elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer. Sérülésről nem érkezett jelentés.


Likvidálás: A szíriai rezsimmel azonosított források szerint egy autót célzó Izraelnek tulajdonított légicsapásban egy prominens szíriai üzletember, Baraa Katerdzsi életét vesztette asz-Szaboura mellett, közel a libanoni határhoz.

A 48 éves Katerdzsi Bassár Aszad szíriai elnökhöz közel álló magas rangú üzletember volt, aki építőipari, import-, export- és olajkitermelő cégek konszernjének vezetője volt, és akinek a neve fegyvercsempészet kapcsán is felmerült, és amerikai és szaúdi szankciók tárgya volt.

Közvetlenül felelős volt az iráni Kudsz-erő és a Hezbollah finanszírozásáért. A háború alatt legalább több tízmillió dollárt utalt át a Hezbollahnak. Általánosságban elmondható, hogy több száz millió dollárt utalt át a Kudsz-erőnek a Hezbollahnak, a jemeni hútiknak, palesztin terrorszervezeteknek, köztük a Hamásznak és a Palesztin Iszlám Dzsihádnak, valamint más megbízottaknak.


Deif: Jack Lew, az Egyesült Államok izraeli nagykövete az Egyesült Államokban élő zsidó közösségnek tartott tájékoztatón azt mondta, hogy bár nem erősítették meg, vannak arra utaló jelek, hogy Izraelnek sikerült megölnie a Hamász katonai szárnyának parancsnokát, Mohammed Deifet, jelentette a Walla hírportál riportere, Barak Ravid X-en.


Problémák: A hadsereg hétfőn válaszolt a Legfelsőbb Bíróságnak a páncéloshadtest női harcosainak beadványára, akik azt követelik, integrálják őket az ellenséges vonalakon túl manőverező erőkbe, miután sikert könyveltek el a Hamász inváziója elleni harcokban október 7-én.

A hadsereg tájékoztatása szerint a női katonák integrációs programját több mint egy évvel elhalasztják 2025 novemberére, többek között a gázai háború miatti harckocsihiány miatt.

A ,,kísérleti jellegűnek” definiált kiképzési program a hadsereg szerint ,,háborús korlátok, többek között sok harckocsi alkalmatlansága” és ,,lőszerhiány” miatt nem indult el.

A tankos nőknek, akiket október 7-én a gázai határhoz vezényeltek, nagy szerepük volt a terroristák visszaszorításában. Hihetetlen bátorságról tettek tanúbizonyságot, és bátorságukért és kezdeményezőkészségükért méltatták őket. Mindazonáltal mindeddig elutasították azt a követelésüket, hogy Gázában bevessék őket, így a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak.


Túszok: A biztonsági kabinet holnap összeül, és megvitatja a túszok szabadulását lehetővé tevő tűzszüneti megállapodást.


Tévedés: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint miután az amerikai pénzügyminisztérium múlt héten összetévesztette a Tzav 9 csoport egyik vezetőjét, Slomi Szaridot egy nem érintett izraelivel, „Aviad Slomo Szariddal”, utóbbi személyazonosító számát és születési dátumát tüntetve fel a szankcionáltak listáján, a nem érintett izraelienek, aki az északi határon tartalékos szolgálatot teljesít, zárolták a bankkártyáját.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint a pénzügyminisztérium és a külügyminisztérium tisztában van a hibával, és dolgoznak a kijavításán.


Újabb szankciók: Az Európai Unió hétfőn szankciókat jelentett be izraeli szélsőjobboldali aktivisták ellen.

Az EU szankciókkal sújtja az ultranacionalista nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben-Gvir egyik legközelebbi bizalmasát, Bentzi Gopsteint a Lehava radikális jobboldali és zsidó felsőbbrendűséget hirdető szervezetben játszott szerepéért, valamint Baruch Marzelt, akit azzal vádol, hogy palesztinok etnikai tisztogatására szólított fel.

Cví Bar Joszef, Mose Sarvit és Iszaszchar Manne telepes aktivistákat, valamint a Mose Farm és a Cví Farm illegális előőrsöket is szankcionálják a palesztinok elleni erőszakban való állítólagos szerepük miatt Júdea és Szamáriában.

Az EU emellett szankcionálja a Tzav 9 szervezetet a Gázai övezet felé tartó humanitárius segélyszállító teherautók akadályozását célzó tiltakozásai miatt.

The post Aszadhoz közeli üzletember likvidálása, gondok és szankciók first appeared on Új Kelet Live.