Avi/újkelet.live

A háború 249. napja: A rendőrség tegnap felvételeket hozott nyilvánosságra az Arnon-hadműveletről, melynek keretében szombaton az elit Jamam terrorelhárító egység és a Sabak belbiztonsági szolgálat harcosai kimentették Almog Meir Dzsant, Andrei Kozlovot és Slomi Zivet a gázai fogságból.

Az Abdallah Al-Dzsamal újságíró és terrorista otthonában zajló harcok közepette Nuszeiratban a Jamam harcosa, Arnon Zmora főfelügyelő halálos sérüléseket szenvedett.

Az Izraeli Védelmi Erők szintén új felvételeket osztott meg, bemutatva a pillanatokat, amikor a kiszabadított túszokat helikopterrel kivonják a Gázai övezetből.

A videókon látható, ahogy a egyenként beszállnak a helikopterbe, majd a Tel Hasomer Kórházba szállítják őket.

A szombati nuszeirati hadművelet során kiszabadított negyedik túszt, Noa Argamanit külön helikopterrel szállították, miután a különleges erők kimentették egy másik épületből.

Északi front: Tegnap este ,,egy gyanús légi célpontot” fogott el a légvédelem Naharija mellett a tenger felett. Egy másik, Libanonból érkező célpontot pedig a Golán-fennsík felett lőttek le. Mindkét alkalommal aktiválódtak a szirénák a lehulló repeszek miatti aggodalomból. Sérülés nem történt.

Továbbá egy Libanonból kilőtt páncéltörő rakéta csapódott egy épületbe Stulában, tüzet okozva. Sérülés nem történt.

Később újabb ,,gyanús légi célpontot” fogtak el a légvédelmi rendszerek a Golán-fennsík felett. Sérülés vagy kár nem történt.

Vadászgépek az éjszaka elfogtak egy drónt, mely ,,keleti irányból” tartott Izrael felé. A ,,gyanús légi célpontot” mindvégig nyomon követték és nem lépett be az izraeli légtérbe. Sérülés vagy kár nem történt.

Az Irán támogatását élvező iraki Iszlám Ellenállás azt állította, hogy drónokat küldött ,,egy alapvető célpontra” Eilaton.

Éjszaka a vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik jelentős létesítményére mélyen Libanonban. A Baalbek régióban lévő létesítmény a Hezbollah 4400-as egységéhez tartozott, amelynek feladata „logisztikai erő kiépítése”, beleértve fegyverek szállítása Libanonba és az országon belül.

A libanoni sajtó támadásokról számolt be a közeli Hemel körzetben, források azt nyilatkozták az AFP-nek, hogy három Hezbollah-tag meghalt.

Ezenkívül az izraeli hadsereg a Hezbollah számos további posztját, köztük egy katonai épületet és két épületet is célba vett Aitarunban.

Az izraeli hadsereg szerint a csapások válaszul szolgáltak arra, hogy a Hezbollah tegnap lelőtte az egyik katonai drónját Dél-Libanon felett.

Reggel Haifa partjainál a légvédelmi rendszerek elfogtak ,,egy gyanús légi célpontot”. Sérülés vagy kár nem történt.

Adatok: A hadsereg által közzétett új adatok szerint az izraeli légierő légvédelmi egysége több mint 150 drónt fogott el földi rendszerekkel, például a Vaskupolával a Gázai övezetben zajló háború és a libanoni határ menti harcok közepette. A légierő szerint további számos drónt lőttek le vadászrepülőgépek.

A dróntámadásokat nagyrészt Libanonból hajtották végre. Indítottak Gázából is, és számos drónt küldtek Irán által támogatott csoportok Irakban, Szíriában és Jemenben.

A Hezbollah terrorszervezet szinte napi rendszerességű, robbanó dróntámadásai Libanonból a légvédelmi egység egyik legjelentősebb kihívása a háború közepette. A légierőnek számos esetben kihívást okozott, hogy időben észlelje a fenyegetést ahhoz, hogy elfogja, ami áldozatokhoz vezetett.

A terrorcsoport az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban használt robbanó drónokat, valamint páncéltörő irányított rakétákat és rakétákat.

A drónokat nagyrészt katonai állásokra vagy a határon lévő izraeli közösségekre irányították, míg néhány esetben drónokat küldtek sokkal távolabbra, akár 40 kilométer mélyre Izraelbe.

A légierő tisztjei szerint a drónok esetében a fenyegetések elhárításának legfontosabb és egyben legkomplexebb része a pontos észlelésük.

Az egység érzékelők széles skáláját használja az úgynevezett „gyanús légi célpontok” észlelésére, amelyek Izrael légterébe érkeznek. Bár az izraeli radarokat többször is nagy érzékenységre állítják be, később sok ilyen célpontról kiderült, hogy „téves azonosítás”, gyakran madár. Előfordult olyan is, hogy izraeli drónokat is lelőttek azonosítási hiba miatt.

Ennek ellenére a Hezbollah drónjait a légierő nem mindig azonosítja időben az elfogásukhoz.

A libanoni határ domborzata, számos gerinccel és dombbal, potenciálisan kihívást jelenthet az izraeli radarok számára. Ez a gyakran nagyon rövid repülési útvonalakkal együtt megnehezíti a légierő számára, hogy időben reagáljon a támadásra, amikor észleli a drónt.

Ellentétben Irán április 14-i Izrael elleni támadásával, a légierő és szövetségesei órákkal korábban több száz iráni drónt tudtak azonositani, amelyek Izrael felé tartottak, megakadályozva, hogy bármelyik belépjen Izrael légterébe.

A légierő szerint a légvédelmi egységben semmi sem automatikus, és minden azonosítást és elfogó indítást manuálisan hajtanak végre.

A légierő legfrissebb értékelései szerint a Hezbollah megpróbál kárt okozni az izraeli légvédelemben a harcok közepette, és teljes körű háború esetén kifejezetten azon dolgozna, hogy célba vegye a légvédelmi egység rendszereit. A múlt héten a Hezbollah közzétett egy videót, amelyen egy irányított rakétával támad egy Vaskupola üteget Észak-Izraelben.

Háború esetén a Hezbollah valószínűleg drónrajokat fog indítani, nem pedig kettőt vagy hármat egyszerre, mint jelenleg, ami a légierő értékelése szerint komoly kihívást jelenthet.

A légierő azt is közölte, hogy a háború közepette több mint 19 000 irányítatlan rakétát lőttek ki Izraelre, többnyire a Gázai övezetből, bár a Libanonból érkező rakétatámadások aránya az elmúlt hónapokban folyamatosan nőtt. A rakétákból több ezret elfogott a légvédelem.

The post Videók a túszmentési akcióról és 1 forgalmas éjszaka first appeared on Új Kelet online.