Avi/ujkelet.live

A háború 128. napja: A Sabak belbiztonsági szolgálat hírszerzési információi alapján az Izraeli Védelmi Erők csapatai egy alagútbejáratot fedeztek fel az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének (UNRWA) egyik iskolája közelében, amely egy földalatti terrorista alagúthoz vezetett az UNRWA főhadiszállása alatt Gázaváros Rimal negyedében.

A csapatok villamosenergia-infrastruktúrát találtak az alagútban az UNRWA főhadiszállásához kapcsolva, ami arra utal, hogy árammal látta el az alagutat a humanitárius segítségnyújtás révén biztosított üzemanyagból generálva.

A 700 méter hosszú, 18 méter mély alagút több páncélozott ajtót és különféle hírszerzési eszközöket tartalmazott – köztük a Hamász informatikai és hírszerzési csapata által felügyelt és kezelt adatközpontot – amelyeket a csapatok lefoglaltak. Az UNRWA szerverszobája közvetlenül a Hamász földalatti adatközpontja felett található.

Az UNRWA főhadiszállásán a csapatok a Hamászhoz tartozó nagy mennyiségű fegyvert, köztük puskákat, lőszereket, gránátokat és robbanóanyagokat találtak az épület irodáiban elrejtve. Az UNRWA tisztviselőinek egyes irodáiban a katonák felszerelést és dokumentumokat találtak, amelyek arra utaltak, hogy „ugyanezeket az irodákat a Hamász terroristái is használták”.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy és Ronen Bar, a Sabak igazgatója a dél-gázai Khan Juneszben járt tegnap.

,,A harcot Khan Juneszben még nem fejeztük be, még messze vagyunk a befejezéstől. Az eddig elérteket nagy sikerként összegezzük” – mondta Halevi a csapatoknak.

Bar pedig közölte, hogy a hadsereg akciói a Hamász hírszerzési és kommunikációs képességeinek lebontására „lehetetlenné teszik a helyreállítását”.

Segítség: A hadsereg a közelmúltban több mint 20 oxigéntartály és egyéb orvosi felszerelés szállítását segítette elő a dél-gázai Khan Juneszben található Al-Amal Kórházba.

A hadsereg szerint a kórházat a Hamász operatívjai ,,műveleti búvóhelynek” használták.

A Hamász kórházhasználata és a térségben zajló heves harcok miatt a katonák egy meg nem nevezett nemzetközi segélyszervezettel és helyi tisztviselőkkel koordinálva hajtották végre a szállítást.

Tüntetés: Mintegy 40 tüntetőt távolítottak el a Kerem Salom átkelőhelyről, miután sátrakat állítottak fel, hogy megakadályozzák a humanitárius segélyek bejutását Gázába, jelentette a Ynet hírportál.

A tüntetőket a rendőrség erőszak alkalmazása nélkül távolította el a területről. A rendőrség és az izraeli hadsereg csapatai továbbra is az átkelőnél állomásoznak, hogy megakadályozzák visszatérésüket a zárt katonai területre.

Netanjahu: Binjámin Netanjahu miniszterelnök az ABC-nek adott interjúja egyik részletében – teljes anyagot ma teszik közzé – kritizálta azon felszólításokat, hogy Izrael kerülje el a katonai offenzívát Rafahban.

„Eljutunk a megmaradt Hamász terrorista zászlóaljakhoz Rafahban, ami az utolsó bástya” – mondta Netanjahu az ABC-nek.

„Azok, akik azt mondják, hogy semmilyen körülmények között ne lépjünk be Rafahba, alapvetően azt mondják, hogy veszítsük el a háborút. Hogy a Hamász ott maradjon” – tette hozzá, utalva többek között Egyiptom és Szaúd Arábia nyilatkozataira.

Megerősítve az izraeli médiában megjelent riportokat, Netanjahu kijelentette, hogy az izraeli hadsereg „biztonságos átjárást fog biztosítani a polgári lakosság számára” a Gáza legdélebbi városa elleni várható támadás előtt, elutasítva a „katasztrófától való félelmet”.

„A győzelem elérhető közelségben van. Megcsináljuk. Eljutunk a megmaradt Hamász terrorista zászlóaljakhoz és Rafahba, ami az utolsó bástya, de megcsináljuk… Úgy csináljuk, hogy közben biztonságos átjárást biztosítunk a polgári lakosság számára, hogy távozhassanak. Részletes tervet dolgozunk ki ennek érdekében. Mi ezt nem vesszük félvállról”.

The post UNRWA-Hamász leleplezés és a tervezett művelet Rafahban first appeared on Új Kelet online.