Avi/ujkelet.live

A háború 248. napja, déli front: A 98. hadosztály csapatai Kelet-Deir Balachban és Kelet-Al-Bureidzsben folytatják a támadásokat a föld felett és alatt, valamint lerombolják a terror-infrastruktúrákat és rakétaindító posztokat az izraeli határ közelében, jelentette az Izraeli Védelmi Erők este.

Az elit Jahalom harcmérnöki egységgel számos alagútvonalat semmisítettek meg.

A Kfír-dandár csapatai pedig fegyvereket lokalizáltak és terroristákat tartóztattak le, akiket átadták a biztonsági szervezeteknek kihallgatásra.

A harcok során a 101. zászlóalj harcosai drónnal azonosítottak egy terroristát előjönni egy alagútból RPG-vel felfegyverkezve. A harcosok célba vették az alagút nyílást és likvidálták a terroristát.

A 7. dandár Al-Bureidzs keleti részén van bevetve, a harcosok terroristákat likvidáltak, köztük egy nukbás terroristát, aki részt vett az október 7-i terrortámadásban. A csapatok továbbá rakétavetőket semmítettek meg, rajtaütést hajtottak végre a Hamász terrorszervezet kiképző létesítményében majd lerombolták.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután megerősítette, hogy az egyik drónját Libanon felett eltalálta egy föld-levegő rakéta. A drón libanoni területen zuhant le. Ez volt az ötödik drón a gázai háború kitörése óta, melyet a Hezbollah terrorszervezet földre kényszerített.

Szintén délután a Hezbollah két robbanó drónja csapódott be a Golán-fennsík északi részén. Az egyik drón miatt tűz keletkezett Sa’al közösségben, melyet gyorsan eloltottak.

A hadsereg szerint több elfogó rakétát lőttek ki a drónokra, de nem sikerült elfogniuk őket. A sikertelen kísérlet miatt tűz keletkezett Cfáfon, a tűzoltók dolgoznak a lángok eloltásán. A tűz miatt öt személy füst belégzése miatt kezelésre szorult, közölte a Ziv Orvosi Központ.

Mindezeken felül, két rakétát lőttek ki Libanonból a Hermon-hegyre, melyek nyílt területeken landoltak.

A hadsereg csapást mért a Hezbollah egyik rakétavetőjére és katonai épületére Aitarunban és még egy épületre Ajta as-Sabban.

Blinken: Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn este landolt Tel-Avivban.

Nyolcadik térségbeli látogatását, amióta a Hamász terroristái megtámadták Izraelt október 7-én, arra fogja használni, hogy lendületet adjon a háromfázisú tűzszüneti megállapodásnak.

Látogatását arra is felhasználja, hogy a humanitárius segélyek Gázába való bejuttatásának további javítására ösztönözze Izraelt, miközben hangsúlyozza, hogy a katonai műveletek végrehajtása során figyelembe kell venni a civileknek okozott kárt.

Blinken helyi idő szerint este 7-kor kezdte találkozóját Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel Jeruzsálemben.

Blinken hétfőn ismét felszólította a Hamászt, hogy fogadja el a tervet, amelynek szerinte széles körű nemzetközi támogatottsága van, és Izrael is elfogadta. „Üzenetem a régió kormányainak… ha tűzszünetet akartok, gyakoroljatok nyomást a Hamászra, hogy mondjon igent” – mondta az újságíróknak, mielőtt elhagyta Kairót.

Reagálva a riportra, mely szerint a Biden-kormány egyoldalú túszalkut fontolgat a Hamásszal az amerikai állampolgár túszok szabadulása érdekében, ha a jelenlegi tárgyalások összeomlanak, a Miniszterelnöki Hivatal azt mondta, hogy „Izrael üdvözöl a túszok kiszabadítására irányuló minden kísérletet”.

Szabadulás után: A Ramat Gan-i Siba Orvosi Központban tartott sajtótájékoztatón Orit Meir hétfőn részleteket közölt fia, Almog Meir Dzsan állapotáról.

Az izraeli erők szombaton mentették ki Dzsant, Andrei Kozlovot, Slomi Zivet és Noa Argamanit egy hősies akcióban, mely Arnon-hadművelet néven ismert.

Meir szerint a fiának a Kozlovval és Zivvel kialakított szoros kapcsolat adott erőt.

„Több mint fél évig tartották együtt őket [a nyolc hónapból, amikor túszok voltak]… A köztük lévő kapcsolat adott erőt nekik. Nem adták fel a reményt a megmentésük pillanatáig. Tartották egymásban a lelket. Almog soha nem adta fel a hitét, hogy túl fogja élni a fogságot”.

Meir szerint fia Gázában arabul tanult. A háborúról és a túszokról kevés információja van, a családja és a kórházi személyzet lassan osztja meg vele a részleteket.

„Oroszul is tanult, mert Andrei beszéli a nyelvet. Hármuknak sok idejük volt beszélgetni. Együtt beszélgetnek a kórházban, és úgy tűnik, hogy saját nyelv fejlődött ki köztük sajátos jelekkel”.

Meir megkönnyebbült, hogy fia fizikailag jól van, de elismerte, hogy a teljes felépülése időbe telik.

,,És ne felejtsétek el, min mentünk keresztül tegnap. A fiam gyászhetet ül” – tette hozzá, utalva Dzsan apjának és az ő exférjének a halálára és temetésére, aki néhány órával azelőtt halt meg, hogy fiát kimentették.

David Lau askenázi főrabbi meglátogatta a gyászhetet ülő Almogot

Orit Meir sürgette a kormányt, hogy kössön megállapodást a Gázában maradt 120 túsz hazahozatalára.

,,Tegnap este aludtam át először teljesen az éjszakát nyolc hónap után… A szerencsések közé tartozom. 120 család van, akik úgy várnak, hogy nem tudnak levegőt venni vagy aludni anélkül, hogy a Gázában élő szeretteikre gondolnának”.

Rosszabb mint gondolták: Héber sajtójelentések szerint a négy túsz, akiket szombaton mentettek ki Gázából, rosszabb fizikai és pszichológiai állapotban van, mint azt eredetileg hitték.

A velük folytatott kezdeti beszélgetések után az egészségügyi szakemberek úgy vélik, hogy Stockholm-szindróma jelei mutatkoznak rajtuk, mivel szörnyű élményekről számoltak be, amelyeknek a fogságban voltak kitéve, miközben azt is elmondták, hogy fogvatartóik törődtek a jólétükkel.

Dzsan elmondta, hogy „cinikus” gesztusként fogvatartói tortát készítettek neki a születésnapjára.

A kórház munkatársai azt mondták a médiának, hogy a négy kimentett túsz nem aludt szombat éjjel, az első éjszakán Izraelben visszatérésük után, ehelyett a családjukkal és egymás között beszélgettek.

Jó hír: A Gázai fogságból novemberben szabadult Maja Regevet hosszú rehabilitációs folyamat után hétfőn kiengedték a kórházból.

Regevet október 7-én a Nova fesztiválon meglőtték a terroristák. A lábát megműtötték Gázában de nem a megfelelő módon.

Regev testvérével, Itájjal szabadult november végén egy tűzszüneti megállapodás részeként.

Amikor visszatért Izraelbe, megműtötték, és több hónapig merevítőt kellett viselnie a lábán.

The post Harcok Gázában, Hezbollah, Blinken és szabadulás után first appeared on Új Kelet online.