Avi/ujkelet.live

A háború 348. napja: Az ENSZ Közgyűlése szerdán határozatot fogadott el, amelyben azt követeli, hogy Izrael 12 hónapon belül „azonnal vessen véget törvénytelen jelenlétének a megszállt palesztin területen”, beleértve az összes katonát és civilt.

Az állásfoglalás felszólítja Izraelt, hogy tartsa be a Nemzetközi Bíróság júliusi határozatát Izrael Júdea és Szamáriában és Kelet-Jeruzsálemben való jelenlétéről, és fegyverembargóra szólít fel Izraellel szemben.

Az intézkedést a palesztinok és 29 másik ország, többnyire muszlim nemzetek szponzorálták. Az Egyesült Arab Emírségek az egyetlen arab ország, amely elismeri Izraelt és nem adta hozzá a nevét.

Mintegy 124 ország támogatta az intézkedést, 14 ellenezte, 43 pedig tartózkodott. Izrael, az Egyesült Államok, Magyarország, Csehország és Argentína, a csendes-óceáni szigetországok, Paraguay és Malawi is ellenezte az intézkedést.

Sok európai nemzet – köztük Ausztria, Ukrajna, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország – tartózkodott, csakúgy, mint Kanada és Ausztrália.

A külügyminisztérium szerint a döntés „bátorítja a terrorizmust és rontja a béke esélyeit”.

A döntés figyelmen kívül hagyja október 7-ét, és megerősíti a Hamászt, azt üzenve, hogy „a terrorizmus kifizetődő”. Ez a túszok szabadulását lehetővé tevő megállapodás esélyét is csökkenti, állította a Külügyminisztérium.

„Izrael ennek megfelelően fog reagálni” – hangsúlyozza a nyilatkozat, de nem tért ki arra, hogyan mi vár a Palesztin Hatóságra.


Háború: Badr Abdelatty egyiptomi külügyminiszter egy kairói sajtótájékoztatón, amelyet Antony Blinken amerikai kollégájával tartott, kijelentette, Egyiptom nem fogad el semmilyen változtatást a Gázával közös határán érvényben lévő biztonsági intézkedésekben.

A határbiztonság és az, hogy Izrael fenntartja-e a csapatok jelenlétét a 14 kilométeres ütközőzónában, amely Philadelphi-folyosó néven ismert, a több hónapon át tartó tárgyalások fókuszpontjává vált, amelyek célja a tűzszünet biztosítása és Gázában fogságban lévő túszok elengedése.

Az izraeli csapatok májusban léptek be az ütközőzónába és vették át az operatív irányítást a területen. A tűzszüneti tárgyalásokon közvetítő Egyiptom szerint Izraelnek ki kell vonulnia, és vissza kell adnia a palesztinoknak az irányítást az egyiptomi Sínai-félsziget és Gáza közötti Rafah átkelőnél.

Abdelatty azt is elmondta, hogy minden eszkaláció, beleértve a Hezbollah libanoni operatívjait kedden megsebesítő robbanások, akadályokat gördít a gázai tűzszüneti megállapodás lezárása elé.


Ha nem lenne elég: Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös szerdán kijelentette, hogy a királyság nem ismerné el Izraelt egy palesztin állam nélkül, és határozottan elítélte a palesztin nép ellen elkövetett „izraeli megszállás bűneit”.

,,A királyság nem áll le fáradhatatlan munkájával egy független palesztin állam létrehozása érdekében, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem, és megerősítjük, hogy a királyság e nélkül nem fog diplomáciai kapcsolatokat kiépíteni Izraellel” – mondta a trónörökös.

The post Fegyverembargó és társa: Az ENSZ megint Izrael ellen first appeared on Új Kelet Live.