ujkeletlive

Újabb UNRWA botrány

Phillipe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökség vezetője szombaton tagadta, hogy tudott volna a Hamász által gázai fő bázisa alatt működtetett adatközpontról, amelyet az izraeli erők fedeztek fel, amikor feltártak egy több száz méter hosszú alagúthálózatot.

Azt követően, hogy Izrael egyértelmű bizonyítékokkal szolgált a szervezet munkatársainak az október hetedikei mészárlások során való részvételét illetően, az UNRWA kvázi orra előtt működtetett közös elektromoshálózat ipari akkumulátortelepekkel, és számítógépes szerverekkel együtt újabb bizonyítéka annak, hogy a terrorszervezet saját infrastruktúrájaként használta a segélyszervezet bázisát.

Lazzarini szerint Izrael „hivatalosan nem tájékoztatta az UNRWA-t az alagútról,” hozzátéve, miszerint a szervezetnek nem volt tudomása a gázai központja alatt működtetett elektromos telepről, illetve, hogy a jelentések „független vizsgálatot érdemelnek, amelyet jelenleg nem lehet elvégezni, mivel Gáza aktív háborús övezet.”

Elutasítva Lazzarini érvelését Iszráel Katz külügyminiszter, és Gilad Erdan ENSZ-nagykövet lemondásra szólította fel.

Nem arról van szó, hogy nem tudta, hanem arról, hogy nem akarta tudni. Lelepleztük az UNRWA iskolái alatt húzódó terroralagutakat, és bizonyítékot szolgáltattunk arra, hogy a Hamász kihasználja a szervezetet. Könyörögtünk Önöknek, hogy végezzenek átfogó kutatást a szervezet összes gázai létesítményében. De önök nem csak, hogy elutasították, de úgy döntöttek, hogy homokba dugják a fejüket,” – írta Erdan az X-en közzétett bejegyzésében, majd lemondásra szólította fel a főbiztost, mondván – „minden nap újabb bizonyítékot találunk arra, hogy Gázában az ENSZ = Hamász és fordítva. Bármi, amit az ENSZ mond vagy állít Gázáról, nem megbízható”.

Moody’s leminősítés

Szombat este: Szmotrich a Moody’s leminősítését támadta, azt állítva, hogy a döntés nem tartalmaz komoly gazdasági érveket,” Goldknopf és Gafni pedig Netanjahu szombaton írt kommentjét kifogásolta.

Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter bírálta a Moody’s hitelintézetet, mondván döntése politikai volt, és nem tartalmazott „komoly gazdasági érveket.”

„A bejelentés teljes egészében egy pesszimista és alaptalan geopolitikai világnézeten alapuló politikai kiáltvány, amely tükrözi az Izrael biztonságába és nemzeti erejébe vetett bizalom hiányát, és nyilvánvalóan az ellenségeivel szembeni igazságszolgáltatásba vetett bizalom hiányát is. A Moody’s közleményében még a Hamászt és a Hezbollahot sem nevezi terrorszervezetnek, utalva arra, hogy elkerülte volna a leminősítést, ha Izrael elfogadta volna a nemzetközi közösség elemei által javasolt öngyilkos tervet, hogy megállítsa a háborút és arab terrorista államot hozzon létre Gázában, Júdeában és Szamáriában,” – közölte a pénzügyminiszter, hangsúlyozva „az izraeli gazdaság kiemelkedően reagál a háborúra, és hivatalát „kellemesen meglepte a gazdasági aktivitás, a piac, miközben a növekedés újraindul.”

A leminősítés: A Moody’s amerikai hitelminősítő intézet pénteken A1-ről A2-re csökkentette Izrael hitelminősítését a Hamász elleni Gázai övezetben folyó háború hatásai miatt.

  • A Moody’s indoklása szerint a leminősítést azt követően tette, hogy felmérte – „a Hamásszal folyó katonai konfliktus, annak utóhatásai és szélesebb körű következményei a belátható jövőben lényegesen politikai kockázatot jelentenek Izrael számára, valamint gyengítik végrehajtó és törvényhozó intézményeit, valamint fiskális erejét.”
  • A hitelminősítő emellett „negatívra” csökkentette Izrael adósosztályzatának kilátásait az északi határa mentén tevékenykedő, jóval erősebb Hezbollah libanoni terrorcsoporttal való „eszkaláció veszélye” miatt. „A meggyengült biztonsági környezet magasabb társadalmi kockázatot jelent, és gyengébb végrehajtó és törvényhozó intézményeket jelez, mint ahogy a Moody’s korábban értékelte.”
  • ,,Ugyanakkor Izrael államháztartása romlik, és az államadósság-ráta korábban előre jelzett csökkenő tendenciája most megfordult. A Moody’s arra számít, hogy Izrael adósságterhe lényegesen magasabb lesz, mint a konfliktus előtt előre jelzett”.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök egy ritka, sábát alatt kiadott nyilatkozatában lekicsinyelte a Moody’s döntését – „az izraeli gazdaság erős. A leminősítés nem a gazdasággal függ össze, ez teljes mértékben annak köszönhető, hogy háborúban állunk. A besorolás ismét fog felmegy abban a pillanatban, amikor megnyerjük a háborút – és megnyerjük a háborút.

Jichák Goldknopf [Jahadut HaTora] lakásügyi miniszter viszont úgy véli, hogy „a miniszterelnök hitelminősítéssel kapcsolatos bejelentése rosszkor történt,” nem lévén semmilyen vészhelyzet várhatott volna a szombat kimenetele utánig. Mose Gafni, a Jahadut HaTora elnöke is egyetértett Goldknopf szavaival,  mondván: „nem értem, Netanjahu miniszterelnöknek miért kellett szombaton kiadnia a bejelentést. Milyen célból? teljesen felesleges.”

Emellett, Gafni a hitelminősítés leminősítésére reagálva azt mondta: „a jelentés nem jó, az izraeli gazdaság erős, ezt mondtam a múltban és mondom ma is. Még ebben az Izrael számára nehéz időszakbam, amikor nagy költségekkel kell számolnia a háború miatt, tudni fogja, hogy Isten segítségével hogyan kezelje.”

Szmotrich elődje, az ellenzéki Avigdor Liberman [Jiszráél Bejtenu] viszont a kormány számlájára írta a leminősítést, mondván a Moody’s döntése nem meglepetés, az „a populista és elviselhetetlen lépések eredménye, amelyeket a kormány a megalakulása óta tett.”

„A romboló kormány folytatja a gazdasági katasztrófához vezető utat, pontosan úgy, ahogyan október 7-én biztonsági katasztrófát hozott ránk,” – tette hozzá.

Az október hetedikei mészárlásokat és a gázai háború kitörése után a S&P stabilról negatívra csökkentette Izrael hitelminősítési kilátásait, mondván fennáll a veszélye annak, hogy a konfliktus továbbterjedhet. A Fitch szintén   negatívra minősítette Izraelt a konfliktusból eredő kockázatok miatt.

The post Reggeli hírek – újabb Hamász bázis az UNRWA központja alatt, és a kormány elutasítja a Moody’s leminősítését first appeared on Új Kelet online.