Avi/ujkelet.live

A háború 249. napja: Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden kijelentette, hogy a Hamász gázai tűzszünetre vonatkozó ENSZ-határozatot támogató nyilatkozata „reménnyel teli jel”.

A tűzszünetet követő gázai tervekről szóló megbeszélések kedden délután és a következő napokban is folytatódnak, mondta Blinken, hangsúlyozva, ,,elengedhetetlen, hogy legyenek ilyen terveink”. Blinken azt is elmondta, hogy hétfő esti találkozójukon Binjámin Netanjahu miniszterelnök megerősítette elkötelezettségét a tűzszüneti javaslat mellett.

,,Minden nap a túszok szabadulásáért dolgozunk, ne adjátok fel a reményt” – mondta Blinken a túszok családjaival találkozva Tel Avivban.

Szami Abu Zuhri, a Hamász külhoni képviseletének magas rangú tisztviselője korábban ma azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti határozatát, és kész tárgyalni a részletekről. Megjegyzendő, hogy a gázai vezetéstől érkező reakció az, ami számít.

Találkozó: Michael Erik Kurilla négycsillagos tábornok, a CENTCOM vezetője a hétvégén Izraelben tartózkodott, a Gázai övezetben zajló túszmentő akció közepette, jelentette az Izraeli Védelmi Erők kedden.

A hadsereg szerint Kurillát Herci Halevi vezérkari főnök látta vendégül, és a páros helyzetértékelést tartott, és megvitatta ,,a közelmúltbeli regionális kihívásokat, valamint a stratégiai partnerség megerősítését a régióban az iráni fenyegetés és Irán térségbeli meghatalmazottjai ellen.”

,,Szóba kerültek az északi határon zajló fejlemények és a gázai háború is” – tette hozzá a katonaság nyilatkozata.

Gáza: Egyre több a bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Hamász Rafah-dandárjának vezetője, Mohammad Sabane megúszta a május 24-i likvidálását célzó izraeli műveletet, hivatkozott a KAN közszolgálati műsorszolgáltató a részleteket ismerő gázai forrásokra.

Ugyanezen források szerint a Hamász megpróbálja elsimítani az ügyet mert úgy véli, hogy jobb, ha Izrael azt hiszi, hogy meghalt, így abbahagyja az üldözését, ezért nem tett közzé nyilatkozatot a Hamász az ügyben.

Ez volt a második likvidálási kísérlet a háború alatt Sabane ellen. A terrorista három fia az izraeli hadsereggel folytatott tűzváltás során vesztette életét. Kettő október 7-én, egy pedig a Rafahban indított szárazföldi hadművelet elején.

Júdea és Szamária: A határrendészet fedett erői az éjszaka megöltek egy palesztin terroristát, aki terrortámadást kísérelt meg egy lakó karaván felgyújtásával Binjáminban egy farmon szombat éjszaka. Az akcióban további három terroristát megöltek.

Határrendészek és a hadsereg csapatai tegnap este bementek a palesztin Kafr Ni’ma közösségbe a terroristák utáni hajtóvadászat közepette. Amikor a csapatok a búvóhelyhez értek, ahol a terrortámadást végrehajtó sejt rejtőzködött, a fő gyanúsított és három másik személy megpróbált elmenekülni egy autóval. Megpróbáltak áthajtani az izraeli erőkön, akik válaszul tüzet nyitottak, és megölték a négy terroristát. A katonák a terroristák járművében egy rögtönzött géppisztolyt, katonai mellényt és robbanószerkezeteket találtak. Egy izraeli tiszt könnyebben megsérült az akció során.

Vasárnap este a katonai egyenruhába és mellénybe öltözött terroristák felgyújtottak egy lakó karavánt Szde Efráim farmon. Az incidensben személyi sérülés nem történt. Az izraeli médiának nyilatkozó biztonsági forrás szerint legalább az egyik terrorista fel volt fegyverkezve.

Szde Ephraimot illegálisan hozták létre egy dombtetőn, amely a szomszédos palesztin falu, Rasz Karkar része volt.

Terrorelhárítás: A hadsereg kedden közölte, hogy lezárta 18 órás terrorelhárító műveletét a Far’a menekülttáborban, a Jordán-völgyben. Az akció során a csapatok megöltek egy terroristát, és lokalizáltak egy bombagyártó laboratóriumot. Továbbá fegyvereket foglaltak le, melyeket egy autóban találtak.

A bombagyártó telephelyen a csapatok több mint 80 házi készítésű robbanószerkezetet, valamint robbanóanyagot tartalmazó hordókat találtak. A bombalabort később lerombolták.

A csapatok terroristákkal kerültek összetűzesbe, hétfőn reggel legalább egy halottról számoltak be. Két fegyveres terroristára pedig dróncsapást mértek, közölte a hadsereg.

Nyolc keresett palesztint vettek őrizetbe a razzia során, mindegyiket terrorista tevékenységgel gyanúsítják.

Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Északi front: Páncéltörő rakéta csapódott egy épületbe Metulában, sérülés nem történt.

The post Sikeres és sikertelen likvidálások és a Hamász pozitív válasza first appeared on Új Kelet online.