Avi/ujkelet.live

A háború 290. napja: Hetekkel október 7 előtt a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar üzenetet továbbított, tudván, hogy eljut Izraelhez – fellángolás várható a börtönökben és a foglyok ügyében, jelentette tegnap este a 12-es csatorna. Becslések szerint az üzenet nem zavargásokra figyelmeztetett a börtönökben, hanem a foglyok és az eltűntek ügyére irányult.

Az üzenetet „érzékenynek” minősítették, és korlátozva terjesztették politikai és biztonsági szinten. Az összes biztonsági szervet – a Sabak, az Izraeli Védelmi Erők és a Moszad – számos megbeszélést folytatott az ügyben. Tájékoztatták róla Binjámin Netanjahu miniszterelnököt és Joáv Gallant védelmi minisztert is, akik úgy tűnik, részt is vettek a tárgyalásokon.

A becslések szerint Szinwar valóban a foglyokkal és az eltűnt személyekkel kapcsolatos fejleményt próbálta jelezni, és nem a támadást. A magyarázat az volt, hogy a Hamász vezetője arra gondolt, hogy átveszi az irányítást Elizabeth Tzurkov, az Irakban elrabolt izraeli kutató ügyében, és sok terrorista szabadon bocsátását fogja követelni.

Az információ érzékenysége miatt ez az üzenet csak nagyon korlátozott, szigorúan titkosított kör számára volt elérhető. Nem minden magas rangú tisztviselő tudott ezekről a hírszerzési anyagokról az izraeli hadseregben és a Katonai Hírszerzésnél. Így nem tudták, hogyan kapcsolják össze a Hamász vezetőjének ezt a figyelmeztetését más, esetleg felmerülő jelekkel.

Nem világos, hogy Szinwar miért közvetítette az üzenetet, erre még az október 7-e után lefoglalt hírszerzési anyagok sem adtak egyértelmű választ. Vannak olyan források, akik úgy vélik, hogy Szinwar két vasat tartott egyszerre a tűzben: Tervezte október 7-et, és igyekezett csúcsra járatni a tárgyalásokat. Ugyanakkor tárgyalások folytak Hadar Goldin főhadnagy és Oron Saul törzsőrmester holttestének kiadásáért is, akik a 2014-es erős szikla idején estek el, és két izraeli állampolgárt elengedéséért, akik önszántukból mentek be a Gázai övezetbe, Avera Mengisztu és Hisam al-Szajed.

Egy másik, más források által felvetett, extrém lehetőség, hogy Szinwar titkos üzenetet közvetített Izraelnek, miután közte és a katonai szárny vezetője, Mohamed Deif között nézeteltérések voltak a támadás időpontjáról. Vagyis ily módon Szinwar megpróbálta rávenni Izraelt olyan akciókra, amelyek a Hamász által tervezett támadást egy másik időpontra halasztják, talán a libanoni Hezbollah terrorszervezettel való szorosabb egyeztetés miatt.

The post Szinwar üzenetet küldött Izraelnek hetekkel október 7 előtt first appeared on Új Kelet Live.