ujkeletlive

Háború, politika és Gallant kirúgása

A Miniszterelnöki Hivatal hétfő esti közleménye szerint a biztonsági kabinet kiegészítette a háborús célokat, az északi lakosok biztonságos visszatérése otthonaikba záradékkal.

Izrael a gyakorlatban is folytatja a fellépést e cél megvalósítása érdekében,” – áll a hivatal közleményében.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök által a kabinet elé terjesztett záradékot a héber média már a múlt héten megemlítette, utalva a közeljövőben várható északi háborúra való készültségre.

A 12-es csatorna pénteki riportja szerint a miniszterelnök a múlt héten biztonsági konzultációt tartott Ron Dermer és Becalel Szmotrich miniszterekkel, illetve a Sász elnöke – Árje Derivel, amely során megerősítette a libanoni Hezbollah terrorszervezet elleni háborús készültséget, mondván – széleskörű kampány felé tartunk, amely valamilyen intenzitású lesz.

Izrael álláspontja szerint a nemzetközi diplomáciai erőfeszítések nem elegendőek az északi lakosok biztonságos hazatérését illetően, ugyanakkor a háború elindításának pontos időponját Netanjahu kabinete még nem tűzte ki, valószínűleg az egyelőre függőben lévő nemzetközi megerősítésre illetve az amerikai választásokra várva.

A Miniszterelnöki Hivatal hétfői közleménye Netanjahu illetve Joáv Gallant védelmi miniszter és Amos Hochstein – az Egyesült Államok elnökének megbízottja találkozóit követte.

Biden különmegbízottjával történt találkozóján a miniszterelnök világossá tette, hogy az evakuáltak nem tudnak visszatérni otthonaikba az északi biztonsági helyzet alapvető megváltoztatása nélkül, ugyanakkor hozzátette, hogy bár Izrael nagyra értékeli és tiszteli az Egyesült Államok támogatását, azt fogja tenni, ami szükséges, hogy megőrizze állampolgárai biztonságát.

Gallant szintén úgy véli, hogy csak a Hezbollah elleni katonai fellépés teszi lehetővé a több tízezer északi lakos  visszatérését otthonaikba, többek között azért is, mert a Hezbollah túlságosan kötődik a Hamász terroristáihoz, és nem hajlandó véget vetni az északi területek állandó jellegű támadásának.

Hochstein hónapok óta a feszültség diplomáciai – akár a gázai tűzszünet vagy más lehetőség révén történő enyhítését szorgalmazza. Ugyanakkor a védelmi miniszterrel folytatott találkozója során arra figyelmeztetett, hogy a Hezbollah elleni nagyszabású ofenzíva nem vezetne szükségszerűen és azonnal az evakuált északi lakosok visszatéréséhez, ehelyett Izrael egy elhúzódó regionális háború kockázatát növelné, – közölte a héber médiának nyilatkozó az ügyet jól ismerő forrás.

Az október hetedikei Hamász támadás és azt követően azóta is folytatódó gázai háború alatt védelmi miniszterként szolgáló Gallant azonban nem valószínű, hogy tovább folytathatja erőfeszítéseit az ország védelme érdekében. Netanjahu keményvonalas koalíciójának tagjai hónapok óta leváltását szeretnék elérni – főleg a Gázában fogvatartott túszok érdekében történő kijelentései miatt, de a miniszterelnök mindeddig ellenállt a nyomásnak, nem kockáztatva háború idején ilyen formátumú változást, ami kétségtelenül megingatná a védelmi rendszer biztonságát.

A médiában tegnap kiszivárogtatott hírek szerint azonban Netanjahu most látja elérkezettnek az időt védelmi minisztere menesztésére – akár háború és az északi helyzet élesedése ellenére is, helyette pedig azt a Likudból korábban kivált Gideon Sza’art nevezné ki, akire saját frakcióján belül is az „áruló” kódnéven utalnak.

Az egyébként a jelenlegi védelmi helyzet kezeléséhez semmilyen tapasztalattal nem rendelkező Sza’ar kinevezését illetően Netanjahu koalíciójának tagjai állítólag zöld utat adnak – főleg Gallant kirúgását  szem előtt tartva. A nagy bejelentésre azonban még várni kell, egyelőre tovább folytatódnak a tárgyalások a miniszterelnök és a jelölt Sza’ar között, aki belépését a kormányba egyedül a védelmi miniszteri kinevezésétől tette függővé.

Egyébként, a kinevezések terén jelentős befolyással rendelkező miniszterelnök felesége – Szára Netanjahu részéről nem támogatott kinevezés – és ezzel egyidejűleg Sza’ar további három képviselőjének miniszteri szintű megbízatása, amennyiben létrejön Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter és frakciójának erejét gyengítené, ami Sza’ar legfeljebb töltelék szerepét vetíti előre.

Összességében azonban a végső döntést Gallant menesztésére mégsem Netanjahu védelmi vagy egyéb katonai stratégiai aggodalmai jelentették, hanem az ultraortodox frakciók, különös tekintettel a Jahadut HaTora vezetője – Jichák Goldknopf fenyegetései érték célba.

Sza’art háredi politikai körökben olyan lehetséges kormányzati elemnek tekintik, aki hajlandó lesz a jesiva tanulók katonai szolgálata alóli mentességet jelentő törvény megszavazására. A Ynetnek nyilatkozó magasrangú források szerint a Sza’arral folytatott tárgyalások egy „alkuhoz” vezetnek majd, amely valójában mentességet biztosítana a hárediknek, bár a védelmi miniszter-jelölt egyelőre  tagadja, hogy ez lenne a szándéka, és tegnap kijelentette, hogy „minden törvényhozásnak a hadsereg szükségletein kell alapulnia, és össze kell hangolni a védelmi rendszerrel,” ami természetesen elég tágan értelmezhető kijelentés.

Végezetül, Netanjahu meglebegtetett döntése válasz és biztosíték az ultraortodoxok ultimátumára, miszerint az ominózus mentességet jelentő sorozási törvény nélkül kormány sem lesz, mi több a költségvetést sem fogják megszavazni, ami automatikusan a Kneszet feloszlatását eredményezné.

The post Háború és politika –  libanoni hadjárat egyelőre miniszterelnöki záradék formájában first appeared on Új Kelet Live.