Avi/ujkelet.live

A háború 149. napja: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy a 33 éves Dennisz Jekimov főtörzsőrmester Beersevából, a Biszlamach-dandár 17. zászlóaljának tartalékosa tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 246-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Harcok: A hadsereg délután bejelentette, hogy lezárt egy kéthetes razziát Gázaváros Zeitun negyedében, amelynek során a 401. páncélosdandár csapatai és a 162. hadosztály további erői megsemmisítették a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek helyszíneit, és megöltek több mint 100 terroristát.

Páncéltörő rakétát kilövő terrorsejt likvidálása, mentőautóban rejtőző fegyveres terrorista nyomonkövetése és egy hamászos mesterlövész likvidálása:

A hadművelet során mintegy 35 helyszínt lokalizáltak és semmisítettek meg, köztük fegyverraktárakat és gyártóhelyeket, alagút-infrastruktúrát, rakétakilövő helyeket több száz kilövővel, valamint Gázaváros Dandár parancsnokának, Izz ad-Din Haddadhoz tartozó terror-infrastruktúrát.

A 401. dandár drónok segítségével azonosította és elfogta a Hamász több tucat terroristáját, akik a kihallgatásokat követően hírszerzési információkat szolgáltattak. A Hamász fegyveresei közül néhány Zeitunban a civil lakosság között bujkált.

A dandár az elmúlt két hétben legalább 113 Hamász-operatívot ölt meg Zeitunban, akiket a katonák szabad szemmel vagy drónokkal azonosítottak.

A Hamász fegyveresei „katonai keret” nélkül, viszonylag kis sejtekbe tömörülve vannak jelen Zeitunban, miután a hadsereg a szárazföldi offenzíva korai szakaszában felszámolta a terrorcsoport zászlóaljait a térségben.

Besorozás: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap keményen visszavágott kritikusainak a Likudban és a koalícióban. ,,Nincs helye az Izraeli Védelmi Erők katonái elleni támadásoknak, még politikusok részéről sem. Ne feledjétek, hogy a katonáink háborúban vannak, ez nem a megfelelő idő és hely.”

A pártja minisztereitől kapott kritikával kapcsolatban Gallant kijelentette: ,,A Likudban voltam, vagyok és a Likudban is maradok.” Az ultraortodoxok besorozási vihara hátterében pedig azt mondta: ,,A hadseregnek most emberi erőforrásra van szüksége. Ez nem politika, hanem matematika.”

  • A védelmi miniszter a múlt héten nyilatkozatot tett a toborzás ügyében, amelyben egyenlőségre szólított fel a katonai szolgálat terhének viselésében.
  • ,,Most, a háborúban, amikor a szolgálatot teljesítők terhe növekszik, a háború bebizonyította – mindenkinek csatlakoznia kell a teherviseléshez”.
  • Bejelentette, hogy nem nyújtja be a hadkötelezettségről szóló törvényt, amennyiben azt nem támogatja a teljes koalíció: „Bármilyen toborzási törvény, amellyel a rendkívüli kormány összes pártja egyetért, elfogadható számomra, de a koalíció valamennyi részének beleegyezése nélkül – a vezetésem alatt álló biztonsági szervezet nem fogja benyújtani a törvényt.”
  • A Yediot Ahronot pénteken arról számolt be, hogy a vezérkar kijelentette, hogy a hadseregnek sürgősen legalább 7000 katonára van szüksége, amelynek körülbelül felét harci szerepkörbe szánnak. Ez a szám a következő besorozási ciklusokra már beütemezett katonákon felül értendő.

Vasárnap szélsőséges ultraortodoxok a besorozási törvény ellen tüntetve lezárták az ország egyik központi autópályáját Bnei Brak mellett. A rendőrség az út megnyitásán dolgozik.

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság múlt hétfőn tárgyalta a fellebbezéseket a kormány azon döntése ellen, amely szerint az ultraortodox jesiva tanulókat nem kell besorozni az izraeli hadseregbe, annak ellenére, hogy lejárt a számukra mentességet biztosító törvény.

  • A Legfelsőbb Bíróság arra kötelezte a kormányt, hogy indokolja meg, miért ne semmisítse meg a 2023 júniusában elfogadott kormányhatározatot, amely arra utasította a hadsereget, hogy kilenc hónapig ne sorozza be a jesiva tanulókat, és tágabb értelemben, miért ne kezdődhetne meg a besorozásuk.
  • A Legfelsőbb Bíróság egy ideiglenes végzést is kibocsátott, amelyben megállapítja, hogy a katonai szolgálatra vonatkozó törvény azon rendelkezése, amely felmentést biztosít azoknak a személyeknek, akiket a 18. életévük betöltését követő két éven belül nem soroznak be, ne vonatkozzon azokra a jesiva tanulókra, akiket a kormány határozata miatt nem soroztak be.
  • Az államnak március 24-ig kell választ adnia.
  • A bíróság külön beadványok kapcsán is végzést adott ki, melyek a jesiva hallgatóknak járó ösztöndíjak állami finanszírozásának megszüntetését követelik, mivel nincs olyan törvény, amely szabályozná a felmentésüket és a jesivában való tanulásukért kapott ösztöndíjakat.
  • Végzésében a bíróság arra kéri a kormányt, hogy magyarázza meg, miért nem szabad leállítani az ilyen ösztöndíjak kifizetését „azoknak a jesiva-hallgatóknak, akiket a katonai szolgálat alól nem törvényesen mentettek fel”.
  • Az államnak március 31-ig kell választ adnia.

Északi front: Késő délután megszólaltak a szirénák Felső-Galileában ,,egy gyanús légi célpont” miatt, amely Libanonból behatolt Izrael légterébe.

Egy elfogó rakétát lőttek ki a célpontra, közölte az izraeli hadsereg, hozzátéve, hogy az incidens véget ért.

Túszok: Egy, a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünetről folyó tárgyalások részleteit ismerő izraeli tisztségviselő vasárnap a következőt nyilatkozta: ,,Nem kaptunk részleges választ a Hamásztól, egyszerűen nem kaptunk választ. Katar arról tájékoztatta a Moszad vezetőjét, hogy a Hamász nem hajlandó választ adni a párizsi kerettel kapcsolatban, sem az életben lévő túszokról, akiket a humanitárius szakaszban szabadon engednének”.

Korábban azt állították, hogy a Hamász csak részleges választ adott Izraelnek a Párizsban kidolgozott vázlatra. Izrael ezért úgy döntött, hogy nem küld delegációt a kairói tárgyalásokra.

Egy magas rangú politikai forrás a CNN-nek azt mondta: a Hamász azt akarja, hogy Izrael beleegyezzen egy tartós tűzszünetbe, nem valószínű, hogy a következő 48 órában megállapodás születik.

The post 246, harcok, és nem politika, hanem matematika first appeared on Új Kelet online.