Avi/ujkelet.live

A háború 249. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy négy katonája a Givati-dandárból elesett tegnap a dél-gázai Rafahban, egy becsapdázott épületben történt robbanás következtében. Halálukkal 299-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Az elesett katonák: a 24 éves Tal Pshebilszki Saulov őrmester Gederából, a 20 éves Eitan Karlszbrun törzsőrmester Modi’inből, a 19 éves Almog Salom őrmester Harmadiából és a 19 éves Jáir Levin őrmester Givat Harelből.

Salom és Levin még a kiképzési periódusban voltak. Saulov volt a század parancsnokuk.

A hadsereg kezdeti vizsgálata szerint a katonák robbanóeszközt dobtak be egy gyanús házba a Sabura negyedben, hogy élesítsék a bent lévő esetleges csapdákat, és mivel nem történt robbanás, bementek. Amint két katona bement a háromeletes épületbe, robbanás történt, és az épület ráomlott a katonák egy részére. Később a csapatok egy alagút nyílást találtak a feltehetően hamászos terrorista otthonában.

A négy elesett katona mellett hét másik megsérült, öt közülük súlyosan.

Harcok: A 162. hadosztály a dél-gázai Rafah térségében folytatja bevetését. A Givati-dandár harcosai az elmúlt nap során fegyveres terrorsejteket öltek meg közelharcban valamint hírszerzési anyagokat és felszereléseket foglaltak le.

Drónnal csapást mértek a Hamász egyik orvlövészére, aki fenyegetést jelentett a terepen lévő csapatokra.

A 99. hadosztály csapatai a Gáza középső részén a támadások részeként dróncsapást irányítottak egy terrorsejtre.

Az éjszaka a légierő mintegy 35 terror célpontot semmisített meg a Gázai övezetben, köztük katonai épületeket, fegyverraktárakat, rakétaindító posztokat, megfigyelőállomásokat, terrorsejteket és egyéb katonai infrastruktúrákat.

Elégedettség: A Wall Street Journal kedden felfedte a Hamász terrorszervezet gázai vezetője, Jechíje Szinwar és a terrorszervezetben lévő társai közötti üzenetváltásokat.

A lap tucatnyi üzenetre támaszkodik, amelyekben Szinwar a szervezet külhoni tagjaihoz szól, és figyelmen kívül hagyja és ridegséget mutat az emberéletek elvesztésével kapcsolatban.

Szinwar a riportok szerint halogatja a tűzszüneti megállapodás megkötését. Az egyik bemutatott üzenetben Szinwar a következőt írta: ,,Az izraeliek pontosan ott vannak, ahol szeretnénk, hogy legyenek.”

Egy másik üzenete szerint az algériai függetlenségi háborúhoz hasonló tömeges polgári veszteségek „szükséges áldozatok”.

Szinwar írt a Hamász száműzetésben lévő vezetőjének, Iszmail Hanijének is, miután három fiát Izrael légicsapással likvidálta, és azt mondta, hogy haláluk „életet önt ennek a nemzetnek az ereibe, és arra készteti, hogy felemelkedjen dicsőségére és becsületére”.

Szinwar a Hamász politikai vezetőinek felrótta, amiért tárgyalásokat folytattak a háború utánról.

„Amíg a harcosok még állnak, és nem veszítettük el a háborút, az ilyen kapcsolatokat azonnal meg kell szakítani” – mondta. „Megvan a képességünk, hogy hónapokig folytassuk a harcot.”

Északi front: Január óta először aktiválódtak a szirénák Haifán. A hadsereg még nem nyilatkozott. A média szerint valószínűleg a tenger felett elfogtak egy drónt, és a szirénákat a lehulló repeszek miatti aggodalomból aktiválták.

Röviddel később szintén aktiválódtak a szirénák Felső-Galilea és a Golán-fennsík több közösségében. A több tucat rakéta egy részét elfogták a légvédelmi rendszerek.

The post 4 katona elesett Gázában és Szinwar elégedett üzenetei first appeared on Új Kelet online.