Avi/ujkelet.live

A háború 128. napja: Egyiptom figyelmeztette a Hamász terrorszervezetet, hogy két héten belül meg kell kötnie az ideiglenes fegyverszünettel egybekötött fogolycseréről szóló megállapodást Izraellel, különben Izrael bemegy a dél-gázai Rafahba, jelentette a The Wall Street Journal.

Izrael kedden tárgyalókat küld Kairóba, hogy megvitassák a megállapodást magas rangú amerikai, egyiptomi és katari tisztviselőkkel, azzal a feltétellel, hogy a Hamász ejti maximalista követeléseit.

Mindeközben a Biden-kormány egyik magas rangú tisztviselője azt nyilatkozta az NBC News-nak, hogy „növekszik a megosztottság az Egyesült Államok és Izrael között”, különösen egy esetleges rafahi művelet miatt.

A Fehér Ház és a Külügyminisztérium a múlt héten közölte, hogy nem támogatják az izraeli katonai műveletet a városban, amíg a civilek védelmére vonatkozó részletes terv nélkül.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök az ABC-nek adott interjúja egyik részletében – teljes anyagot ma teszik közzé – kritizálta azon felszólításokat, hogy Izrael kerülje el a katonai offenzívát Rafahban.

„Eljutunk a megmaradt Hamász terrorista zászlóaljakhoz Rafahban, ami az utolsó bástya” – mondta Netanjahu.

„Azok, akik azt mondják, hogy semmilyen körülmények között ne lépjünk be Rafahba, alapvetően azt mondják, hogy veszítsük el a háborút. Hogy a Hamász ott maradjon” – tette hozzá, utalva többek között az Egyesült Államok, Egyiptom és Szaúd Arábia nyilatkozataira.

Megerősítve az izraeli médiában megjelent riportokat, Netanjahu kijelentette, hogy az izraeli hadsereg „biztonságos átjárást fog biztosítani a polgári lakosság számára” a Gáza legdélebbi városa elleni várható támadás előtt, elutasítva a „katasztrófától való félelmet”.

„A győzelem elérhető közelségben van. Megcsináljuk. Eljutunk a megmaradt Hamász terrorista zászlóaljakhoz és Rafahba, ami az utolsó bástya, de megcsináljuk… Úgy csináljuk, hogy közben biztonságos átjárást biztosítunk a polgári lakosság számára, hogy távozhassanak. Részletes tervet dolgozunk ki ennek érdekében. Mi ezt nem vesszük félvállról”.

Netanjahu és a kormány miniszterei vasárnap az izraeli hadsereg Asdod melletti bázisán eligazítást kaptak Herci Halevi vezérkari főnöktől a háborús erőfeszítésekről. Halevi jelezte a kormány minisztereinek, hogy már háromszor jóváhagyta a rafahi műveletet, és készen áll egy ilyen művelet végrehajtására, ha a kormány zöld utat ad rá.

Tegnap este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, után hogy a biztonsági szervek alternatívákat dolgoznak ki több mint egymillió gázai evakuálására, hogy lehetővé tegyék a szárazföldi hadműveletet Rafahban. A régió arab országai és a Biden-kormány ellenzi a lépést a ramadán idején, azzal érvelve, hogy az eszkalációhoz vezethet.

Az izraeli hadsereg céljai között szerepel a manőver során:

  • A túszok kimentése
  • A Hamász parancsnokainak likvidálása
  • Az Egyiptomba vezető csempészalagutak és a terrorista infrastruktúra megsemmisítése.

Régióbeli források, akik jól ismerik Egyiptom álláspontját a kérdésben, azt mondták, hogy feltételezve, hogy sor kerül az akcióra Rafahban, Egyiptom számára a legfontosabb az, hogy megoldást találjanak a ma Rafahban tartózkodó több mint egymillió lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinra. Vagyis, hogy Izrael biztonságos területre, északra irányítja őket. Ez kritikus az egyiptomiak számára, tekintettel arra, hogy nagyon félnek a gázaiak tömeges beáramlásától egyiptomi területre, ami Kairó szempontjából sértené nemzetbiztonságát, és ezért az Izraellel kötött békemegállapodás közvetlen megsértését jelentené.

  • A Reuters szerint a hatalmas menekültáradat megelőzése érdekében Egyiptom az elmúlt két hétben mintegy 40 harckocsit állomásoztat gázai határa közelében, miután a háború kezdete óta megerősítette a határfalat mind szerkezetileg, mind megfigyelőberendezésekkel.
  • Pénteken az izraeli 12-es csatorna riportja arról számolt be, hogy Halevi vezérkari főnök ellenezte Netanjahu gyors rafahi hadjáratra vonatkozó tervét, mondván, hogy bár a hadsereg technikailag képes egy ilyen műveletre, nem lenne bölcs dolog az egyiptomiakkal való egyeztetés és a város tömeges menekült lakosságára vonatkozó tervek nélkül vállalni.
  • Netanjahu a jelentés szerint úgy gondolja, hogy az izraeli hadseregnek a ramadán, a muszlim szent hónap március 10-i kezdetéig le kell zárnia a rafahi hadjáratot.

Ezen túlmenően ugyanezek a források azt mondták, hogy ha a lakóhelyüket elhagyni kényszerülteket északra evakuálják, akkor az izraeli fellépés Egyiptom számára „egy megfékezhető vagy lenyelhető eszkalációt jelent”, mivel a civileknek okozott kár kockázata drámaian csökken, ahogy az egyiptomi területre való tömeges beáramlás veszélye is. Vagyis ez Kairó szempontjából nem feltétlenül eredményez lépéseket a békemegállapodás befagyasztása vagy felmondása formájában.

The post Mindenki tekintete Rafahra szegeződik first appeared on Új Kelet online.