Avi/ujkelet.live

A háború 128. napja: A galileai Ein Mahil két lakosát terrorista tevékenységgel, külföldi ügynökkel való kapcsolattartással és egyéb biztonsági kihágásokkal vádolják, jelentette reggel a média.

A Sabak belbiztonsági szolgálat és a rendőrség vasárnap kiadott közös közleményből kiderült, hogy a súlyos biztonsági összeesküvés fő gyanúsítottja Rami Habibullah, a közösség 43 éves lakosa, iszlám tanár és imám egy helyi mecsetben. Habibullah kapcsolatba lépett a Hamász egyik operatívjával Törökországban, lefényképezett egy érzékeny biztonsági helyszínt Galileában, és további operatívokat toborzott egy terrorista sejtbe terrortámadások végrehajtása céljából.

A nyomozás részeként letartóztatták a 35 éves Khaled Szaleh-t is, akiről mint kiderült, beleegyezett abba, hogy terrorcselekményt hajtson végre Habibullah-val, és biztosítsa az ehhez szükséges fegyvereket.

,,Ez egy komoly művelet izraeli állampolgárok részéről, akik rosszindulatú tervet szőttek Hamász-operatívokkal, miközben Izrael Állam a terrorszervezet elleni harc kellős közepén van” – közölte a két biztonsági ügynökség, hozzátéve, hogy a terveket a kezdeti szakaszban meghiúsították, mielőtt bármiféle kár érhette volna Izrael biztonságát.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap arról számolt be, hogy a Givati-dandár ,,mélyítette” a Hamász terrorszervezet Khan Junesz nyugati zászlóaljánál okozott károkat, és megerősítette ,,műveleti ellenőrzését” a dél-gázai térségben.

Az elmúlt két hétben a Givati csapatok közel 100 Hamász-operatívot öltek meg közelharcokban, tanklövedékekkel, mesterlövészek tüzével és légicsapásokkal.

A hadsereg által közzétett második felvételen egy légicsapás látható három terrorista ellen, akiket a Givati csapatok azonosítottak, amint kilépnek egy operatív házából és egy gyanús tárgyat tesznek egy motorkerékpárra. A légicsapás után másodlagos robbanások történtek, amelyek robbanóeszközök jelenlétére utalnak.

Szamária: Az izraeli média reggel biztonsági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy körülbelül 15 telepes kövekkel dobált palesztin járműveket a Bazarija-kereszteződésben, Chomes zsidó telep közelében.

Az incidens során kirángattak egy palesztint a járművéből és könnygázzal fújták le és betörték a szélvédőjét. A palesztin megsérült és orvosi kezelésre szorult. Letartóztatás nem történt.

Túszok: Izrael tárgyalókat küld a héten Kairóba, hogy megvitassák a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodást magas rangú amerikai, egyiptomi és katari tisztviselőkkel, azzal a feltétellel, hogy a Hamász ejti maximalista követeléseit.

A Moszad kémszolgálat vezetője, David Barnea, a Sabak vezetője, Ronen Bar és Nitzan Alon, aki az elraboltak felkutatására irányuló titkosszolgálati erőfeszítéseket irányítja, vezeti a küldöttséget, mely találkozni fog a CIA igazgatójával, Bill Burnsszel, Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnökkel és Abbász Kamel egyiptomi hírszerzési miniszterrel kedden, idézett két izraeli tisztviselőt a Walla híroldal.

Fenyegetés: A Hamász egyik szóvivője azt mondta a terrorszervezet Al Aksza csatornájának, hogy ha Izrael offenzívát indít a dél-gázai Rafahban, mely mintegy 1,2 millió lakóhelyüket elhagyni kényszerült embernek nyújt menedéket, akkor véget vet a túszegyezségről szóló tárgyalásoknak.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök az ABC News-nak egy később adásba kerülő interjú részletében kijelentette, hogy Izrael „eljut a Hamász megmaradt terrorista zászlóaljaihoz Rafahban”.

Letartóztatás: Letartóztattak egy férfit Binjámin Netanjahu miniszterelnök elleni „súlyos gyilkosságra való felbujtás” gyanújával, közölte vasárnap a rendőrség.

A gyanúsítottat, egy 40 éves beersevai lakost, kihallgatásra vitték a rendőrség Lahav 433-as egységéhez TikTok-on közzétett tartalom miatt.

The post Harcok, belső ellenségek, fenyegetés és tárgyalások first appeared on Új Kelet online.