Avi/ujkelet.live

A háború 128. napja, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők este nyilvánosságra hozta a Hamász terrorszervezet egyik operatívjának testkamera felvételét, amelyen a terrorcsoport tagjai robbanószerkezetekkel csapdáznak be egy otthont a dél-gázai Khan Juneszben.

Az Ejtőernyős-dandár katonái találták meg a kamerát, a felvételek alapján bemértek az épületet, és hatástalanították a robbanószerkezeteket.

A dandár az elmúlt héten több tucat Hamász fegyverest ölt meg a város nyugati részén, mesterlövészek tüzével, közelharcokban, légitámadásokkal és tanklövedékekkel.

Az egyik összecsapás során a csapatok hét hamászos terroristát azonosítottak egy csomópontnál, és megölték őket. Egy másik csapat ugyanabban az időben további hat operatívot azonosított, akik közül hármat tanktűzzel öltek meg, a másik hármat, akik menekülni próbáltak, pedig fegyvertűzzel.

Az ejtőernyősök több tucat épületet vizsgálnak át Khan Junesz nyugati részén, hogy megtisztítsák őket a potenciális terror-infrastruktúrától és fegyverektől.

Hivatalos: Az egyiptomi külügyminisztérium hivatalosan is bejelentette, hogy Kairó ellenez minden izraeli akciót a dél-gázai Rafahban. Az üzenetben nincs kifejezett fenyegetés az Izraellel kötött békemegállapodás felfüggesztésével. Bővebben itt írtunk az ügyről.

Belső viták: A mai kormányülésén elhangzottak egy része ismét kiszivárogtatásra került a médiának.

Amicháj Sikli diaszpóraügyi miniszter (Likud): ,,Mi vehető győzelmnek?”

Herci Halevi vezérkari főnök: ,,A Hamász vezetésének likvidálása és a Hamász katonai rendszerének lebontása, amelyet minden alkalommal megpróbál újra összerakni. A Gázai övezet kormányának leváltása egy olyan kormányra, amely nem a Hamász és nem osztja az ideológiáját”.

Miri Regev közlekedési miniszter (Likud) félbeszakítva a vezérkari főnököt: ,,És mi van a túszokkal?”

Halevi: ,,A túszok hazaatérése a győzelem egyértelmű jele, és meg kell valósuljon”.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a gázai szárazföldi hadművelet kiterjesztésével és Rafahba való belépéssel kapcsolatos megbeszélés után az egyik miniszter azt mondta: ,,A vezérkari főnök Rafahot ‘célbavett Tomahawk’” [lövedék].

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter az ülésen vitába keveredett Halevivel a szigorított művelet-végrehajtási szabályok miatt a határon. „Bárki, aki a kerítéshez közeledik, és veszélyezteti Izrael polgárait és hős katonáinkat, le kell lőni. Ez minden normális országban így van. Nem szabad visszatérnünk az október 6-i koncepcióhoz.”

Halevi állítólag azt válaszolta, hogy minden nap helyzetértékelést tartanak az ügyben. Mire Ben-Gvir: ,,Az ellenségek próbára tesznek minket, nőket és gyerekeket küldenek, akikről végül kiderül, hogy terroristák. Ha így folytatjuk, október 7-éhez jutunk.”

Halevi erre azt mondta, már többször is elmagyarázta Ben-Gvirnek a tűznyitási szabályokat, és hogy a lövésekre adott automatikus reagálás növelné annak kockázatát, hogy a katonák baráti tűz következtében megsérülnek. Ben-Gvir azonban kitartott amellett, hogy ,,mindenkit le kell lőni”, aki a kerítéshez közelít.

Vita folyt továbbá a Kerem Salom átkelőn beengedett humanitárius segélyekről Gázának. Halevi azt mondta, hogy ha a segély nem a Kerem Salomon keresztül megy át, akkor izraeli felügyelet nélkül fog bejutni az egyiptomi Rafah átkelőn.

Északi front: Az izrael hadsereg délután csapást mért a Hezbollah terrorszervezet számos posztjára Dél-Libanonban.

A vadászrepülőgépek által eltalált célok között szerepelt egy rakétakilövő állás és a terrorcsoport által használt egyéb infrastruktúra Marwahinban.

Ramyahban, Jarunban és Chihinében egy megfigyelőállomást, egy épületet és további Hezbollah infrastruktúrát bombáztak.

A hadsereg továbbá tüzet nyitott egy gyanúsítottra a dél-libanoni Kafr Kila térségben.

Joe Biden amerikai elnök és vezető tanácsadói „közelebb vannak a töréshez” Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel a gázai háború miatt, és már nem tekintik őt „produktív partnernek, aki még magánbeszélgetéseken befolyásolható” – jelentette a Washington Post, „hat személyre” hivatkozva, aki ismeri a beszélgetések részleteit.

A jelentés szerint Biden tanácsadói arra biztatják az elnököt, hogy határolódjon el Netanjahutól az izraeli vezetővel szembeni „növekvő frusztráció” közepette, és „nyilvánosabban kritizálja a miniszterelnököt országa gázai hadműveletével kapcsolatban”, miközben továbbra is támogatja Izrael.

Biden az elmúlt napokban ritka súlyos kritikákat fogalmazott meg Izraellel szemben, többek között az október 7-ét követő gázai reakciót „túlzottnak” nevezte. A Fehér Ház egyik vezető tisztviselője pénteken azt mondta a michigani Dearbornban arab amerikai vezetőkkel tartott találkozón, hogy nincs „bizalom” a jelenlegi izraeli kormányban

Biden vasárnap beszélt Netanjahuval, és megvitatták a gázai háborút, hivatkozott a Walla hírportál közölte két izraeli tisztviselőre.

The post Biden-Bibi törés, terrorizmus videón rögzítve és Egyiptom first appeared on Új Kelet online.