ujkeletlive

Mit tartalmaz a legújabb izraeli túszalku-javaslat?

A múlt hónapban a Hamász felé továbbított legújabb izraeli túszalku-javaslat egyezik a Joe Biden amerikai elnök által bemutatott vázlattal, amelyet néhány nappal későbbi beszéde során ismertetett, – áll a 12-es csatorna tegnap esti jelentésében, amely során ismertették annak a dokumentumnak a tartalmát, amelyet Binjámin Netanjahu miniszterelnök tagadott és Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szerint nem volt hajlandó bemutatni neki.

Izrael legutóbbi javaslatát május végén ismertette Biden, aki szerint Jeruzsálem háromlépcsős megállapodást javasolt a gázai tűzszünetről, cserébe azért, hogy a Hamász elengedje az összes túszt. Az elnök egyúttal felszólította a terrorcsoportot, hogy fogadja el az ajánlatot, és sürgette az izraeli kormányt, hogy támogassa az egyetlen lehetőséget a foglyok kiszabadítása érdekében.

A 12-es csatorna által felfedett dokumentum, hasonlóan a Biden által ismeretettekhez, tartalmaz egy záradékot, miszerint Izrael beleegyezik az harcok  beszüntetésébe, ami a Hamász egyik legfontosabb követelése, és amit a miniszterelnök a nyilvánosság előtt továbbra is tagad.

A jelentés szerint a dokumentum – amelynek címe „Általános elvek az izraeli és a palesztin fél közötti, a túszok és foglyok cseréjéről és a fenntartható nyugalom helyreállításáról szóló gázai megállapodáshoz,” – 18 záradékot tartalmaz, a megállapodás három szakaszát határozza meg, részletezve Izrael javaslatainak tartalmát.

A Hamász ezidáig nem közölte hivatalos válaszát az ajánlatot illetően.

Izrael túszok kiszabadítására és tűzszüneti megállapodásra vonatkozó javaslata tartalmaz egy kötelezettségvállalást a gázai háború befejezésére még azelőtt, hogy az összes foglyot kiszabadítanák, – derül ki a hétfői riportból, amely kapcsán a csatorna források felfedése nélkül bemutatta a teljes dokumentumot, majd részleteket idézett belőle.

A riportban bemutatott négyoldalas vázlat, Binjamin Netanjahu miniszterelnök állításával ellentétben, úgy tűnik nem rendelkezik a Hamász, mint a gázai övezetet kormányzó erő felszámolásáról, és tartalmaz egy izraeli kötelezettségvállalást a háború befejezésére, még mielőtt az összes túsz kiszabadulna, az alábbiak szerint

  • 15. pont: – a megállapodás második szakaszában a bejelentett „tartós nyugalom helyreállítását (a katonai ellenségeskedések végleges beszüntetését) és annak megkezdését a túszok és foglyok cseréje előtt” írja elő

A 12-es csatorna által bemutatott dokumentum emellett tartalmaz

  • az első fázisban a Hamász az 50 év feletti férfiak, valamint a beteg és sebesült civilek – összesen 33 túsz – mellett szabadon engedné az összes női túszt – köztük a katonákat is – cserébe Izrael túszonként 30 palesztin biztonsági foglyot, illetve katonanőnként 50-et engedne szabadon, állítólag a „Hamász által a bebörtönzésük előzményei alapján rendelkezésre bocsátandó listák alapján” kivéve egy „megállapodás szerinti számú (legalább 100) foglyot, akikről a második fázisban tárgyalnak majd. A kiszabadított, életfogytiglani börtönbüntetést töltő rabok közül legalább 50-et Gázába vagy külföldre küldenének, de Júdea és Szamáriába nem mehetnek
  • az öt életben lévő katonanő után szabadon engedett 50 palesztin fogolyból 30 életfogytiglani büntetését töltő rab lenne, 20 pedig egyéb, „legfeljebb 15 év hátralévő börtönbüntetést” töltő rab, – áll a dokumentumban
  • az első fázisban a Hamász az első napon három női civil túszt engedne szabadon, a hetedik napon pedig további négyet, majd hétnaponta három izraeli túszt, kezdve a nőkkel – civilek vagy katonák – azzal a kikötéssel, hogy hogy először kizárólag az életben lévőket engedik szabadon, és csak azután küldik haza a holttesteket
  • továbbá, az első szakasz hatodik hetében – Hisam al-Szayed és Avera Mengisztu, – akik közel tíz ével ezelőtt külön-külön, önszántukból mentek át az övezetbe –  szabadon bocsátásáért cserébe Izrael 47 olyan palesztint engedne szabadon, akik a 2011-es Gilad Shalit-alku során szabadultak, és azóta újból letartóztatták őket
  • emellett Izrael a hatodik héten szabadon engedné az összes 19 év alatti „nem militáns” palesztin nőt és gyermeket, akiket október 7. óta tartottak fogva – amit az első fázis 5. hetének vége előtt le kell zárni és meg kell állapodni, – áll a dokumentumban, ami a 14. pontban hozzáteszi, hogy „az ebben a fázisban alkalmazott összes eljárás, beleértve a katonai műveletek ideiglenes beszüntetését mindkét fél részéről a 2. fázisban folytatódik, amíg a tárgyalások folynak. E megállapodás garanciavállalói mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezek a közvetett tárgyalások mindaddig folytatódjanak, amíg mindkét fél nem jut megállapodásra az alku 2. szakaszának végrehajtási feltételeiről.”
  • Ezt követően, a csatorna ismertette a 2. fázis tartalmát, miszerint ezen szakasz 42 napig tartana, a felek a 15. szakasz szerint „bejelentik a tartós nyugalom helyreállítását (a katonai ellenségeskedések végleges beszüntetését) és annak megkezdését a túszok és foglyok cseréje előtt,” – hozzátéve, hogy ezen rész alatt az izraeli erők teljesen kivonulnának a Gázai övezetből.

Netanjahu hivatala közvetlenül a riport sugárzása után félrevezetőnek nevezte, és „teljes hazugságnak” nevezte a dokumentumban szereplő állítást, miszerint Izrael beleegyezett a háború befejezésébe, mielőtt elérné céljait, mondván – „a bemutatott dokumentum hiányos és félrevezeti a nyilvánosságot. Az az állítás, hogy Izrael beleegyezett a háború befejezésébe, mielőtt minden célját elérte volna, teljes hazugság.”

A Miniszterelnöki Hivatal szerint a teljes dokumentumból kiderülne, hogy „Izrael nem fejezi be a háborút, amíg nem teljesül minden feltétele – vagyis a Hamász felszámolásáig harcol, visszaadja valamennyi túszát, és biztosítja, hogy Gáza soha többé ne jelentsen fenyegetést Izraelre,” – bár a közlemény nem tartalmazza az erre vonatkozó dokumentumot, és Netanjahu nem hajlandó felfedni azt a biztonsági kabinet előtt sem.

Túszalku – ENSZ BT. határozat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elfogadott egy, az Egyesült Államok által benyújtott határozatot, amely felszólítja a Hamászt, hogy fogadja el Izrael legújabb túszalku-javaslatát. A határozat révén Washington célja a terrorcsoportra gyakorolt globális nyomás növelése a gázai háború befejezése érdekében.

A BT 15 tagja közül tizennégy támogatta a határozatot, egyedül Oroszország tartózkodott.

Vaszilij Nebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete azzal indokolta országa tartózkodását, miszerint a Tanács tagjaitól egy olyan javaslat jóváhagyását kérték, amelyet nem láttak át teljes egészében. Nebenzja szerint miközben azt állították, hogy Izrael elfogadta a javaslatot, Binjámin Netanjahu miniszterelnök többször is ragaszkodott ahhoz, hogy a háború addig folytatódik, amíg a Hamászt le nem győzik, ami arra utalt, hogy ez utóbbi ellentétben áll a Biden által előterjesztett javaslattal.

Az amerikai elnök említett beszédében azonban kijelentette, hogy a megállapodás nem hagyja a Hamász kezében a Gázai övezet irányítását.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a szavazás után kijelentette, – „ma a béke mellett szavaztunk, a Hamász most láthatja, hogy a nemzetközi közösség egységes.”

Egységes egy olyan megállapodás mögött, amely életeket ment, és segít a gázai palesztin civileknek az újjáépítésben és a gyógyulásban. Együtt állunk egy olyan megállapodás mögött, amely nyolc hónap fogság után újraegyesíti a túszokat családjukkal. Egységesen egy olyan megállapodás mögött, amely biztonságosabb Izraelhez vezet, és megnyitja a további előrelépés lehetőségét, beleértve a nyugalmat Izrael és Libanon északi határa mentén,” – tette hozzá Thomas-Greenfield.

A Hamász terrorszervezet még nem fogadta el a legújabb javaslatot, de közleményben üdvözölte az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott határozatot.

„A mozgalom szeretné hangsúlyozni, hogy kész együttműködni a közvetítőkkel, hogy közvetett tárgyalásokba kezdjenek ezen elvek végrehajtásáról, amelyek összhangban vannak népünk és ellenállásunk követeléseivel,” – áll a Hamász közleményében, hozzátéve, hogy „megerősítjük továbbá törekvésünk és harcunk folytatását nemzeti jogaink megvalósításáért, amelyek közül a legfontosabb a megszállás legyőzése és egy független, teljesen szuverén palesztin állam létrehozása, amelynek fővárosa Jeruzsálem.”

Izrael a múlt héten az állásfoglalás ellen lépett fel. Az egyik aggályt illetően ugyan  az Egyesült Államok kifejezetten elutasította az izraeli biztonsági ütközőzónák létrehozását a gázai övezetben, de úgy tűnt, hogy ezen kívül  Izrael más érvet nem hozott fel, és a hétfői ülésen elkerülte a határozat bírálatát vagy bármilyen közvetlen kommentálását.

Gilad Erdan nagykövet jelen volt az ülés kezdetén, de a szavazást illetően helyette Reut Safir Ben Naftali karrierdiplomata nyilatkozott, aki nem erősítette meg Izrael támogatását a legújabb [saját maga által kidolgozott] túszalku javaslat mellett, ehelyett Binjámin Netanjahu miniszterelnök múlt heti kijelentéseit ismételte.

A Hamász október 7-i invázióját és brutális mészárlását követő első napoktól kezdve Izrael céljai egyértelműek voltak: hazahozni az összes túszunkat, és felszámolni a Hamász képességeit. Izrael elkötelezett e célok mellett: kiszabadítani az összes túszt, megsemmisíteni a Hamász katonai és kormányzati képességeit, és biztosítani, hogy Gáza a jövőben ne jelentsen fenyegetést Izrael számára,” – közölte.

Az ENSZ BT határozata ugyan nem tartalmazza a teljes izraeli javaslatot, de az állásfoglalás „üdvözli a május 31-én bejelentett tűzszüneti javaslatot, amelyet Izrael elfogadott, felszólítja a Hamászt, hogy szintén fogadja el azt, és sürgeti mindkét felet, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül teljes mértékben hajtsa végre annak feltételeit.”

Az Egyesült Államok által benyújtott állásfoglalás, továbbá hangsúlyozza „rendíthetetlen elkötelezettségét a kétállami megoldás víziójának tárgyalás útján történő megvalósítása mellett – összhangban a nemzetközi joggal és a vonatkozó ENSZ-határozatokkal, és e tekintetben hangsúlyozza a Gázai övezetnek a Palesztin Hatóság alá tartozó Ciszjordániával [Júdea és  Szamária] való egyesítésének fontosságát.”

Izrael elutasítja a kétállami megoldást, és köztudottan semmilyen tárgyalást nem fog ez ügyben folytatni. 

Emellett, a hétfői ülésen felszólaló nagykövetek közül sokan üdvözölték a hadsereg hétvégi, négy túsz kiszabadítására irányuló műveletét, ugyanakkor megemlítették a tűzharcban megölt palesztinok aránytalanul magas számát.

A kritikákra válaszul Ben Naftali rámutatott, hogy a túszokat civilek tartották fogva lakásokban, amelyeket terroristák őriztek – „ezek az úgynevezett ártatlan civilek nemcsak együttműködtek a terroristákkal, hanem bűnrészesek voltak a szörnyű bűntetteikben.”

Ahogy a világ szombaton tanúja volt, izraeli katonák feláldozzák az életüket, hogy hazahozzák a túszainkat, míg a Hamász szándékosan gázai gyerekeket áldoz fel, hogy megakadályozza gyermekeink megmentését. Izrael sajnálja a civileknek okozott károkat, de hangsúlyozni kell, hogy azok a palesztinok, akik együttműködnek a Hamásszal és részt vesznek háborús bűneikben – nem maradnak érintetlenek,” – tette hozzá, és a Hamász felelősségrevonására szólította fel a nemzetközi közösséget.

Ben Naftali arra is figyelmeztetett, hogy „Izrael nem fog értelmetlen és végtelen tárgyalásokba bocsátkozni, amelyeket a Hamász időhúzásra használhat ki.”

Rijád Manszúr palesztin ENSZ-nagykövet üdvözölte a határozatot, hangsúlyozva, hogy Izraelre hárul annak végrehajtása, és annak ellenére, hogy a Hamász még nem fogadta el a vázlatot, köszönetet mondott a katari és egyiptomi közvetítőknek, miközben a harmadik közvetítőt – az Egyesült Államokat, egyáltalán nem említette.

A hétfőn elfogadott indítvány volt a negyedik határozat, amelyet a Biztonsági Tanács a folyamatban lévő izraeli-Hamász háborúval kapcsolatban elfogadott.

The post Nyilvánosságra került a sokat titkolt izraeli túszalku-javaslat, a miniszterelnök szerint hazugság first appeared on Új Kelet online.